2p

Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.

A Nestlé menedzsmentjének sikerült visszavernie egy támadást, amelynek az volt célja, hogy rákényszerítse a világ egyik legnagyobb élelmiszergyártóját az úgynevezett kényeztető élelmiszerek mellőzésére. A részvényesek közgyűlésének napirendjére vettettek egy javaslatot, ami arra kényszerítette volna a céget, hogy jelentősen csökkentse a só, a cukor és a zsírok mennyiségét termékeiben.

Maradnak az egészségtelenebbnek tartott termékek a kínálatban
Maradnak az egészségtelenebbnek tartott termékek a kínálatban
Fotó: Depositphotos

Öt intézményi befektető, köztük a Legal & General Insvestment Management a tanácskozás előtt jelezte, hogy úgy látja, rontják a Nestlé imázsát a termékeivel kapcsolatos egészségügyi aggodalmak. A vállalat túlságosan sok olyan élelmiszert, elsősorban csokoládét kínál, amelyekkel az emberek kényeztetik magukat, miközben károsítják az egészségüket.

A befektetőket a ShareAction civil szervezet győzte meg, hogy próbálják kötelezni a cég vezetőségét ezeknek a termékeknek az elhagyására. A Guardian szerint egyebek mellett az Oxfordi Egyetem és a BiteBack ifjúsági jótékonysági szervezet kutatására hivatkoztak, amely szerint az Egyesült Királyságban a Nestlé eladásainak 70 százaléka magas só, cukor vagy zsírtartalmú élelmiszer.

A cégvezetés azzal érvelt a felvetéssel szemben, hogy a kényeztető termékek levétele a kínálatból nagyon megkötné a menedzserek kezét. Komoly gondot okozna, hogy a népszerű élelmiszerek elhagyása miatt csökkenne az értékesítés, az árbevétel és a profit. A részvényesek többsége ezt az álláspontot fogadta el. A változtatási javaslatra csak 11 százalékuk szavazott 88 százaléknyi elutasító vokssal szemben.

A ShareAction ugyan jobb eredményt várt ennél, de úgy véli, hogy az irány jó. Ha tetszik, ha nem, előbb-utóbb úgyis megvédik az embereket saját maguktól. A Nestlé tavaly szeptemberben meghirdetett egy 2030-ig szóló programot, amelynek célja, hogy növelje termékei egészséges tápértékét. A civil szervezet szerint ez nem elég radikális tempó. Valójában egy olyan terv, amely a vállalat növekedési céljait rögzíti anélkül, hogy kötelezettséget vállalna az egészségtelen táplálkozás visszaszorítására - állítják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újabb 180 fokos fordulat a magyar diszkontokban
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. május 27. 05:45
Miközben márciusról áprilisra feljebb ment a Privátbankár Diszkont Árkosarának átlagértéke, májusban irányváltás történt. A szóban forgó termékek ugyanis olcsóbbak lettek. 
Vásárló Lépett a Lidl: ennyi kedvezményt kaphatnak a hűséges brit vevők
Buksza blog | 2024. május 26. 15:41
Követve számos versenytársát, például a Tescót, hűségprogramot indított a Lidl is az Egyesült Királyságban, ám aki nem szereti, hogy adatok gyűjtenek róla, az nem fog lehidalni a lehetőségtől.
Vásárló A Penny boltjaiba tartó nyugdíjasok örülhetnek a szomszédban
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 26. 14:59
A Penny sikeres Romániában, ám ennek ellenére jelentős változásokat tervez, mert nem akarja elveszíteni a növekedési tempót. Megcélozza a nyugdíjasokat és a gyermekes vásárolókat.
Vásárló Ez így nagyon kevés - kiakadtak az éttermesek a McDonald’s lépésén
Buksza blog | 2024. május 25. 08:22
Lyukat üthet a McDonald’s franchise-partnereinek gazdálkodásán a gyorsétteremlánc filléres menüje, amelynek ára mélyen a költsége alatt van. Szerintük nem velük kellene megfizetni a marketingesek ötletét.
Vásárló Vallott a Temu és már Magyarországgal rivalizál
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 15:37
Az elmúlt év a kínai Temu nagy meneteléséről szólt az észak-amerikai és az európai online kereskedelemben, és úgy tűnik, a piacszerzés jót tett a vállalat pénzügyi helyzetének is.
Vásárló Maximális árrést vezetne be az élelmiszerboltokban a román kormány
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 14:48
Románia kormánya sem megy a szomszédba, ha valami olyasmit kell kitalálni, amivel a piaci realitásokra fittyet hányva kedveskedhetnek az embereknek és a helyi vállalatoknak.
Vásárló Érkezik a márkás ruhák turkálója, másképp
Buksza blog | 2024. május 21. 12:55
Bekapcsolódik az Ebay abba a hadjáratba, amely véget akar vetni a néhányszor hordott ruhák szemétbe kerülésének. Ez nagyobb környezetszennyezést okoz ugyanis, mint például a légi közlekedés.
Vásárló EPR okosan: így spórolhatnak a cégek a csomagolási költségeken
Márkázott tartalom | 2024. május 19. 09:01
Tavaly nyáron lépett életbe az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, aminek következtében megemelkedtek a csomagolások után fizetendő díjak. 
Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Miért döntsünk az öko mellett?
Márkázott tartalom | 2024. május 16. 11:32
Bár ma már egyre többen felismerik az öko termékek jelentőségét, mégis sokan elutasítják azokat a magasabb áruk miatt. Első ránézésre valóban többe kerülhetnek ezek az árucikkek, mint a nem organikusan termelt és gyártott társaik. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG