<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Nem akarják "összezavarni" a vásárlókat - mondta a netes kereskedőóriás feje, Jeff Bezos. Az Amazon tovább akarja erősíteni a videós tartalmakat kínáló rendszerét, ám elég rossz módszert választott ehhez. A lépésből mi, felhasználók jöhetünk ki a legrosszabbul.

Eljött  az idő, amikor kénytelenek vagyunk szembenézni azzal, hogy egyes techcégek túl nagyra nőttek és sajnos egyre több az olyan eset, amikor vissza is élnek az ezzel járó hatalommal.

Jön a karácsony

Úgy tűnik, így tesz most az Amazon is: a világ egyik legnagyobb forgalmú kereskedése tegnap bejelentette, hogy felfüggeszti az Apple tv és a Google Chromecast forgalmazását, mivel az eszközök "összezavarják" a vásárlókat - írja a Bloomberg.

Mindkét eszköz egy televízióhoz, vagy bármely kijelzőhöz csatlakoztatható hardver, amelyek gyakorlatilag felokosítják a készülékeket, így a tévénken tudunk netezni, letölteni, filmeket venni és nézni, illetve elérhetjük a világhálót.

Egyetlen egy baj van velük: nem kompatibilisek az Amazon fizetős streaming szolgáltatásával, az Amazon Prime Video-val. Jeff Bezos szerint ezzel felesleges fejfájást okoznak a vásárlóknak, amit orvosolni kell. Természetesen az orvosság mi más is lenne, így karácsony előtt, mint a Fire TV, az Amazon saját gyártású streaming-kütyüje, ami olyan, mint a másik kettő. Ez az Amazon egyik legnépszerűbb terméke, a videósteamingben pedig óriási pénz van, amiből a kereskedőből szolgáltatóvá avanzsált cég még többet akar, tehát elemi érdeke, hogy a saját hardverét és a Prime Video fizetős szolgáltatást nyomassa a vásárlóknál.

Ezt még akkor is megteszik, ha ezért a vásárlók elsöprő többségét kell kellemetlen helyzetbe hozni: ugyanis a Video Prime havidíjas szolgáltatás, amit a vásárlók mindössze 20 százaléka vesz igénybe. Ahogy a Bloomberg is megvilágítja a kérdést: mi lesz azokkal a fogyasztókkal, akik Apple tv-n akarják a Netflix kínálatát böngészni?

Nem ez az első

Az Amazon egyébként nem először fitogtatta az erejét: korábban a New York-i Hachette Book kiadócsoport könyveit tiltotta le, és tette elérhetetlenné kínálatukat az oldalon, mire egyes szerzők felnyomták a céget versenyellenes tevékenység miatt.

Komoly következmények

Miért fáj ez nekünk, innen Magyarországról, ahol például a Netflix el sem érhető, de a Chromecast és az Apple tv sem vetette meg nagyon a lábát? Egyrészt azért, mert ezek a szolgáltatók - az Amazonnal együtt - szinte biztos, hogy a közeljövőben itthon is elkezdenek operálni. Másrészt azért, mert az ilyen izmozás nem kevesebb, mint a színtiszta cenzúra. Gyakorlatilag az Amazon lehetetlenné tette bizonyos vásárlóknak, hogy hozzájussanak az interneten megtalálható egyes tartalmakhoz kizárólag azért, hogy a sajátja legyen az egyetlen fogyasztható médium.

De ha ez nem ütné ki eléggé a biztosítékot, akkor gondoljunk bele abba, mit léphet erre az Apple és a Google? Ha nincs szerencsénk, akkor mindkét cég bejelenti, hogy minden eszközüket és tartalmat kivonnak az Amazon boltjából - nyilván nem teszik meg, mivel nagyon sokat buknának - viszont ami reálisabb, hogy közlik: saját eszközeiken nem teszik lehetővé az Amazon elérését. Appok törlődhetnek, a Kindle könyvolvasó szoftverét teszik tiltólistára, és az Amazonon vásárolt tartalmak használatát is lehetetlenné teszik.

Az ilyen önző lépésektől előbb-utóbb eljöhet az a rettentően buta időszak, ami az Apple első időszakára volt jellemző, miszerint mindenki csak zárt rendszerekben gondolkozik, a cross-platform lehetőségek csak akkor jöhetnének szóba, ha hackerek csinálnak hozzá keretet, a felhasználók pedig minimum 6 kütyüt visznek magukkal, minden feladatra külön-külön egyet. Ez minden lenne, csak nem felhasználó-centrikus tervezés.

Azt nem tudni egyelőre, hogy mi lesz a Google vagy az Apple válasza, de az előbbi húzza majd a rövidebbet, mivel az Apple rendelkezik saját bolthálózattal. Reméljük, hogy végül nem a felhasználók húznak majd a még rövidebbet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Milyen szerszámok kellenek, ha az autóval nincs minden rendben?
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:36
Az autók és motorok mindennapjaink fontos eszközei. Nélkülük már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket. Fontos segítőink mind a munkában, mind pedig a magánéletben.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló