6p

Hamarabb hazahozná az uniós pénzeket egy Tisza-kormány, mint az Orbán-kormány?
Maradt még szövetségese Magyarországnak Európában?

Online Klasszis Klub élőben Szent-Iványi Istvánnal!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a neves külpolitikai szakértőt!

2025. július 30. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mi a helyzet a megmentőnek gondolt rovaralapú élelmiszerekkel? A politikának van róla véleménye, nem is akármilyen. Emellett persze a tudománynak is. 

Noor Bin Ladin, amerikai jobboldali influencer határozottan kijelentette egy talkshow-ban: „Nem akarok bogarakat enni!”  Mint a The Conversation cikkéből kiderül, ezzel egy általánosan elfogadott radikális nézetnek adott hangot. Laurent Duplomb, a francia Republikánusok szenátora azt állította, hogy a franciák tudtukon kívül rovarokat esznek.

Bartosz Kownacki, a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság párt politikusa azzal vádolta EU-barát politikai ellenfeleit, hogy csirke helyett kukacokat etetnének a lengyelekkel. Thierry Baudet, a holland Fórum a Demokráciáért párt vezetője tiltakozó farmerek előtt jelentette ki a kezében tartott zacskónyi lisztbogárra utalva, hogy „Soha, soha!”. Az olasz Liga politikusai szerint az Európai Unió rá akarja kényszeríteni az unió lakóit, hogy rovarokat egyenek. Erről egy választási plakátot is készítettek, amelyen egy ember hatalmas tücsköt tol be a szájába. A felirat mellette így szólt: „Változtassuk meg Európát, mielőtt az változtat meg minket!” – hoz példákat a magazin cikke. 

Még 2023-ban Nagy István agrárminiszter Brüsszel rovaralapú élelmiszerek támogatásáról szóló terveit azzal kommentálta, hogy a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől. A tárca erre hivatkozva módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain. Nagy István a 24.hu összeállítása szerint közölte: közvélemény-kutatások azt bizonyítják, hogy a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni. Szerinte a hagyományos táplálkozási szokások veszélybe kerülhetnek, ugyanis egyre több rovarfaj esetében ad az unió engedélyt az étkezési céllal történő árusításra.

Egy összeesküvés-elmélet mindig jól jöhet a politikai propagandában

A radikális jobboldal átvette az interneten terjedő összeesküvés-elméletet, miszerint a társadalmi elit arra akarja rászorítani az embereket, hogy rovarokat egyenek. Az EU-s vezetőit azzal vádolják, hogy ezzel párhuzamosan tönkre akarja tenni a tagországok mezőgazdaságát. Ez része annak a tervnek, hogy 2050-re nettó szén-dioxid semlegessé tegyék az uniós gazdaságot. Az agrártermelés ugyanis az üvegházhatású gázok egyik legnagyobb kibocsátója. Röviden a Brüsszel-ellenesség egyik szimbolikus formája a rovaralapú ételek elutasítása. Mit sem számít, hogy bár az EU többféle rovarból készül élelmiszer-alapanyag fogalmazását is engedélyezte, ezekből egyelőre elenyésző mennyiség fogy a boltokban.

Mi készül a konyhában?
Mi készül a konyhában?
Fotó: Depositphotos

Az európai vásárlók annak ellenére idegenkednek az újfajta élelmiszerektől, hogy a rovar ételalapanyag egy része kiszárítva és porrá őrölve kerül a boltokba, ami elfedi „tisztátalan” származását. Például a párizsiról is legendák szólnak, amelyek szerint, ha fogyasztói tudnák miből készül, lemondanának róla.

Egyik oldal, másik oldal

A nyugati civilizációban a rovarokban nem fehérje-alapanyagot látnak az emberek, hanem primitív táplálékforrást, amit csak a nyomorgók fogyasztanak el. Így a szerencsétlenség szimbóluma. Ez alapozza vmeg aztán az olyan kijelentéseket, mint amit Rumen Petkov bolgár politikus mondott. Szerinte a rovaralapú ételek értékesítésének engedélyezésével az EU „bűnt követ el Európa ellen”. Az Európai Bizottság „arra készül, hogy megölje az európai gyermekeket”.

Tovább színesíti a képet, hogy az orosz propaganda is felhasználja a rovaralapú élelmiszerek megjelenését az európai boltokban. Azt állítja, hogy az ukrajnai háború nyomán kibontakozott orosz-európai szankcióháború eredményeként annyira elszegényedtek az európaiak, hogy immáron rovarokat esznek. A mérleg másik serpenyőjében a tudományos szakvélemények állnak. Élelmiszer-gazdálkodással foglalkozó tudósok szerint a világ élelemellátása fenntarthatatlanná válhat a jövőben, ami éhezéshez vezethet. A rovaralapú fehérje felhasználása az emberek élelmezésében ennek megelőzésére kínál megoldást. 

Mit mond a tudomány? 

A rovaralapú élelmiszerekről az Élelmiszervizsgálati Közlemények szaklap még 2023-ban írt részletesen, a cikk összefoglalójából kiderül, hogy becslések szerint a világ népessége 2050-re meghaladja a 9 milliárdot. Ez a hatalmas mértékű népességnövekedés megköveteli tőlünk, hogy a jelenlegi élelmiszertermelésünket legalább kétszeresére növeljük.

Emellett azonban az tapasztalható, hogy a globális felmelegedés hatására világszerte fokozatosan csökkennek az élelmiszertermelésre használt mezőgazdasági területek. Az egyre súlyosabb mértékű nyersanyaghiány miatt jelentős kutatások folynak, az alternatív fehérjeforrásként a takarmányozásban, valamint az élelmiszeriparban felhasználható növények, állatok feltérképezése céljából. A számos lehetőség közül a rovarok alkalmazása jelentős figyelmet kap.

Szokás kérdése? 

Az ehető rovarokat a világ számos részén hagyományosan fogyasztják, ami potenciálisan hozzájárulhat a globális élelmezésbiztonsághoz. Becslések szerint világszerte legalább 2 milliárd ember eszik rendszeresen rovarokat, nemcsak tápértékük, hanem ízük miatt is. A fejlett országokban – különösen a nyugati társadalmakban – azonban ritkán fogyasztják őket, mivel kulturálisan nem tartják elfogadhatónak. A fogyasztói megítélés azonban megváltoztatható. A rovarok megfelelő energia- és fehérjetartalmú, jó aminosav- és zsírsavprofilú, valamint számos mikrotápanyagot, például rezet tartalmazó élelmiszernek számítanak. Egyesek kiemelkedő vas-, magnézium-, mangán-, foszfor-, szelén- és cink-, valamint riboflavin, pantoténsav, biotin tartalommal rendelkeznek. A táplálkozási állapotot közvetlenül javító tulajdonságok mellett a rovarok a környezetre is pozitív hatással vannak. Fontos szerepet játszanak a hulladékok biológiai lebontásában és beporzóként a növények szaporodásában. Ezen túlmenően magas a takarmány átalakítási hatásfokuk és tenyésztésük kevésbé függ a termőföldtől, mint a hagyományos állattartás esetében, amely erőforrás-takarékos élelmiszer és takarmány előállítását teszi lehetővé. Emellett ki kell emelni, hogy kevesebb üvegházhatású gázt termelnek és lényegesen kevesebb vizet használnak, mint a hagyományos állattartás. Az ehető rovarok tenyésztésének és fogyasztásának növelése hatással van a gazdasági és társadalmi viszonyokra. A rovarok gyűjtése és termesztése minimális technikai vagy tőke-ráfordítással végezhető, így a társadalom legszegényebb tagjainak is lehetőséget ad a jövedelemszerzésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Csütörtökön lesz némi mozgás a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2025. július 23. 11:13
Csak az egyik üzemanyagfajta ára változik.
Vásárló Veszélyes kínai csomagok szivárognak Magyarországra is? Megkongatták a vészharangot
Privátbankár.hu | 2025. július 20. 10:21
Aggasztó híreket hozott az uniós biztos.
Vásárló Többet nem nyúl bele a kormány az üzemanyagok árába Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2025. július 14. 17:36
Elengedik a horvát intézkedést.
Vásárló Summer Colors 2025 – a paletta, ami uralni fogja a gardróbunkat
PR | 2025. július 14. 11:54
Már javában tombol a nyár, a napfény szinte minden reggel biztos pontként köszönt minket, és a hosszú, meleg esték magukkal hozzák a szabadság, a könnyedség és az önkifejezés vágyát. A ruhatárunk ilyenkor természetesen átalakul – ahogyan mi is. Nem véletlen, hogy minden nyárnak megvannak a maga színei, amelyek nemcsak a kifutókon, hanem a mindennapjainkban is határozott jelenlétet követelnek. A 2025-ös szezon palettája egyszerre vibráló, friss és mégis klasszikusan kifinomult. Mi pedig boldogan öltöztetjük fel a stílusunkat ezekbe az árnyalatokba – mert ez a nyár rólunk szól.
Vásárló A 2025-ös év színtrendjei: a barna és a Mocha Mousse hódítása
Márkázott tartalom | 2025. július 13. 11:30
Ahogy múlnak az évek, a színtrendek új lendületet vesznek, alkalmazkodva az aktuális divatigényekhez. Mire számíthatunk 2025-ben? A szakértők egy új divatos színt jeleznek előre: a Mocha Mousse-t. Vajon hogyan alakíthatja át ez a finom nevű árnyalat a babakocsi piacot? A sötétbarna visszahódítja régi helyét, új lehetőségeket nyitva meg.
Vásárló Modern iroda, régi szokások: miért nyomtatunk még mindig?
Márkázott tartalom | 2025. július 13. 10:33
A legtöbb munkahely ma már digitális, vagy legalábbis annak tűnik. Felhőalapú dokumentumok, online megbeszélések, digitális aláírás. Azt gondolnánk, a nyomtatók ideje lejárt. Ennek ellenére még mindig ott búgnak a sarkokban, és napi szinten használatban vannak. De miért nyomtatunk a modern irodában, amikor papír nélkül is hatékonyak lehetnénk? És vajon mit árul el ez a szokás a vállalati működésről?
Vásárló A Spar zöld jövőt épít mindannyiunkért
PR | 2025. július 8. 15:13
Tudtad, hogy bevásárlás közben is tehetsz a bolygóért? A Spar fenntarthatósági programjaival minden apró lépés számít – és ebben te is részt vehetsz.
Vásárló Várt a tankolással? Ennek nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2025. július 7. 16:38
Enyhén emelkedhetnek az árak.
Vásárló Ettől féltünk: visszatért a két számjegyű áremelkedés a boltokba
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. július 7. 05:42
Második hónapja újra drágul a családi nagybevásárlás a hazai hipermarketekben, három hónap szünet után visszatért a két számjegyű drágulás is az élelmiszer-fronton. A Privátbankár Árkosár-felmérés megnézte, hol tart most az árrésstop, mennyibe kerül a dinnye és az alkoholmentes bor.
Vásárló Építsünk brandet a csomagolással!
Márkázott tartalom | 2025. július 6. 10:42
Ahhoz, hogy hosszú távú sikereket érjen el a vállalkozásunk, elengedhetetlen a tudatos márkaépítés. Azon túl, hogy kell egy jó logó és egy találó szlogen, stratégiára is szükség van hozzá. Ennek pedig jó esetben része a termékek külső megjelenése, csomagolása is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG