3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Meglódult a vendéglátóhelyek forgalma, a munkahelyi vendéglátásban viszont kevesebbet étkezünk.

2018 első négy hónapjában 332 milliárd forint bevételt könyvelhettek el a vendéglátóhelyek, ami közel 6 százalékos növekedést jelent. Ez jobb, mint a 2017-es év eredménye, akkor 4 százalék alatt ragadt a növekedés mutatója, miközben akkor első lépcsőben 27 százalékról 18 százalékra csökkent az áfa. Ugyanakkor úgy tűnik, az 5 százalékos áfakulcs már hozta a maga formáját – írja friss elemzésében a Blokkk.com.

A kereskedelmi szakblog cikke szerint 2018-ban eddig 5-6 százalékkal emelkedtek az éttermi étkezés árai, ami azt jelenti egyik oldalról, hogy ha a vendégnek több a pénze, akkor szívesebben és többet jár vendéglőbe. A vendéglősök viszont úgy emeltek árat, hogy közben 2018 elejétől 5 százalék lett az áfa, ami 11 százalékos árcsökkenést jelenthetne. Ha a kettőt összeadjuk, akkor bizony csinos mérték kerekedne ki belőle, tehát jutott a vendéglátósoknak némi pénz az árak emeléséből és az áfakulcs csökkentéséből.

Ahol rosszul járnak a cafeteria bedarálásával

A munkahelyi vendéglátás kisebb szelete a vendéglátóipar egészének, súlya 12 százalék körüli. Az év első négy hónapjának 43 milliárd forintos forgalma ugyanis 5-6 százalékos visszaesést takar, úgy, hogy egyik hónapban sem volt növekedés. Az árak persze itt is emelkedtek, ugyanakkor a képhez hozzátartozik, hogy a munkahelyi vendéglátásban nem volt áfakulcs csökkentés. Pedig ezek szerint jól jött volna itt is. És ha 2019-től megvágják a cafetériákat, akkor annak egyik kárvallottja a szolgáltatók közül a munkahelyi vendéglátás lesz.

Kevesebb helyen ehetünk

A Blokkk.com cikke szerint 2013-ban 50 ezer alá csúszott a kereskedelmi vendéglátóhelyek száma, az elmúlt két évben pedig 45-46 ezer körül mozgott. Az éttermek, büfék, cukrászdák, szórakozóhelyek, kocsmák száma egyaránt lassan, de folyamatosan csökkent.

Meglepő módon ugyanakkor a munkahelyi vendéglátóhelyek száma emelkedett az elmúlt években, így volt ez 2017-ben is. 2013-ban öt és félezer volt a számuk, ami 2017 végére megközelítette a hatezret.

Mennyit lehet keresni pincérként?

Az éttermi vendéglátásban a fizikai dolgozók létszáma 2018 áprilisában 45 és félezer volt, a havi bruttó átlagkereset 177 ezer forint. Egy évvel korábban a pincérek, szakácsok létszáma 41 ezer volt, tehát valamelyest emelkedett. Az éttermi fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete 164 ezer forint volt 2017 áprilisában. Miközben hatalmas munkaerőhiányról panaszkodnak a vendéglátósok, főleg a nyári, idegenforgalmi időszakban.

Előbbi azt jelenti, hogy mindent mérlegre téve a nagyobb forgalom, az áfakulcs csökkentés és az áremelés mellett 8 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete. Ez bizony elmarad a nemzetgazdaság 10 százalék feletti bérnövekményétől.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Új szabály jöhet a fizetési haladékra, rögtön kiverte a biztosítékot
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 17. 14:52
Az áruházak beszállítóit védené az Európai Bizottság azzal a javaslatával, amely számukra kedvezőbb fizetési határidőt szabna meg, ám a kiskereskedők lobbiszervezete akcióba lendült.
Vásárló Miért érdemes diákmunkát vállalni?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 10:27
Legyen szó akár a középiskolai, akár a felsőoktatásban eltöltött évekről, nyugodtan kijelenthető, hogy ez az egyik legszebb és leggondtalanabb időszak egy ember életében. Tanulás mellett ugyanis tele van olyan élményekkel, amelyekre és életünk későbbi szakaszában is szívesen gondolunk majd vissza.
Vásárló Meglepetések a boltokban: jönnek a szuper bevásárlókocsik és az exoskeletonok
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 15. 14:55
Rakodást segítő robotszerű gépek könnyíthetik meg a boltosok munikáját. A bevásárlókocsik pedig okosabbak lesznek, kérdés, hogy ez mennyire jön be a vásáróknak. 
Vásárló Mi a helyzet jelenleg a fizikai munkák terén?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 14. 17:30
Bár 2022 őszén jelentősen beindult az álláskeresések üteme, de az év végi elemzések mégis azt mutatták, hogy a munkaerőhiány továbbra sem csökken Magyarországon. Ez idén sincs másképp.
Vásárló Változás: bejelentést tett a kormányszóvivő a kötelező akciókról
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 12:23
Szeptember végén lejárt volna a kötelező akciók rendszere, de a kormány meghosszabbítja az év végéig. 
Vásárló Újabb fejlemény diszkontversenyben: a Lidl gyarapodhat az Aldi meglepő dániai döntése után
Buksza blog | 2023. szeptember 13. 17:23
Komoly változást hoz a dán kiskereskedelmi piacon, hogy több mint negyvenéves jelenlét után az Aldi úgy döntött, elhagyja az észak-európai ország piacát. Boltjain versenytársai, köztük a Lidl osztoznak.
Vásárló Az irodai hatékonyság záloga
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 13. 10:17
Bár az irodai életforma évről évre egyre inkább digitalizálódik, azért még mindig szükség van jó minőségű irodaszerekre és felszerelésekre a hatékony munkavégzéshez. A modern irodai életben a hatékonyság és az egyszerűség az elsődleges szempont. 
Vásárló Az Ikea matracforradalmat indít, ezért a hatóságokkal is szövetkezne
Buksza blog | 2023. szeptember 12. 15:22
Az elhasznált, hepehupás, kényelmetlenné vált matracoktól körülményesen lehet megválni, az Ikea ezért úgy gondolja itt az ideje, hogy ne a szemétbe kerüljenek.
Vásárló Szerezzünk meglepetést korántsem hétköznapi formában!
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 8. 17:38
Ajándékozni nagyszerű dolog, látni az őszinte meglepetést, meghatottságot, mosolyt a másik arcán, akár egy születés- vagy névnap, esküvő, babaszületés, lánykérés vagy más ünnepelnivaló alkalmából. 
Vásárló Végre megvalósult Orbán Viktor álma a boltokban - csak közben kirepült a zsebünkből egy tízezres
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. szeptember 7. 05:44
Két éve nem látott mélypontra esett a Privátbankár Árkosár-felmérés éves árindexe, és egyúttal a hipermarketekben már szeptemberben megvalósult a kormányzati vágy: az egy számjegyű áremelkedés. A havi árcsökkenés viszont több hónap után megtorpant - a két évvel ezelőtti szinthez képest pedig pont egy tízezressel kell többet hagynia a kasszánál minden családnak. Több árstopos termék ára a júliusi szint alá bukott, a cukor ára viszont óriásit ugrott.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG