3p
Meglódult a vendéglátóhelyek forgalma, a munkahelyi vendéglátásban viszont kevesebbet étkezünk.

2018 első négy hónapjában 332 milliárd forint bevételt könyvelhettek el a vendéglátóhelyek, ami közel 6 százalékos növekedést jelent. Ez jobb, mint a 2017-es év eredménye, akkor 4 százalék alatt ragadt a növekedés mutatója, miközben akkor első lépcsőben 27 százalékról 18 százalékra csökkent az áfa. Ugyanakkor úgy tűnik, az 5 százalékos áfakulcs már hozta a maga formáját – írja friss elemzésében a Blokkk.com.

A kereskedelmi szakblog cikke szerint 2018-ban eddig 5-6 százalékkal emelkedtek az éttermi étkezés árai, ami azt jelenti egyik oldalról, hogy ha a vendégnek több a pénze, akkor szívesebben és többet jár vendéglőbe. A vendéglősök viszont úgy emeltek árat, hogy közben 2018 elejétől 5 százalék lett az áfa, ami 11 százalékos árcsökkenést jelenthetne. Ha a kettőt összeadjuk, akkor bizony csinos mérték kerekedne ki belőle, tehát jutott a vendéglátósoknak némi pénz az árak emeléséből és az áfakulcs csökkentéséből.

Ahol rosszul járnak a cafeteria bedarálásával

A munkahelyi vendéglátás kisebb szelete a vendéglátóipar egészének, súlya 12 százalék körüli. Az év első négy hónapjának 43 milliárd forintos forgalma ugyanis 5-6 százalékos visszaesést takar, úgy, hogy egyik hónapban sem volt növekedés. Az árak persze itt is emelkedtek, ugyanakkor a képhez hozzátartozik, hogy a munkahelyi vendéglátásban nem volt áfakulcs csökkentés. Pedig ezek szerint jól jött volna itt is. És ha 2019-től megvágják a cafetériákat, akkor annak egyik kárvallottja a szolgáltatók közül a munkahelyi vendéglátás lesz.

Kevesebb helyen ehetünk

A Blokkk.com cikke szerint 2013-ban 50 ezer alá csúszott a kereskedelmi vendéglátóhelyek száma, az elmúlt két évben pedig 45-46 ezer körül mozgott. Az éttermek, büfék, cukrászdák, szórakozóhelyek, kocsmák száma egyaránt lassan, de folyamatosan csökkent.

Meglepő módon ugyanakkor a munkahelyi vendéglátóhelyek száma emelkedett az elmúlt években, így volt ez 2017-ben is. 2013-ban öt és félezer volt a számuk, ami 2017 végére megközelítette a hatezret.

Mennyit lehet keresni pincérként?

Az éttermi vendéglátásban a fizikai dolgozók létszáma 2018 áprilisában 45 és félezer volt, a havi bruttó átlagkereset 177 ezer forint. Egy évvel korábban a pincérek, szakácsok létszáma 41 ezer volt, tehát valamelyest emelkedett. Az éttermi fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete 164 ezer forint volt 2017 áprilisában. Miközben hatalmas munkaerőhiányról panaszkodnak a vendéglátósok, főleg a nyári, idegenforgalmi időszakban.

Előbbi azt jelenti, hogy mindent mérlegre téve a nagyobb forgalom, az áfakulcs csökkentés és az áremelés mellett 8 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete. Ez bizony elmarad a nemzetgazdaság 10 százalék feletti bérnövekményétől.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Folytatódhat a csokirémálom
Privátbankár.hu | 2025. január 2. 15:43
Az elmúlt évek arról szóltak, hogy a kakaóbab-termelő vidékeken kialakult kedvezőtlen időjárás miatt felment az ára a csokoládé nélkülözhetetlen összetevőjének. Most újabb rossz hírek jöttek. 
Vásárló Európa közepén rabszolgamunkával vádolnak egy vállalatot
Buksza blog | 2025. január 1. 15:21
Nem kell a világ szegény sarkaiba menni azért, hogy rabszolgamunkával vádolható cégeket találjanak a hatóságok, bírósági dokumentumok szerint elég Észak-Olaszországban körülnézniük.
Vásárló Átlépett az öt számjegyű ligába az Aldi, a Lidl és a Penny hármasa
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. december 30. 05:45
Tavaly még 10 ezer forintnál kevesebbet kellett fizetni a javarészt alapvető élelmiszereket tartalmazó kosárért a diszkontokban. Az idén viszont csaknem 12 ezer forintot. 
Vásárló Új címke került a régi élelmiszerekre, amitől „egészségesebbek lettek”
Buksza blog | 2024. december 22. 17:09
A korábban mérgelődő élelmiszeripari vállalatok észrevették, hogy egyre többen kapnak súlycsökkentő gyógyszereket, ami magában hordoz egy jó lehetőséget.
Vásárló Luxuscikkek „bagóért”: megjelent a „lefelé eladás”
Buksza blog | 2024. december 22. 16:16
A luxustermékek egyik jellemzője volt, hogy a piacuk válságálló, érzéketlenek az általános kereslet hullámzására, ám ez sem látszik már örök igazságnak.
Vásárló Veszedelmes járvány jelent meg Magyarország határánál
Privátbankár.hu | 2024. december 22. 13:21
Szerbiában a magyar határ közelében ismét megjelent az afrikai sertéspestis, ami jelenős veszteséget okozhat a sertésállományban. A belgrádi kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be.
Vásárló Kapaszkodjon: ilyen idén egy trendi karácsonyfa
Elek Lenke | 2024. december 21. 10:19
Az idei karácsonyi dekorációkban a fenntarthatóság, a természetesség és a letisztult stílus keveredik a fényűző, csillogó elemekkel.
Vásárló Így kell ételt és pénzt menteni – Ön már muncholt?
Elek Lenke | 2024. december 20. 15:12
Egy magyar startup forradalmasította az ételmentést, miközben divattá tette a fenntarthatóságot.
Vásárló Már a munkavállalók vannak jobb alkupozícióban, nem a munkáltatók – interjú Szimeiszter Sándorral, a JYSK vezérével
Csernátony Csaba | 2024. december 19. 05:46
A vásárlóknak kínált termékek kiválasztásában a mesterséges intelligencia helyett inkább az emberi döntésben bízik Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Görögországért és Ausztriáért felelős országigazgatója. A dán kiskereskedő cég nem tervez jelentős további áruháznyitásokat Magyarországon, mert közel lefedettnek tekintheti a piacot. Ugyanakkor más, hagyományos boltláncokkal szemben jól boldogul az online értékesítéssel a JYSK.  A cégvezető beszélt arról is, hogy a gyenge forint milyen hatással lehet az árcímkékre. 
Vásárló Ezért éri meg az állítható asztal beszerzése az irodába
Márkázott tartalom | 2024. december 16. 10:49
Minden döntés, ami magas beruházási költséget igényel, alapos megfontolás eredménye. Az üzleti környezetben ez már megszokott dolog, de elkerülhetetlen, hogy olyan környezetet alakítsunk ki magunk körül, ami az irodai munkavégzés fizikai terheit csökkentheti.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG