TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egészen különleges utak léteznek a világban, viszont ezeken a lenyűgöző kilátásért és utánozhatatlan élményért komoly árat kell fizetni – sokszor nemhogy két autó nem fér el egymás mellett, hanem kiépített korlát sincsen, vagy bűnbandák garázdálkodnak. Összegyűjtöttük a világ legveszélyesebb útjait.

Karakoram országút

A Pakisztánt és Kínát összekötő utat időnként a világ nyolcadik csodájaként is szokás emlegetni, mivel amellett, hogy a legmagasabb pontja közel 4600 méterrel van a tengerszint felett, hihetetlenül nehéz körülmények közt épült, hegyek közt kivájva 1966 és 1979 közt.

(Wikimedia Commons/Mohib Baig)

A nagyközönség számára 1986 óta nyitott úton sziklaomlások, földcsuszamlások, havazások, áradás, állatcsordák és száguldozó sofőrök veszélyeztetik a közlekedőket.

Pánamerikai autópálya

A PAH alapvetően nem lenne veszélyesebb, mint az átlagos amerikai autópálya, csakhogy az Alaszkától egészen Chiléig húzódó útvonal némelyik szakaszán egyáltalán nem életbiztosítás áthaladni.

(Wikimedia Commons/Tedbarth)

Mexikóban és más közép-amerikai országokban a drogkartellek jelentenek fenyegetést, míg Panamában a FARC kormányellenes gerillái előszeretettel rabolják el az óvatlanokat, hogy aztán váltságdíjért tartsák őket fogva.  A több mint 48 ezer kilométer hosszú utat csupán csak egy 96 kilométeres szakasz töri meg, a Darién Gap Panama és Kanada között, itt még nagyobb a FARC hatalma.

Szecsuán-Tibet autópálya

A Csengdut és a tibeti főváros Lhasát összekötő autópálya amellett, hogy 2028 kilométer hosszú, más szempontból is veszélyes – a legmagasabb pontja mintegy 6000 méteren van, ezért az erre utazók közül sokan rosszul lesznek a magaslati betegség, és az 1954-es megnyitás óta évente több ezer ember életét követeli ez az útvonal.

Szibériai út Jakutszk felé

Szibérián átutazni mindig komoly kihívás, de a Csontok útjának keresztelt, nagyrészt lebetonozatlan út még az átlagosnál is nagyobb megterhelést jelent.

A Csontok útján jelentősen könnyebb télen utazni, mivel ekkor a föld és a víz is fagyott, viszont nyáron, mikor sokat esik, hajlamos brutális sártengerré változni, amin csak a legkeményebb terepjárók tudnak átkelni. Ráadásul a kialakuló óriási forgalmi dugókban gyakoriak a rablások is.

Guoliang alagút

Mikor a kínai kormány úgy döntött, hogy nem éri meg azzal vacakolni, hogy kiépítsenek egy olyan utat, amit csak 300 ember használna, 13 helyi fogta magát és alagutat fúrt a tömör sziklafalon keresztül. Az 1977-ben megnyílt alagút 4,5 méter magas és 3,5 méter széles, és esős időben gyakorlatilag járhatatlan.

(Wikimedia Commons/山海风)

Észak-Yungas út

A bolíviai La Paz és Coroico közt húzódó, egyébként „halálútnak” keresztelt, közel 65 kilométeres útszakasz legfőbb jellemzői több mint 900 méteres szintkülönbség esés, valamint közel 200 hajtűkanyar. 2006 óta 200-300-an halnak meg itt átlagosan évente, de szerencsére ez a tendencia javulni látszik, ugyanis a legveszélyesebb útszakasznak már van egy lebetonozott, kétsávos alternatívája.

(Wikimedia Commons/Alex Proimos)

Tündéri rétek útja

Angyali neve ellenére a Nanga Parbet hegy lakói által épített pakisztáni út a világ legveszélyesebbjeként számon tartott út, amit csak a legkeményebb idegekkel rendelkezők keresnek fel.

(Wikimedia Commons/Rameez Javed)

A több száz éves, 16 kilométeres útvonalat csak nyáron lehet használni, és megépítése óta nem volt karbantartva, ezért néhány helyen alig járható, ráadásul sehol sincsenek kiépítve korlátok.

A legextrémebb vasútvonalak - a Privátbankár.hu cikkében

Legyen szó akár rosszul megépített, veszélyes terepen húzott sínekről, vagy éppen a pocsék utasbiztonságról, összeszedtünk néhányat olyan vasúti utak közül, ahol nem árt figyelni. Részletek. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Koronavírus: idén kétséges, hogy lesz-e roham a plázákban
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. december 2. 14:04
A koronavírus-járvánnyal megváltozott az emberek hétköznapi rutinja és ez minden bizonnyal hat a karácsonyi vásárlásokra is. Habár az üzletek a mostani szabályozás szerint este hétig nyitva vannak, idén az ünnepi bevásárlásokban minden eddiginél hangsúlyosabb lesz az online kereskedelem.
Vásárló Nem szabad halogatni a kazáncserét!
Natív tartalom | 2020. december 2. 10:04
Ha egy háztartási gépünk elromlik, megjavíttatjuk vagy lecseréljük egy újra – egy kazán esetében azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet. A legfontosabb talán az, hogy nem szabad megvárni, amíg menthetetlenné válik a berendezés, hiszen családunk egészsége is múlhat azon, hogy megfelelő fűtést biztosítsuk a téli hónapokban.
Vásárló Fűtési kisokos a fától a hőszivattyúig: hogyan működnek?
Natív tartalom | 2020. november 25. 12:47
Dübörög a fűtési szezon Magyarországon. Ez nem csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a hőmérőre nézünk: a légszennyezettségi adatokat nézve is látszik, hogy országszerte füstölnek a kémények. Magyarországon a szakértői becslések szerint 800 ezer és 1 millió közé tehető az elavult, több mint 20 éve felszerelt kazánok száma, így sok háztartásban esedékes vagy válik hamarosan esedékessé a fűtőberendezés cseréje.
Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Vásárló A magyar GDP háromnegyedét költötték el pár nap alatt két áruházban
MTI | 2020. november 12. 08:19
Majdnem kéthetesre húzták el a szinglik napját, és egyébként is pörög az internetes vásárlás - el is költötték pár nap alatt a tavalyi éves magyar GDP háromnegyedét két áruházban.
hírlevél