<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Nyár van, repülünk. A repülési zsargont még az angolul tudók sem mindig értik, angolról angolra is magyarázni kell. Összeszedtünk néhány érdekesebb vagy fontosabb kifejezést, amelyeket hallani lehet, bár az korántsem biztos, hogy ez a teljes lista. Vagy hogy nem változtatták meg a titkos kódot, miután kiszivárgott.
Dukai Regina a repülőgépen használatos mentőmellényeket mutatja be egy 2011-es sajtóeseményen. MTI Fotó: Manek Attila

A repülés nyelve vagy inkább zsargonja annyira speciális, hogy néha még angolról angolra is fordítani vagy magyarázni kell, ahogy például az Askthepilot.com kisszótára teszi. Némelyiket a hangszórókból hallgatjuk, némelyiket az utaskísérők jelentik a pilótáknak, egymásnak. Némelyik csak furcsa, némelyik vészjóslónak vagy ködösítésnek tűnik.

A “disarm your doors and crosscheck” kifejezés eszerint például azt jelenti, hogy az utaskísérőnek el kell távolítania a csúszdák automatikus kioldását. Menet közben ugyanis a csúszdák úgy vannak beállítva, hogy az ajtó nyitásával automatikusan kitolódjanak és felfújódjanak, hogy ezzel is időt spóroljanak baleset esetén.

Ugyanez a reptéren persze nem lenne jó ötlet. A “doors to arrival” a megérkezésre már felkészített ajtókat jelenti. A “deplane” pedig a repülőgépből való kiszállás másik neve.

Konferenciahívás és papírmunka

A crosscheck általában azt jelenti, hogy a személyzet két tagjának ellenőriznie kell egymás munkáját. Az “all-call” pedig azt, hogy a személyzet minden tagjának jelentést kell tennie a közös rádiócsatornán, konferencia-híváshoz hasonlóan, például az ajtók nyitása előtt.

A “last minute paperwork”, azaz utolsó percben esedékes papírmunka már sejtelmesebb, azt jelenti, hogy a gép tulajdonképpen felszállásra kész, de valami papír, engedély még hiányzik: egy aláírás a karbantartóktól, az utazási terv vizsgálata.

Idő, magasság

A “ground stop” esetén a földi irányítás (ATC, azaz air traffic control) állítja le a felszállásokat, például torlódás miatt. Hogy várhatóan mikor oldják fel a korlátozásokat, azt az “EFC time” vagy “release time” kifejezésekkel jelzik. A “flight level three-three-zero”, azaz 3-3-0-ás repülési magasság, valójában 33 ezer lábat (mintegy 11 ezer métert) jelent.

Előfordult már, hogy a repülő gyanúsan sokszor fordult balra? “Nem talál ki a körforgalomból” – dühöngött egy ismerősöm. Ilyenkor rossz időjárás vagy a leszállópályák zsúfoltsága miatt körben kering, várakozik. Ezt úgy hívják, “holding pattern”, kb. “tartási alakzat”.

Elég a benzin?

Ha azt mondják be valahol, hogy egy járat “in range” (tartományon belül) van, akkor az azt jelenti, hogy már közeledik, bejelentkezett a toronynál, de még nem szállt le (lehet, hogy fent köröz). Hogy mikor jön, az bizonytalan. Egy másik magyarázat szerint “in range” az a távolság, amíg még elég az üzemanyag.

Potyautas és dínó

A “deadhead” a szótárban potyautasként is szerepel, szó szerint pedig “halott fej”, de a repülésnél valójában olyan alkalmazott, aki utasként utazik következő kiindulási helyére. Ennek több oka lehet, például eredetileg más járatra volt beosztva, de áthelyezték, vagy valaki, aki a másik városból indult volna, lebetegedett.

Dinoszaurusznak pedig a kiöregedett utaskísérőket nevezik a Mentalfloss.com gyűjtése szerint.

Zökkenők a zsákon

Ami a rázósabb dolgokat illeti, az “area of weather” (időjárási terület) a villámlásos vihar vagy nagymennyiségű csapadék finomkodó megnevezése. Az air pocket (légzsák, légüreg) az átmeneti zökkenőket, rázkódást okozó turbulenciák megnevezése a zsargonban.

Az “equipment change” nem azt jelenti, hogy a pilótának másik felszerelés kell, hanem azt, hogy az egész repülőgépet ki kell cserélni. Ez alighanem jelentős késéssel jár majd – írja a német Focus.de.

Code Bravo, 7500

A 7500-as kód a német Reisereporter.de szerint komoly bajt jelez, gépeltérítést vagy annak kísérletét. “Code Adam” pedig eltűnt gyereket. A MEL (Minimum Equipment List) nem olyan vészes, azt jelenti, hogy valami meghibásodott, de tovább lehet vele repülni.

Sok kódot azért használnak, hogy ne okozzanak pánikot. A Code Bravo viszont szándékosan arra szolgál, hogy mindenkit riadóztasson – állítja a brit Independent.

Kék lében

A 7700 általános riadókód, a 7600 pedig a rádió meghibásodására utal – írják. A “pax” (passengers) az utasok fedőneve. A blue juice (kék lé) pedig a mosdóra, annak vizére utal.

Hol érdemes ülni a repülőn, vannak-e biztonságosabb helyek? – erről írtunk korábban.

Források: Itt, itt, itt, itt, itt

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Sohajda Júlia egyedüli magyarként került be az amerikai Forbes 2022-es válogatásába
Natív tartalom | 2022. május 12. 13:55
Az amerikai Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc év alatti sikeres fiatalok harmincas toplistáját, amelyre idén egyedüli magyarként felkerült Sohajda Júlia, a budapesti kockázati tőkealap-kezelő, Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere is.
Vásárló Amit az ittas vezetésről tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2022. május 12. 10:27
Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.
Vásárló Megtalálni álmaink lakását néhány kattintással
Márkázott tartalom | 2022. május 11. 10:51
Napjainkban, az internet világában viszonylag egyszerű dolgunk van, ha eladó lakást vagy házat keresünk. Nincs más dolgunk, mint találni egy jó ingatlanhirdetési portált, ahol néhány kattintást követően már nézelődhetünk is az igényeinknek megfelelő ingatlanok között.
Vásárló Optimalizált cégügyek? Kezdd a szerződésekkel!
Márkázott tartalom | 2022. május 10. 11:24
Az optimalizált működés manapság már valamilyen varázsszónak tűnik, amelyik egyik vagy másik módszert alkalmazva könnyen megvalósítható, s annak nyomán vállalkozásunk biztosan szárnyakra kap. Valóban számtalan opció elérhető, ami a racionális és hatékony működést segíti, de biztosan nem fog semmi jól működni megfelelő alapok nélkül.
Vásárló Ezért hosszabbította meg az árstopot az Orbán-kormány: óriási drágulás a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. május 9. 05:52
A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.
Vásárló Kutya seborrhea: a házi kedvencek bőrbetegsége
Márkázott tartalom | 2022. május 8. 10:49
A seborrhea egy gyűjtőfogalom, amely igen változatos bőrproblémákat foglal magában. Lehet genetikai eredetű is, de hormonális problémák, illetve allergia miatt is kialakulhat. Nézzük most meg, mit érdemes tudni a betegségről!
Vásárló Se ruha, se gyümölcs, hús csak hetente egyszer – az utca emberét kérdeztük az inflációról
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 7. 18:04
Sokak szerint az árstop értelmetlen és átverés is. Hiába nőttek kicsit a jövedelmek, az infláció mindent elvisz. Mit mondanak a budapesti járókelők? Kiderül videónkból.
Vásárló Vizsgálódik a GVH – megsérthette a szabályokat ez a gyógyszercég?
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 13:37
Egyelőre még semmi sem biztos, csak az, hogy megindult a vizsgálat.
Vásárló Mi lesz a nyaralással? Ezt tervezik idén a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 13:32
Egy felmérés szerint csak a magyarok fele tervez külföldi nyaralást ezen a nyáron. 
Vásárló Éljen vízparton az agglomerációban, vagy bárhol az országban!
Márkázott tartalom | 2022. május 3. 10:16
Vízparton élni, vagy akár ott csak egy üdülőt birtokolni, mindenképp jó. És ehhez nem kell feltétlenül a drága Balatont választanunk. Ha az agglomerációba költöznénk, ott is találunk Duna-parti házakat, de az ország más részein is vásárolhatunk vízparti üdülőt. Mai cikkünkben az ország legszebb, közvetlen vízparttal rendelkező házait gyűjtöttük egy csokorba.
hírlevél
Ingatlantájoló