4p
Az utóbbi időben rendkívül kellemetlenné vált egy olyan probléma, ami a rendszerváltás előtt nem is létezett, és most sem kellene neki. Nem tudunk átkelni egy aluljárón úgy, hogy rongyok és dobozok közt fekvő vagy ülő alakok erdejébe ne kerülnénk, és még a szűk lépcsőt is tovább szűkíti egy-egy koldus. Mit lehetne tenni a jelenséggel?

Ez a probléma időről időre felmerül, hisz a hajlaktalanság a kapitalizmus mellékterméke, de Magyarország gazdasági helyzete nem indokolja, hogy fővárosa legfontosabb csomópontjai úgy nézzenek ki, mint a világ legelhíresültebb gettói. A helyzet annyira drámai, hogy sokan, ha csak átkelnének egy aluljárón, inkább szabálytalanul a felszínen szaladnak át az úton, az életveszélyt is vállalva, csak ne kelljen a borzalomba leereszkedni.

Az utóbbi időben

Az előző rendszerben nem voltak ilyen kellemetlenségek, az aluljárók nagyjából tiszták voltak és emberiek, a metróhoz jutás gondtalan volt. A 90-es években is inkább csak az okozott gondot, hogy olyan sok árus jelent meg az aluljárókban, hogy lényegében nem lehetett tőlük közlekedni, ezt azonban egy idő után a hatóságok felszámolták, ismét helyreálltak a normális viszonyok. Hajléktalanok ugyan voltak egyszer-egyszer, de nem vált tömegessé a jelenség.

Az utóbbi néhány évben azonban először csak néhány aluljáró telt meg immár nem csak csövesekkel, de a hozzájuk tartozó koszos, büdös takarókkal, dobozókkal, lényegében favelát építenek maguknak néhányan. Különösen a Deák téren volt rossz a helyzet, ahol 3 metróvonal fut össze, és a Belváros egyik kapuja. Utána aztán fokozatosan mindegyik aluljáróra átterjedt a jelenség, végigutaztunk a metrókon, és kivételt alig sikerült találni.

Egyre elviselhetetlenebb

Az alakok nem csak csendesen zavaróak, hanem gyakran agresszívek, kiabálnak, egymással is összecsapnak, a járókelőkbe is belekötnek, emellett büdösek és undort keltőek. Gyakran kéregetnek, és ami még nem csak bosszantó, hanem balesetveszélyes is: a villamosmegállókhoz vezető lépcsőkre kitelepszenek, leszűkítve az amúgy sem széles lépcsőt. A közlekedés lehetetlenné válik, a közlekedő polgár az érdeklődő gyermekének nem tudja indokolni ezt a számára is ijesztő helyzetet, autóba pedig nem ülhet mindenki, sőt, pont az lenne a cél, hogy többen vegyék igénybe a tömegközlekedést.

Mi lehet mindennek a háttere? Tegyük fel első körben, hogy olyan emberekről van szó, akiknek valóban nincs hol lakniuk, és a jelenlegi albérlet árakat nézve ez reális is. Azonban ha egy jóindulatú bajba került emberről van szó, az feltehetőleg nem egy huzatos, zajos aluljáróba telepszik, hanem megpróbálkozik más lehetőségekkel, például hajléktalanszállókkal. Ezeknek ugyan nem túl jó a hírük, de kizárt, hogy ne lenne ezerszer jobb ott meghúzódni, mint egy aluljáróban fetrengeni. Érvként szokták mondani, hogy ott ellopják az értékeket, na de az aluljáróban vigyáz ezekre valaki? Gyenge érv, ott lopnak csak el mindent igazán.

Nem tudni így, mi vonzza ezt az egyre több ijesztő elemet az aluljárókba, ahhoz interjút kéne csinálni velük, ez meghaladja lapunk kereteit. Minket az érdekel, hogy miért nincs olyan hatósági, város-, vagy akár kormányszintű intézkedés, ami ezzel a problémával foglalkozik, még pedig, ha lehet, humánusan.

Mi lehet a megoldás?

Tegyük fel, hogy valóban olyan emberekről van szó, akiknek nincs hol lakniuk. Nos, egy ekkora és ilyen életszínvonalú város/ország általában el tudja helyezni hajléktalanjait, sőt, sokkal szegényebbek is megoldják ezt. Persze a hajléktalanszállókkal is van gond, de ezek sem megoldhatatlanok. Az egyik az említett belső problémák: ezt megfelelő személyzettel, biztonsági őrökkel, zárható szekrényekkel kezelni lehet. A másik, ami miatt a lakosság szokott elégedetlenkedni: a szállók elhelyezkedése. A környékükön élők szenvednek miattuk, de el lehet helyezni az ilyen intézményeket olyan övezetekben is, amelyek elsősorban nem lakóterületek. Erre alkalmasak lehetnek volt laktanyák is, de akár építhetnek is ilyen intézményeket, hisz mostanában annyi minden épül állami pénzből, ez aprópénz lenne ahhoz képest.

Nos, ha a feltételek adottak, akkor jöhetne a hatósági szabályozás. Nem nehéz olyan jogszabályt alkotni, hogy mely közterületen mit lehet, és mit nem, és ennek a betartatásához sem kell egy egész hadsereg. Ugyanakkor az intézkedéssel érintett embereknek fel lehet ajánlani a megfelelő hajléktalanszállókat, segélylehetőségeket, ingyenkonyhákat, esetleg életvezetési segítséget nyújtani nekik. Ők is sokkal jobban járnának, és a milliós közlekedő közönség is, és végül a nagyszámú külföldi turista sem azzal az emlékkel távozna, ami most az aluljárókban eléjük tárul.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hadüzenetet küldött a Lidl: másképp is elérhetőek lesznek a legendás pulcsik
Buksza blog | 2023. december 6. 15:50
A Lidl társul a ruhaiparnak azzal az ágával, amely hadat üzent az öltözködést forradalmian átalakító, ám brutálisan környezetszennyező fast fashionnek. 
Vásárló Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!
PR | 2023. december 5. 12:50
Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre. Most mutatunk pár olyan tippet, amellyel hatalmasat léphetünk előre az egyéni ártalomcsökkentés útján!
Vásárló Komoly verseny indul az áruházak között a vevők kevéske pénzéért
Buksza blog | 2023. december 5. 11:45
A fekete novemberré bővült fekete péntek nem hozta meg azt a sikert a brit kiskereskedelemben, amit a boltosok vártak tőle, legalábbis van ahol már szerény karácsonyi költésre készülnek.
Vásárló Riadót fújtak a fogyasztóvédők: sokszor verik át a vásárlókat egy újfajta trükkel
Buksza blog | 2023. december 5. 09:20
Futball nyelven szólva óriási a zűrzavar az áruházi vásárlók fejében azzal kapcsolatban, hogy mennyire megbízhatóak azok az állítások, amelyek a termékek környezettudatos előállításáról szólnak.
Vásárló Muszáj árat csökkentenie az Ikeának, "titokzatos" kedvezményeket lengetett be a cég
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. december 2. 14:17
Az Ikea - a cég állítása szerint - igyekezett elkerülni az áremeléseket még akkor is, ha költségei növekedése miatt ez a profit rovására ment. A bútor-kiskereskedőnél úgy látják, hogy újabb engedményekre lesz szükség. Az egyelőre nem derül ki, hogy mely termékeket érinti a lépés. 
Vásárló Hogyan ne legyen a parkolás rémálom
Márkázott tartalom | 2023. december 2. 11:41
Budapesten parkolni sokszor nem egyszerű. A parkolás nem elég, hogy drága, de sokszor csak a célpontunkoz távolabb tudjuk letenni az autót, mert nincs elég hely. Ha nagy nehezen megtaláltuk a megfelelő parkolóhelyet, akkor jön a pepecselés az aprópénz keresgélésével és parkolóórába való bedobásával. 
Vásárló Újít a Tesco: változás jöhet a kasszáknál?
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:03
Két évvel ezelőtt mutatta be a Tesco GetGo nevű elszámolási megoldását, azt az önkiszolgáló fizetési lehetőséget, amelyben a vásárlónak nem kell bajlódnia a vonalkódok leolvasásával. A kísérlet bővül.
Vásárló Tiltás a Sparnál: a boltlánc hallgatott a vásárlókra és leszámolt a sokat támadott édesítőszerrel Ausztriában
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:41
Az ausztriai Spar "kivette" saját márkás tejtermékeiből az aszpartám édesítőszert. 
Vásárló Mivel lepjük meg karácsonykor hobbiszakács ismerősünket?
Márkázott tartalom | 2023. december 1. 11:26
Ha olyan karácsonyi ajándékokkal szeretnénk meglepni szeretteinket, amik valóban hasznosak, akkor érdemes kiindulni abból, hogy mi az illető hobbija. Aki például imád a konyhában tevékenykedni, az biztosan nagyon örül majd annak, ha valamilyen ehhez kapcsolódó ajándékot talál a fa alatt. Például egy prémium szakácskést. 
Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG