Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi időben rendkívül kellemetlenné vált egy olyan probléma, ami a rendszerváltás előtt nem is létezett, és most sem kellene neki. Nem tudunk átkelni egy aluljárón úgy, hogy rongyok és dobozok közt fekvő vagy ülő alakok erdejébe ne kerülnénk, és még a szűk lépcsőt is tovább szűkíti egy-egy koldus. Mit lehetne tenni a jelenséggel?

Ez a probléma időről időre felmerül, hisz a hajlaktalanság a kapitalizmus mellékterméke, de Magyarország gazdasági helyzete nem indokolja, hogy fővárosa legfontosabb csomópontjai úgy nézzenek ki, mint a világ legelhíresültebb gettói. A helyzet annyira drámai, hogy sokan, ha csak átkelnének egy aluljárón, inkább szabálytalanul a felszínen szaladnak át az úton, az életveszélyt is vállalva, csak ne kelljen a borzalomba leereszkedni.

Az utóbbi időben

Az előző rendszerben nem voltak ilyen kellemetlenségek, az aluljárók nagyjából tiszták voltak és emberiek, a metróhoz jutás gondtalan volt. A 90-es években is inkább csak az okozott gondot, hogy olyan sok árus jelent meg az aluljárókban, hogy lényegében nem lehetett tőlük közlekedni, ezt azonban egy idő után a hatóságok felszámolták, ismét helyreálltak a normális viszonyok. Hajléktalanok ugyan voltak egyszer-egyszer, de nem vált tömegessé a jelenség.

Az utóbbi néhány évben azonban először csak néhány aluljáró telt meg immár nem csak csövesekkel, de a hozzájuk tartozó koszos, büdös takarókkal, dobozókkal, lényegében favelát építenek maguknak néhányan. Különösen a Deák téren volt rossz a helyzet, ahol 3 metróvonal fut össze, és a Belváros egyik kapuja. Utána aztán fokozatosan mindegyik aluljáróra átterjedt a jelenség, végigutaztunk a metrókon, és kivételt alig sikerült találni.

Egyre elviselhetetlenebb

Az alakok nem csak csendesen zavaróak, hanem gyakran agresszívek, kiabálnak, egymással is összecsapnak, a járókelőkbe is belekötnek, emellett büdösek és undort keltőek. Gyakran kéregetnek, és ami még nem csak bosszantó, hanem balesetveszélyes is: a villamosmegállókhoz vezető lépcsőkre kitelepszenek, leszűkítve az amúgy sem széles lépcsőt. A közlekedés lehetetlenné válik, a közlekedő polgár az érdeklődő gyermekének nem tudja indokolni ezt a számára is ijesztő helyzetet, autóba pedig nem ülhet mindenki, sőt, pont az lenne a cél, hogy többen vegyék igénybe a tömegközlekedést.

Mi lehet mindennek a háttere? Tegyük fel első körben, hogy olyan emberekről van szó, akiknek valóban nincs hol lakniuk, és a jelenlegi albérlet árakat nézve ez reális is. Azonban ha egy jóindulatú bajba került emberről van szó, az feltehetőleg nem egy huzatos, zajos aluljáróba telepszik, hanem megpróbálkozik más lehetőségekkel, például hajléktalanszállókkal. Ezeknek ugyan nem túl jó a hírük, de kizárt, hogy ne lenne ezerszer jobb ott meghúzódni, mint egy aluljáróban fetrengeni. Érvként szokták mondani, hogy ott ellopják az értékeket, na de az aluljáróban vigyáz ezekre valaki? Gyenge érv, ott lopnak csak el mindent igazán.

Nem tudni így, mi vonzza ezt az egyre több ijesztő elemet az aluljárókba, ahhoz interjút kéne csinálni velük, ez meghaladja lapunk kereteit. Minket az érdekel, hogy miért nincs olyan hatósági, város-, vagy akár kormányszintű intézkedés, ami ezzel a problémával foglalkozik, még pedig, ha lehet, humánusan.

Mi lehet a megoldás?

Tegyük fel, hogy valóban olyan emberekről van szó, akiknek nincs hol lakniuk. Nos, egy ekkora és ilyen életszínvonalú város/ország általában el tudja helyezni hajléktalanjait, sőt, sokkal szegényebbek is megoldják ezt. Persze a hajléktalanszállókkal is van gond, de ezek sem megoldhatatlanok. Az egyik az említett belső problémák: ezt megfelelő személyzettel, biztonsági őrökkel, zárható szekrényekkel kezelni lehet. A másik, ami miatt a lakosság szokott elégedetlenkedni: a szállók elhelyezkedése. A környékükön élők szenvednek miattuk, de el lehet helyezni az ilyen intézményeket olyan övezetekben is, amelyek elsősorban nem lakóterületek. Erre alkalmasak lehetnek volt laktanyák is, de akár építhetnek is ilyen intézményeket, hisz mostanában annyi minden épül állami pénzből, ez aprópénz lenne ahhoz képest.

Nos, ha a feltételek adottak, akkor jöhetne a hatósági szabályozás. Nem nehéz olyan jogszabályt alkotni, hogy mely közterületen mit lehet, és mit nem, és ennek a betartatásához sem kell egy egész hadsereg. Ugyanakkor az intézkedéssel érintett embereknek fel lehet ajánlani a megfelelő hajléktalanszállókat, segélylehetőségeket, ingyenkonyhákat, esetleg életvezetési segítséget nyújtani nekik. Ők is sokkal jobban járnának, és a milliós közlekedő közönség is, és végül a nagyszámú külföldi turista sem azzal az emlékkel távozna, ami most az aluljárókban eléjük tárul.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Elkezdték oltani a dolgozókat az Audinál is
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 14:27
3 ezren vakcinálnak.
Vásárló Budapest kiült a teraszra, és megitta a rá váró sört (galéria)
Izsó Márton | 2021. április 25. 11:51
Szombaton öt hónap kényszerszünet után ismét kinyithattak a vendéglátó egységek teraszai. A fővárosi lakosok, mintha parancsként értékelték volna Orbán Viktor facebookos kurjantását, miszerint "szabad a sör!", tömegekben vonultak ki, hogy a kocsmák, éttermek elé kitelepülve élvezzék a napsütést, egymás társaságát, az alkoholt és azt a csipetnyi szabadságot, ami most a nyakukba szakadt. Kollégánk körbejárta Budapest legkiülősebb részeit, és fotózott.
Vásárló Ma már mindent előre megtervezünk, a mosolyunkat is
PR | 2021. április 22. 14:24
A mosolytervezés egyre népszerűbb azok körében, akiknek munkájuknál fogva fontos a jó megjelenés. Topmenedzserek, középvezetők, területi képviselők, közszereplők, modellek döntenek úgy, hogy igénybe veszik ezt a szolgáltatást. De mit takar pontosan a mosolytervezés?
Vásárló Svájci-magyar fogturizmus: egy fejlődő iparág
Márkázott tartalom | 2021. április 19. 13:53
Sokan felkapják a fejüket, ha meghallják, mennyivel olcsóbb Magyarországon a fogászati kezelés a nyugati országok árszabásához (például a svájcihoz) képest. Egyesek úgy gondolják, ha valahol egy szolgáltatást ennyivel kevesebb pénzért el lehet adni, akkor az bizonyára a minőség rovására megy. De mit mondanak a kliensek? Elsöprően pozitív a véleménye azoknak a svájci pácienseknek, akik az elmúlt években megtapasztalhatták a magyar ellátás professzionalitását, fogorvos csapataink szakmai felkészültségét.
Vásárló Sehol sem olcsóbb a földgáz Európában, mint Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 11:44
Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, márciusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata.
Vásárló Újranyitottak a boltok, kevés helyen találtak szabálytalanságokat
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 10:39
Ismét fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi.
Friss
hírlevél
depositphotos