<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Két hete lepte el Budapestet 300 Mol Limo - a közösségi autózás új szereplőjét megkérdeztük az eddigi tapasztalatokról. Az érdeklődés hatalmas, mindössze 15 percet áll egy autó egy helyben, mielőtt újra elviszi valaki - de miért kerülnek mikuláscsomagok a szélvédőre? Tényleg hadrendbe állították mind a 300 autót? Mikor lesznek Limo-parkolók a plázákban?
Fotó: Privátbankár.hu

Két hete indította el új közösségi autómegosztó szolgáltatását Budapesten a Mol. A szolgáltatás lényege, hogy egy mobilapplikáció segítségével szerte a városban felvehetünk egy autót, ha előzetesen szerződést kötöttünk a szolgáltatóval, amit aztán időalapon fizetve használhatunk. Ha elintéztük a dolgunkat, szintén a mobilapp segítségével lezárjuk az autót és befejezzük a bérlést.

A Limók azóta ellepték a várost, a korábban már a piacon lévő GreenGo autóival együtt már örvendetesen gyakran találkozhatunk közösségi autókkal Budapesten. A bevezetési időszakban, április végéig a Mol nem számol fel havidíjat, illetve február 25-ig féláron, percenként 33 forintért lehet használni az autókat, így rengetegen döntöttek úgy, hogy kipróbálják a szolgáltatást - közülük sokan biztosan a GreenGo ügyfelei is.

A Mol sajtóosztálya kérdésünkre elárulta: a regisztrációk és a használat száma is minden várakozásukat túlszárnyalta, már több mint 10 000 regisztrált felhasználója van a MOL Limónak (másfél hét alatt!).

Azért találják kevésnek a 300 autót a felhasználók, mert mindenki Limózni akar

A közösségi autós fórumokon időről időre felmerül, hogy nem állította hadrendbe összes autóját a társaság, ugyanis bár 300 autós flottájuk van, a térképeken mégis jóval kevesebb elérhető járművet látni - rendszerint a jelenleg 168 autóval üzemelő GreenGóból több szabad akad a városban. A társaság azt írta erről a Privátbankár.hu-nak: a felhasználók azért érezhetik azt, hogy nem elérhető mind a 300 autó, mert a MOL Limo térképen csak az éppen elérhető és megfelelő töltöttségi szintű autók látszódnak. Az első másfél hét tapasztalati azt mutatják, hogy

15 percnél (!) nem áll tovább egy autó, tehát a járművek gyakorlatilag folyamatosan használatban vannak.

"Ezen kívül a térképen a felhasználók az alacsony (20%) alatti töltöttségi szintű autókat sem látják, ezeket kollégáink folyamatosan tankolják, töltik, és amint lehet visszakerülnek a szolgáltatásba. Igyekszünk minden ügyféligényt kiszolgálni, ahogy arra is ügyelünk, hogy elsősorban éjszaka végezzük el a takarítást, karbantartást, és azokat a tevékenységeket, aminek ideje alatt ki kell vennünk az autót a szolgáltatásból" - közölték.

A parkolás még nem zökkenőmentes: fizetik a bírságokat

Gyakran látni "mikuláscsomagot" a benzines Limok szélvédőjén, mi is találtunk az általunk használt autó kesztyűtartójában 3-4 parkolásibírság-értesítőt. A Limo flottájában ugyanis egyelőre többségben vannak a benzines autók (200 darab a 300-ból), ezek pedig nem zöld rendszámosak, így értelemszerűen parkolási díjat kell fizetni utánuk. Ez (zónán belüli használat esetében) benne van az árban, az ügyfeleknek nem kell foglalkoznia parkolásindítással-leállítással.

Ezt a társaság is megerősítette kérdésünkre: ha az ügyfél szabályos, közterületi parkolóhelyen állt meg a Limo-zónán vagyis a szolgáltatási területen belül, akkor minden parkolási költség a MOL Limót terheli. Mikuláscsomagok pedig azért kerülnek mégis a szélvédőkre, mert jelenleg még finomhangolják a parkolási díjfizető-rendszert - ezért előfordulhat, hogy késve vagy rosszul fizetik a parkolási díjat, de ez a díj természetesen a MOL-t terheli.

A parkolási díj önmagában is komoly tétel lehet a költségvetésen belül - bár ha valóban csak negyed órákat állnak a társaság autói használaton kívül, az sokat levehet az előzetes becslésekből. A borsos bírságok azonban alaposan megdobhatják a veszteséget - ezzel kapcsolatban a társaság annyit közölt megkeresésünkre, hogy a MOL által befizetett parkolási költség nem nyilvános, de a szolgáltatás indítása előtt felmérték az ezzel járó költségeket.

Hogy van-e lehetőségük megvizsgálni az egyes esetekben külön-külön, hogy jogosan kapták-e a bírságot az autók, vagy ha csomagot kapnak, azt automatikusan befizeti-e a Mol, azt a társaság nem kommentálta.

Más a helyzet persze a tilosban várakozással: ha az ügyfél, vagyis az autó vezetője szabálytalanul parkolta le az autót, akkor ez az összeg a felhasználót terheli. Mivel a rendszerben nyomon követhető, ki használta az autót az adott időben, így ez alapján az érintett ügyfélnek terhelik ki az összeget.

Mikor lesznek Limo-parkolók a plázákban?

A Limót bemutató sajtótájékoztatón volt róla szó, hogy aktív tárgyalásokat folytatnak bevásárlóközpontokkal, hogy alakítsanak ki Mol Limo parkolókat, amelyeket ingyen használhatnának az autók. Érdeklődtünk arról, köttetett-e már esetleg ilyen megállapodás? Erre a társaság azt válaszolta: valóban folynak a tárgyalások, céljuk, hogy minél több belvárosi áruházban legyenek dedikált Limo-parkolóhelyek és könnyen elérhető autók a felhasználók számára. Konkrétumokról egyelőre korai beszélni, de pozitívan fogadták a megállapodási szándékunkat - írta a Privátbankár.hu-nak a társaság.

Vásárló Végül nem a kormány csodafegyvere hatott: egyéves mélypontra esett az élelmiszer-drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. június 7. 05:48
Ahogy az várható volt, beérik a bázishatás: most is akkorát drágult a családi nagybevásárlás, mint tavaly nyáron, de százalékos értékben kifejezve rég nem látott mértékűre csökkent az éves árindex a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Az árstopos krumpli meglepően nagyot drágult, a kötelező akciók hatását pedig megtippelni sem lehet, mivel egyébként is tele vannak akciós táblákkal az üzletek.
Vásárló Az Aldi nagyot megy a briteknél, már egy éve a legolcsóbb szupermarket
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 16:23
Az Aldi lett Nagy-Britannia legolcsóbb szupermarketje a 12. egymást követő hónapban is, de alig maradt el tőle a Lidl.
Vásárló Ha szerdán tankolna, ezzel fog szembesülni
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:47
Nem nyúlnak az üzemanyagok árához a hét közepén. 
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG