BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. október 6. 12:36

Magyarországon még nem kötelező a téli gumi használata - pedig a változó időjárás miatt nálunk is biztonságosabb lenne ezzel a téli közlekedés. A speciális, hideg időre kifejlesztett gumiabroncsnak ugyanis számos olyan tulajdonsága van, amelyik életmentő lehet a 7 fok alatti hidegben. Lássuk, miért különlegesek ezek a gumik.

Miért kell a téli gumi?

“Nagyapámnak se volt téli gumija. 30 évig vezette a ladát balesetmentesen, pedig voltak ám telek!” Sokan gondolják még úgy, hogy megfelelő vezetéstechnikával kompenzálni lehet az abroncsok hiányosságait. Sajnos ez nem igaz.

Az utóbbi években a vezetési stílusunk sokat változott. Több az autó az utakon, sokkal többen hajtunk fel naponta valamilyen autópályára, és az életmódunk sem a régi. A balesetvédelemnek ma már jóval komolyabb a jelentősége, mint amikor kevesebb jármű közlekedett naponta.

Fizika és kémia

Nyáron az aszfalt akár 60-70 fokra is felmelegszik. A gumi ilyenkor felpuhul, a tapadása pedig megnő. Télen a fagyban viszont éppen az ellenkezője történik: a tapadás szinte megszűnik. Ha mindehhez még víz, hó vagy jég is párosul, szinte korcsolyázunk az úton.

A téli gumi anyaga egészen más tapadási jellemzőkkel rendelkezik, mint a nyári gumié. Hidegben is felfekszik az útra. Mélyebb bordázottságának köszönhetően a nedves, havas időszakokban is jó úttartást biztosít. A téli gumival rövidül a féktáv, kanyarbiztosabbá válik az autó. Ez a vezetési élményben és a fogyasztásban is tükröződik majd.

Hogyan használjuk a téli gumit?

Az Olcsobbgumi.hu akár a téli gumi házhozszállítását is vállalja. Ha még nem szereztük be a téli szettet, egyáltalán nem vagyunk késésben. Hamarosan beköszöntenek az első fagyok, ha pedig tartósan 7 fok alá csökken a hőmérséklet, eljött a gumicsere ideje.

A gumiszettet akár több szezonon át is használhatjuk, ezért hosszú távon érdemes felnivel együtt le- és felszerelni a készletet. A gumiabroncs széle sokkal kevesebb eséllyel sérül, mintha mindig fel- és lepattintanánk.

A gumicsere idején fontos a kerekek centrírozása is, hiszen a felnik akár állásban is deformálódhatnak egy kicsit. Ezzel az apró befektetéssel sokat tehetünk a jármű és a kerekek élettartamának meghosszabbításáért.

Tények és tévhitek

A téli gumival kapcsolatban még mindig számos tévhit tartja magát. Érdemes tudni, hogy:

●     A téli gumi használata nem növeli nagyban a fogyasztást. A téli fogyasztás mindig magasabb, hiszen általában többet autózunk, gyakoribbak a dugók, és többet használjuk a fűtést és a világítást is.

●     Sajos nem elég csak két pár keréken gumit cserélni. Ez ráadásul a futóműre is káros lehet. Minden keréken érdemes téli gumira váltani.

●     A téli gumit általában az abroncsra nyomott hópehely jelről lehet felismerni. Az M+S (hó és sár) gumik nem téli gumik.

A jól kiválasztott szettel a biztonságunkba fektetünk. Érdemes kihasználni a téli gumik előnyeit a kényelmesebb és biztosabb téli autózás érdekében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vásárló

Vásárló A budapesti plázázók fele már vissza is tért természetes élőhelyére
MTI | 2020. május 22. 07:58
Néhány hét, és visszatér a másik felük is.
Vásárló Műanyagok betiltása: megmagyarázták, miért vonta vissza a kormány a törvényjavaslatot
Valkai Nikoletta | 2020. május 20. 15:36
A szaktárca szerint a munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetéséhez. 
Vásárló Jönnek a támogatások - mekkora összegre pályázhat, aki elektromos autót venne?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 20. 13:36
Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
Vásárló Közterületeket kaphatnak a budapesti vendéglátósok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 19. 20:31
A fővárosi önkormányzat így segítené a vendéglátás újraindítását. 
Vásárló Váratlanul visszavonta a kormány a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 19:48
Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 
Vásárló Szájmaszkkal fedett citylight posztereken hirdetik a magyar árut
Márkázott tartalom | 2020. május 19. 15:55
Izgalmas, a járványhelyzetre közvetlenül reagáló plakátkampánnyal jelentkezik Budapest közterein a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” mozgalmat elindító Magyar Termék Nonprofit Kft. Szájmaszkkal ellátott citylight posztereken hirdeti most a kezdeményezést a plakátkampányban résztvevő húsz magyar cég részvételével.
Vásárló Drágul a postai csomagküldés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 15. 12:28
A Magyar Posta  június elsejétől átlagosan 6,1 százalékkal emeli a belföldi és a nemzetközi csomagfeladás díjszabását a költségek növekedése és a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése miatt - közölte a társaság.  
Vásárló Elszálló árak, kígyózó sorok: ilyen lehet a repülés a koronavírus után
Privátbankár.hu | 2020. május 14. 20:01
A légiközlekedés már a pandémia előtt is macerás, kényelmetlen és drága folyamat volt, és ennél a jövőben valószínűleg csak macerásabb, kényelmetlenebb és drágább lesz.
Vásárló Karácsony Gergely bejelentette: hétvégén a gyalogosoké a pesti alsó rakpart
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 14. 15:38
A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
Vásárló Jövőre tényleg vége az egyszer használatos műanyagoknak Magyarországon
Valkai Nikoletta | 2020. május 13. 13:03
Egy éve tudni lehet, hogy 2021-től idehaza is be kell tiltani egyes egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Minderről végre egy kormányrendelet és egy törvényjavaslat is napvilágot látott. 
hírlevél