1p
A tavalyinál kevesebb a szőlőre, de jó borra számítanak a történelmi borvidékeken, a szőlő gyors érése miatt, idén 2-3 héttel előbb tartják a szüretet, és a megszokottnál gyorsabban, a legtöbb borvidéken október elejére be is fejezik.

Tokaj-Hegyalja

A tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken az idén átlagos termésre, mintegy 300 ezer mázsa szőlőre számítanak a szőlészek, borászok, aszútermésre ugyanakkor most sincs kilátás - mondta Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke. A szőlő érése mindenütt előrehaladott volt már szeptember közepére, ezért a szüret 2-3 héttel korábban megkezdődött és ma is gyors ütemben tart, várhatóan október elejére be is fejeződik. A nagy meleg miatt a savtartalom rohamosan csökkent, a szüret korai időpontjának meghatározásában ennek jelentős szerepe volt. Aszúszemekre idén sem lehet számítani - csakúgy, mint az elmúlt három évben -, és ha ez így megy tovább, akkor később hiány lehet aszúborból. Marcinkó Ferenc szerint a 2012-es évjáratot ugyanakkor szép száraz és édes borok jellemzik majd.


A történelmi borvidék legnagyobb szőlőfelvásárló cége, az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. az idén valamivel több mint 100 ezer mázsa szőlőt vesz meg a termelőktől, minderre mintegy egymilliárd forintot költ - mondta Kiss István vezérigazgató. A hagyományos szőlőfajták - furmint, hárslevelű - kilójáért minőségtől függően 90-130 forintot fizetnek, a felvásárlási ár 10-30 százalékkal magasabb, mint az elmúlt évben.

Villány

Jó minőségű, de az átlagosnál 25-30 százalékkal kevesebb szőlő termett az idén a villányi borvidéken, ahol október elején fejeződnek be a szüreti munkák. A gazdák már a későn érő cabernet franc és a cabernet sauvignon fajtákat szedik, s a szüret néhány helytől eltekintve nem tart tovább október első napjainál - mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára az MTI érdeklődésére. A borvidéken a szőlő mennyisége általában meghaladja a 70 mázsát hektáronként, idén azonban csak 55-60 mázsa gyümölcs termett, amely a téli és tavaszi fagyokkal, a jégkárral, valamint az ültetvényeket sújtó aszályos időjárással magyarázható. A szőlő minősége jó, a must cukorfoka magas, és úgy tűnik, a savtartalom is kedvező lesz a borokban - mondta a titkár. Az idei villányi borokkal kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy az előjelek kedvezőek, úgy tűnik, a minőségük jó lesz.

A 2.650 hektár területű borvidéken mintegy másfél ezren foglalkoznak szőlőtermesztéssel, pincéikből 80 százalékban vörös-, 20 százalékban fehérborok kerülnek a fogyasztók asztalára.

Szekszárd

A szekszárdi borvidéken az aszály miatt mintegy 30 százalékkal kevesebb, de jó minőségű szőlő termett. A szekszárdi hegyközség tájékoztatása szerint a 2.500 hektáros történelmi borvidék 80-90 százalékán már befejeződött a szüret, jelenleg a cabernet fajtákat és a kékfrankost szedik. Pálos Miklós, a Twickel Szőlőbirtok szőlészeti vezetője szerint, a szokásos 100 mázsa helyett hektáronként 70 mázsa szőlő termett, a kényszerérés ellenére azonban jó évjárat ígérkezik. A szőlő cukorfoka a kadarka esetében 19-es, a kékfrankos és a merlot esetében bőven 20 fok felett van.

Bodri István, a szekszárdi hegyközség elnöke arról számolt be, hogy a szeptemberi csapadék növelte a szőlő létartalmát, a szőlő cukortartalma a tavalyihoz hasonlóan fajtától függően 20 és 23 fok között alakul. Emelkedett a szőlő ára, ami idén nettó 100-140 forint között van kilogrammjáért, ugyanis az alföldi fagykárok miatt nagyobb igény van a szőlőre, mint tavaly - mondta az elnök. A hegyközség adatai szerint a borvidéken 2012. augusztusban 95.997 hektoliternyi óborkészletet tartottak nyilván, ami mintegy háromezer hektoliterrel volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

Eger

 

Kevés, de kiváló minőségű szőlő termett az idén az egri borvidéken; a száraz meleg időjárás miatt a szokásos szeptember közepéhez képest mintegy két héttel korábban, szeptember végére befejeződik a szüret. Miközben a beérett szőlő mennyisége még a tavalyinál is mintegy 20 százalékkal kevesebb, addig a termés átlagos mustcukorfoka 19,5-es, ami meghaladja egy átlagos évjáratét - mondta Tarsoly József, az Egri Hegyközségi Tanács hegybírája. A termésátlag a tavalyi hektáronkénti 70 mázsával szemben 50-60 mázsa, viszont még a magasabb savtartalmú szőlőfajták mustcukorfoka is eléri a 17-18-as értéket, a muskotályos fajtáknál pedig a 20-at is meghaladja. Ugyanakkor a felvásárlói árak nem nőttek a termés csökkenésének arányában. A muskotályos fajtákat kilónként 130 forintért, az egyéb fehér szőlőket 120 forintért, a kékszőlőket pedig 120-125 forintért viszik a felvásárlók; ez 10 százalékkal magasabb ár, mint az elmúlt évben.

Sopron

A kékfrankos szürete már folyik a soproni borvidéken, így a hónap utolsó, október első napjaiban már a présbe kerülnek az utolsó szemek - közölte Taschner István hegybíró. Mennyiségre és minőségre is jó a termés, amelyet más tájaktól eltérően nem az aszály, hanem a nyáron érkezett jég sújtott. Kőszeg környékének 400 hektár szőlője ezt megúszta, de a két soproni hegyközség 1.450 hektárjából 250-300 hektárnyi szőlőterületet ért jégverés, amely az érintett területeken a termés negyedét-ötödét vitte el. A korábbi években megszokott 17-tel szemben most 18 fokos a must, ami jó minőséget ígér.

Pannonhalma

A pannonhalmi borvidéken a tavalyihoz hasonlóan erős közepes volt a termett szőlő mennyisége, a minőség pedig – különösen az olaszrizling, a rajnai és a tramini esetében – kiugróan jó. Hangyál Balázs hegyközségi titkár elmondta: a száraz időjárás miatt alacsonyabb a szőlő létartalma.

Mór

A tavalyinál kevesebb, de hasonlóan jó minőségű szőlő termett a móri borvidéken is. Kizárólag a késői szüretelésű, aszúborhoz vagy jégborhoz a tőkén hagyott fürtöket nem szedték még le, sem a téli, sem a tavaszi fagykár nem érintette jelentősen a borvidéket. A termésmennyiség a tavalyinak 85 százaléka lett. A minőség jónak-kiválónak mondható - mondta Varga Máté, a Móri Hegyközségi Tanács elnöke.

Etyek

Az etyeki hegyközség hegybírója, Orosz Gyula szerint az etyek-budai borvidéken hasonló lesz az évjárat, mint a tavalyi volt. A szüretet a nagy szárazság és a meleg miatt augusztus elején elkezdték, és már be is fejezték. A mennyiség a korai fajtáknál kicsit nagyobb, a kései szüretelésűeknél kicsit kisebb lett, mint 2011-ben. Összességében hektáronként 8-9 tonna szőlő termett. A cukorfok valamivel alacsonyabb a szokottnál. A minőség kapcsán kiemelte, az idei év a testes boroknak nem kedvezett. Könnyű, zamatos és illatos borok lesznek a jellemzők.

Neszmély

Életemben eddig 43 szüretet vittem végig, de ilyen gyorsan sohasem kellett végezni a fürtök leszedésével - mondta Kamocsay Ákos, az 560 hektáron gazdálkodó Hilltop Neszmély főborásza. Ültetvényeiken olyan a fajtaszerkezet, hogy egymás után lehet szüretelni, normális esetben augusztus 20-ától november elejéig. Idén már augusztus 10-én leszüretelték az Irsai Olivért és szeptember utolsó napjáig a vörös fajtákkal is teljesen végeznek. A cukorfok már nem emelkedett, a savak pedig elkezdtek csökkenni a szőlőben. A főborász elmondta: az idei szőlőmennyiség hasonló a tavalyihoz, és a minőség is megfelelő ahhoz, hogy a Hilltop Neszmély helyt tudjon állni legfontosabb piacán, Angliában, ahol évente 6 millió palack bort értékesít.

Duna Borrégió

Az ország 70 ezer hektáros szőlőültetvényeiből 24-25 ezer hektár esik az öt megyét érintő csongrádi, hajós-bajai, valamint kunsági borvidék területeit magában foglaló Duna Borrégióra, ahol a februári, majd az azt követő tavaszi fagy után az aszály következtében a 2011-es évhez viszonyítva katasztrofális a veszteség - mondta Szőke Sándor, a Duna Borrégió Szőlészek Borászok Egyesületének elnöke. Szőke Sándor szerint az előzetes becslések alapján a tavalyi terméshez viszonyítva 60 százalékos a veszteség. A kiskunhalasi borász komoly problémának nevezte, hogy egyes területeken a szőlőből kinyert must is csak a normális érték 50 százalékát éri el. A szőlőárat nagyon jónak nevezte, de a termelők összességében nem járnak jól. A bor minősége viszont kitűnő lehet, mert a cukorkoncentráció nagyon magas. Hozzátette: minden jel arra mutat, hogy a termés jó, semmilyen károsodás, fertőzés nem érte a fagyok és az aszály után még megmaradt termést.

Reménykeltőnek nevezte, hogy jelentős szőlőtelepítés folyik a borrégióban, de még jó ideig import borra lesz szükség. A Duna Borrégió legnagyobb részén a szüret döntően befejeződött. Ilyen korai szüret még nem volt, mert sokan korábban leszedték a szőlőt, hogy legyen leve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló 10 spórolási tipp, amit bárki könnyedén bevezethet a mindennapokban
PR | 2025. szeptember 30. 11:11
A spórolás sokaknak egyet jelent a lemondással, pedig valójában apró szokásokról van szó. Ha kicsit tudatosabban figyelünk a mindennapi döntéseinkre, a hónap végén sokkal több pénz maradhat a zsebünkben. Nem kell drasztikus változtatásokat tennünk, elég, ha néhány kisebb lépést fokozatosan beépítünk az életünkbe.
Vásárló Esedékes egy tankolás? Ennyibe kerül most a benzin és a gázolaj
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 18. 13:14
Jó hír, hogy nem változik sem a benzin, sem a gázolaj nagykereskedelmi ára pénteken.
Vásárló Legalább rossz hírt nem kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 11. 12:11
De jót sem.
Vásárló Régi kazetták: felbecsülhetetlen emlék, pontosan meghatározott érték
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 9. 11:57
Nem is olyan régen ki gondolta volna, hogy a VHS kazetták csillaga egyszer leáldozik majd. Az ilyen kazettákon őrzött emlékek felbecsülhetetlen értéket képviselnek, de technológiai akadályok miatt egyre nehezebben válnak hozzáférhetővé – ami érthető okokból kétségbeejtő lehet.
Vásárló Miért fontos a hőkamerás vizsgálat házfelújítás előtt?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 8. 14:38
Egy lakás vagy ház felújítása előtt az alapos tervezés nélkülözhetetlen. A hőkamerás vizsgálat az egyik legjobb módszer, amely révén pontosan láthatóvá válnak az épület hőveszteségi pontjai. 
Vásárló A székhelyhasználat jogcímét igazoló okirat jelentősége
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 8. 14:27
Gondolt már arra, miért elengedhetetlen, hogy egy vállalkozás a bérbe vett ingatlanra vonatkozó jogviszonyt írásban is igazolni tudja? 
Vásárló Hogyan tüntesd el a nikotin- és beázásfoltokat a falról?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 8. 11:27
Képzeld el, hogy frissen festett falra tekintesz. Minden nagyszerűen néz ki, de néhány nap múlva észreveszed, hogy a régi, makacs foltok újra megjelennek. Az ilyen problémák igazán bosszantóak, hiszen a beázás nyomai, a dohányfüst okozta sárgás elszíneződések vagy egy konyhai baleset után ottmaradt korom foltjai rendre visszatérnek. 
Vásárló A frontok hatása a szervezetünkre
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 8. 11:06
Talán nincs is olyan ember, akit ne viselne meg az állandó időjárás-változás. Ki az ízületeiben érzi, ha jön a melegfront, ki fejfájástól szenved, ha hidegebbre fordul az idő. A kellemetlen tünetek befolyásolják a közérzetet, de a napi feladatok elvégzésére is kihathatnak – akár a munka során is teljesíthetünk rosszul, amely anyagi következményekkel is járhat.
Vásárló Van, ami 50-60 százalékkal drágább, mint tavaly – ennyibe kerül most a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. szeptember 8. 05:49
Hajszál híján ismét két számjegyű áremelkedést tapasztalt éves szinten a hazai hipermarketekben a Privátbankár Árkosár-felmérése – 38 ezer forintba kerül egy átlagos családi élelmiszer-nagybevásárlás, ez valamivel kevesebb, mint augusztusban. Szélsőséges árváltozásokat találtunk: a frissen meghosszabbított árrésstopos termékek között komolyabb csökkenést is mértünk, más termékeknél viszont 50-60 százalékos éves drágulás is előfordul.
Vásárló A bagel titka és varázsa
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 5. 10:33
Gondoltál már arra, honnan származik a bagel, ez a népszerű reggeli finomság? A pékáruk rajongói bizonyára örömmel hallják, hogy a bagel Budapesten is hódít.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG