6p
Megfelelő zene, jól kiválasztott szín, csodás illatok – mindenki ismer legalább egy marketingfogást, amivel az üzletek vásárlásra bíztatják az embert. Vannak azonban sokkal hétköznapibb, sokszor alig észrevehető apróságok, amik miatt akár a rászánt összeg többszörösét is otthagyjuk egy üzletben. Összeszedtük a tíz legalattomosabbat.

Időről-időre, különösen a nagy bolti dömpingek előtt előkerülnek a tipikus reklámfogásokat boncolgató tanulmányok: hogyan hat a megfelelő zene, a boltban felhasznált illatok, a világítás, a tárgyak kihelyezése a vásárlási szokásainkra. Ezáltal sok vásárló már képes felvértezni magát ezek ellen a lépések ellen, mégis, ha a blokkra tekintünk, sokszor elsápadunk, mennyi mindent vettünk. Korábban már a Privátbankár.hu is összegyűjtött néhányat, most pedig a Marketwatch is összeszedte azokat az apró, de alattomos trükköket, amik miatt hajlandóak vagyunk többet költeni.

Baráti kiszolgálás

Ruha- és fehérneműboltokban különösen sokszor találkozni a szívélyes, baráti eladóval. A próbálgatás közben elejtett sztorik miatt sokkal szimpatikusabb lesz az eladó, ráadásul kevésbé figyelünk arra, hogy mit veszünk. Ez különösen a hölgyekre veszélyes – ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy a kiszemelt ruhadarab jól áll-e, az eladó biztosan ránk fogja tukmálni. Észrevétlenül. Ha valaki túl barátságos, érdemes óvatosnak lenni.

A környezet nevében: bevásárlótáskák

Amellett, hogy az újrahasznosítható táskák valóban segítik a környezet védelmét – egyúttal ingyen reklámozzuk is az adott céget –, egyszersmind magunk gondoskodunk arról, hogy egy jó nagy, megpakolnivaló zsákkal érkezzünk az üzletbe. Innen pedig már csak pszichológia az egész: nem szeretünk nagy, üres helyeket betöltetlenül hagyni, így innen már csak egy lépés a sok fölösleges kacat megvásárlása.


Pihenők

Nem csak a cipőboltokban van értelme puffokat elhelyezni, néhány nagyobb üzletláncnál már találunk kis kialakított pihenőket, ahol a nagy shoppingolásban elfáradt vevő leülhet egy picit. Itt azonban érdemes szemfülesnek lenni, sokszor az akciós részleget, vagy a kiszórásra váró termékeket is a pihenő közelében helyezik el. Bírjuk ki a kocsiig, vagy ne bámészkodjunk pihenés közben.

Ár-összehasonlítás

Nem túlságosan etikus, de működő trükk lehet, ha márkás holmikat tesznek egymás mellé a boltban: két több tízezer forintos sportcipő vagy luxusruha közül hajlamosabbak vagyunk a picivel drágábbat választani. Jó hír, ha tényleg szükségünk volt egy új sportcipőre – kevésbé, ha csak a „kihagyhatatlan ajánlat” miatt költöttünk plusz pénzt. Ha már az áraknál tartunk:

Minden mindig pont egy forinttal olcsóbb

A hétköznapi ember már viccelődik a 99 forintos bevezetésével: mindent egyszerűbb lenne kerek összegben számolni, de valamiért mégis mindig egy forint hiányzik. Ennek egyszerű oka van: ami 9-esre végződik, arról hajlamosabbak vagyunk azt hinni, hogy olcsóbb. Egy felmérés során a Washington State University hallgatói kétféle tollat helyeztek ki, egy 2 dollárosat és egyet 3.99-ért. Meglepő módon az emberek 44 százaléka az utóbbit vásárolta volna meg – annak ellenére, hogy majdnem kétszer annyiba kerül, mint a másik.

Megoldjuk a problémáidat

Ez elsősorban a különböző műszaki áruházakban működik jól, pláne, ha valaki maga nem ért különösebben a kütyükhöz. Egy felkészült – vagy legalábbis annak tűnő – eladó bármit képes lehet a nyakunkba sózni, ha el tudja hitetni, hogy ez megoldja a problémánkat. Az Apple ebből különösen nagy üzletet csinált, Amerikában évente 500 millióan keresik fel a márkaboltokat.

Ingyen szállítás

Korábban az online vásárlás sajátja, a házhoz rendelhető bevásárlásokkal azonban ismét új lendületet kapott az ingyenes szállítás kérdése. Bár nagyon csábító, ne feledjük, hogy semmi sincs ingyen: vagy eleve többet kell fizetnünk a termékekért, így ezeknek az árába van belekódolva a szállítás, vagy egy bizonyos összeghatárhoz kötik az ingyenes szállítást. Ha te is kaptad már magad azon, hogy egy könyv helyett négyet szedsz össze, hogy meglegyen a 10 ezres határ, tudod, miről beszélünk.

Olcsó termékek a pénztárnál

Hosszú sorban álláskor az ember nézelődik, és valami olcsó apróságon mindig megakad a szemünk – pláne, ha gyerek is van velünk, aki mindig hamarabb megunja a vásárlást, mint mi. Egy hisztiző óvodás és a borzolt idegeink már elegek ahhoz, hogy egy csomó fölösleges – és sokszor nem túl egészséges – aprósággal töltsük fel a kosarat.

Akcióvadászatból élményt

A nagy magyar áruházaknál is egyre gyakoribb, hogy az akciós termékeket nem teszik ki teljesen a polcra, csak egy nagy ládában, felcímkézve ott hagyják az „akcióspult” közelében. Akárcsak a műszaki osztályon a DVD-s ládában, itt is ugyanaz a gyerekkori élmény valósul meg, amit a búcsúban halászva éreztünk: kincskeresőként megtalálni a legjobb vásárt. Ha pedig már élmény lett a bevásárlásból, miért ne fizetnénk ki azt a pár száz – be nem tervezett – forintot?

Mütyürök és kiegészítők

Ma már szinte lehetetlen egy normális készletet kapni: a gyerekjátékoknál a milliárdnyi kis kiegészítőért sírhat a gyerek karácsonykor (vagy bármikor, ha játékbolt közelébe érünk), míg a kütyübolondok számára minden nap jön valami újdonság, amivel felturbózhatják az eszközeiket. Erre alapozott egyébként az Apple is az új iPhoneoknál – bár jack dugó már nincs az új telefonokon, a fülesek használatához szükséges extra csatlakozókat, drótot, kiegészítőt mind-mind plusz pénzért lehet eladni.

Ez így őrület - mit tehetek?

Van néhány örök érvényű trükk, amivel elejét vehetjük a túlköltekezésnek:

  • Alapigazság, hogy üres gyomorral sose menjünk vásárolni, a látványpékségeknek ugyanis kevesen tudnak ellenállni, ráadásul éhesen sokkal kívánósabbak is vagyunk. Kapjunk be valamit indulás előtt, és garantáltan nem landol fölösleges étel a kosárban.
  • Ha tehetjük, bízzuk rá a gyereket valaki másra – egy követelődző gyerkőc kívánságai akár harmadával is megnyújthatják a blokkot. Ha már itt tartunk: a házastársunk, barátunk is nyugodtan felejtsük otthon, miattuk ötödével költünk többet. Ha már menni kell, menjünk egyedül.
  • Használjunk kosarat, ne bevásárlókocsit. A nagy kocsi szinte követeli, hogy megtöltsük, így egy csomó olyan dolgot is veszel, amire valójában semmi szükséged nem volt.
  • Írjunk listát! A listát követve kevésbé valószínű, hogy fölösleges dolgokat vásárolunk, ehhez azonban kell egy kis akaraterő is.
  • Használj nagy címleteket. Egy tíz- vagy húszezrest nem szívesen váltanak fel egy kisboltban, kocsmában, vagy épp olcsó termékek vásárlásánál egy áruházban. A kasszánál érzett szégyen sokakat eltántorít az impulzusvásárlástól. Vagy épp ellenkezőleg: vigyél magaddal csak annyi pénzt, amennyi a listád teljesítéséhez kell.
Megfelelő zene, jól kiválasztott szín, csodás illatok – mindenki ismer legalább egy marketingfogást, amivel az üzletek vásárlásra bíztatják az embert. Vannak azonban sokkal hétköznapibb, sokszor alig észrevehető apróságok, amik miatt akár a rászánt összeg többszörösét is otthagyjuk egy üzletben. Összeszedtük a tíz legalattomosabbat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Extra adó az alkoholra? Érdekes javaslat érkezett
Buksza blog | 2023. december 7. 13:08
Lényegében a magyar chipsadót vezetné be az egész világon az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 
Vásárló Aki békességet akar, ne gondoljon a tavalyelőtti karácsonyra - itt az év végi Árkosár
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. december 7. 05:39
Decemberben is kitartott az a folyamat, amit legutóbbi Árkosár-felmérésünk alkalmával hosszú idő után újra tapasztaltunk: éves szinten ismét csökkentek az élelmiszerárak a hazai hipermarketekben. Mindez nem csoda, hiszen tavaly ilyenkor a valaha volt legnagyobb élelmiszerár-inflációt mértünk. Bár ezúttal majdnem 10 ezer forinttal lett magasabb a számla vége, mint két éve ilyenkor, valamint a havi szintű árcsökkenés is megtorpant. Néhány termék ezúttal is 50 százalékot meghaladó mértékben drágult egy év leforgása alatt. Az egyik ilyen a cukor, de vajon mennyivel kell többet adnunk a szaloncukorért és a narancsért, mint tavaly karácsony előtt? Friss felmérésünkben ezt is megnéztük.
Vásárló Hadüzenetet küldött a Lidl: másképp is elérhetőek lesznek a legendás pulcsik
Buksza blog | 2023. december 6. 15:50
A Lidl társul a ruhaiparnak azzal az ágával, amely hadat üzent az öltözködést forradalmian átalakító, ám brutálisan környezetszennyező fast fashionnek. 
Vásárló Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!
PR | 2023. december 5. 12:50
Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre. Most mutatunk pár olyan tippet, amellyel hatalmasat léphetünk előre az egyéni ártalomcsökkentés útján!
Vásárló Komoly verseny indul az áruházak között a vevők kevéske pénzéért
Buksza blog | 2023. december 5. 11:45
A fekete novemberré bővült fekete péntek nem hozta meg azt a sikert a brit kiskereskedelemben, amit a boltosok vártak tőle, legalábbis van ahol már szerény karácsonyi költésre készülnek.
Vásárló Riadót fújtak a fogyasztóvédők: sokszor verik át a vásárlókat egy újfajta trükkel
Buksza blog | 2023. december 5. 09:20
Futball nyelven szólva óriási a zűrzavar az áruházi vásárlók fejében azzal kapcsolatban, hogy mennyire megbízhatóak azok az állítások, amelyek a termékek környezettudatos előállításáról szólnak.
Vásárló Muszáj árat csökkentenie az Ikeának, "titokzatos" kedvezményeket lengetett be a cég
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. december 2. 14:17
Az Ikea - a cég állítása szerint - igyekezett elkerülni az áremeléseket még akkor is, ha költségei növekedése miatt ez a profit rovására ment. A bútor-kiskereskedőnél úgy látják, hogy újabb engedményekre lesz szükség. Az egyelőre nem derül ki, hogy mely termékeket érinti a lépés. 
Vásárló Hogyan ne legyen a parkolás rémálom
Márkázott tartalom | 2023. december 2. 11:41
Budapesten parkolni sokszor nem egyszerű. A parkolás nem elég, hogy drága, de sokszor csak a célpontunkoz távolabb tudjuk letenni az autót, mert nincs elég hely. Ha nagy nehezen megtaláltuk a megfelelő parkolóhelyet, akkor jön a pepecselés az aprópénz keresgélésével és parkolóórába való bedobásával. 
Vásárló Újít a Tesco: változás jöhet a kasszáknál?
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:03
Két évvel ezelőtt mutatta be a Tesco GetGo nevű elszámolási megoldását, azt az önkiszolgáló fizetési lehetőséget, amelyben a vásárlónak nem kell bajlódnia a vonalkódok leolvasásával. A kísérlet bővül.
Vásárló Tiltás a Sparnál: a boltlánc hallgatott a vásárlókra és leszámolt a sokat támadott édesítőszerrel Ausztriában
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:41
Az ausztriai Spar "kivette" saját márkás tejtermékeiből az aszpartám édesítőszert. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG