<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kevesen tudják, de a túl óvatos (más megközelítésből bugyuta) magyarországi szabályozást megkerülve valójában "ajándékutalvánnyal" fizetünk a Szigeten, amikor Festipay kártyát használunk. Figyelnünk kell, mert a feltöltött pénzt csak a fesztivál ideje alatt kérhetjük vissza, ha elmulasztjuk, a teljes összeget elbukjuk. Ráadásul számos további költség van - érdemesebb (és olcsóbb) a mindenhol elfogadott érintőkártyát használni.

Bár a hétvégén még tízezrek buliznak majd kinn, a Szigeten, de azután jön az ébredés: a FestiPay kártyánkon maradt egyenleg hétfő déltől elveszik, azok visszaváltására utána már nincs lehetőségünk.

Maga a plasztik az általános vélemény szerint sokat lendít a kiszolgálás gyorsaságán, arról nem is beszélve, hogy az ügyeskedést, a számlaadás megspórolása is értelmetlenné válik a megoldással. (Más kérdés, hogy ez a rendezvény ideje alatt kevésbé a NAV, semmint inkább a szervező és a kereskedőkkel szerződő Sziget Kft. érdeke.)

Ugyanakkor a FestiPay kártyák korlátozott forgalomképessége igenis okozhat gondokat. Azonban, még mielőtt ezért is a szervezőkön és a kártyát kibocsátó Sziget Kft.-n vernénk le a port, nem árt megismerkednünk azzal a meglehetősen egyedi szabályozási környezettel, amely miatt a Festipay úgy működik, ahogy.

Küzdelmes múlt

A hazai gyakorlatban a bankkártya-kibocsátás – nagyon helyesen – pénzforgalmi szolgáltatásnak minősül, amelynek bonyolítását csak erre engedéllyel bíró hitelintézet végezheti. Miután a Sziget ugyan külön köztársaság, de külön bankot még nem alapított, így Sziget-kártyát csak valamely bankkal együttműködve tudna kiadni. Ennek viszont nem lenne túl sok értelme, hiszen a Sziget Köztársaság lakóinak többsége külföldi, így aligha lennének vevők egy ilyen kártyára. (Ennek ellenére a korábbi években volt példa rá, hogy a Sziget Bankjaként az OTP bocsátott ki Sziget Kártyát, amelyet helyben lehetett igényelni és azonnal fizetésre volt alkalmas. A kezdeményezés jópofa, az eredmény siralmas volt – és ennek nem a bank volt az oka.

Az OTP nagyon sokáig küzdött, hogy többször feltölthető, - a mobiltelefonok esetében már ismert és használt – előrefizető, pre-paid bankkártyákkal lássa el a piacot. A világon ezek a bankkártyák jó szolgáltatot tesznek például a gyerekek zsebpénzének biztosításában - hiszen a szülő a feltöltéssel szabályozhatja, hogy a gyerek mennyit költ, ráadásul az számlaforgalom lekérdezhető, így az is tudható, hogy hol költött a gyerek. Ugyancsak kiválóan alkalmas a többször feltölthető kártya példul a szociális juttatások biztosítására és a használat során az is megelőzhető, hogy az érintett a plasztikot olyan helyen használja, amely nem lehet cél – például letiltható akár az is, hogy dohányboltban próbáljuk elkölteni a családi pótlék összegét. Az OTP „Meglepetéskártyái” ilyen messzire nem merészkedtek, ám sokkal elegánsabb volt egy bankkártyán átnyújtani mondjuk a friss házasoknak a nászajándéknak szánt összeget, mintha borítékban adtuk volna.

Értelmetlen nehezítés

Ez az elegancia ugyanakkor csak az átnyújtás pillanatáig tart, mert a képtelen magyar szabályozás szerint az előre feltölthető bankkártyák esetén a kártyát kiváltó mellett azt is személyesen azonosítani kell, aki a plasztikot használja. Ennek okán a meglepetéskártya mellé egy többoldalas szerződést is át kellett nyújtani az ifjú párnak, azzal a kéréssel, hogy a plasztik használata előtt keressék fel a legközelebbi OTP-fiókot... Hát ezért nem lett népszerű nálunk a pre-paid bankkártya, noha - mint látjuk - rengeteg ésszerű felhasználási módja volna - ha a szabályozók észbe kapnának.

Ajándékutalvánnyal fizetünk

hirdetés

Persze, meglehet már nem is kell... Főleg azért, mert a leleményes magyar hamar megtalálta a kiskaput: a bankkártyákra ugyan rendkívül szigorú szabályozás van, ám az ajándék-utalványokra lényegében semmilyen. Ennek következtében ezeket az utalványokat szabadon lehet forgatni, újra és újra feltölteni és használatukhoz elegendő azok „bemutatása”.

Nos, a Festipay is ilyen ajándékutalvány, amelyet a szervező Sziget bocsát ki. Az egyetlen feltétel, hogy az „utalványt” azokon a helyeken lehet csak használni, amely helyekkel az utalvány kibocsátója leszerződött. Természetesen a Sziget valamennyi kerekedőjének alá kellett írnia ezt a szerződést is.

Az utalvány ugyanakkor eseményhez kötött. A szervező nem köteles az utalványok visszaváltását korlátlanul szavatolni, épp ezért szerepel a szerződési feltételekben, hogy a kártyákon lévő egyenleget csak hétfő délig lehet a Szigeten lévő feltöltő-pontokon pénzre váltani. Bár ugyanez a kártya szolgált korábban a Sziget Kft. más eseményein (Volt, Balaton Sound), ám az események egymástól elkülönülnek, így az egyenlegek átvitele sem lehetséges. (Megjegyzendő, hogy korábban, amíg a Sziget készpénzmentesítését külső vállalkozó, a MetaPay bonyolította, a fővárosi Rézangyal pálinkaházban volt mód a Sziget után is a kártyákon maradó összeg levásárlására.

Nagyot kaszálnak?

A korábbi években rendre feltett kérdéseinkre, mely szerint mekkora hasznot hoz a vissza nem váltott plasztik-egyenleg, a hivatalos válasz az volt, hogy annak összege messze nem elegendő az egy hét alatt amortizálódó eszközök pótlására. Ugyanakkor ne feledjük, hogy a Festipay kártyák kiváltásakor 500 forintos letéti díj is fizetendő, amely a kártya visszaadásakor visszajár, de bizonyos, hogy rengetegen akarva-akaratlanul magukkal viszik a kártyát, amelynek előállítási költsége (ilyen darabszám mellett) messze nem akkora.

A gyorsítás kockázatai - és ellenszere

Kevesen tudják, de épp a Sziget okán nyílt egy kicsiny biztonsági rés a hazai érintőkártyák piacán: normál esetben az érintőkártyák akkor is bekérik időnként a PIN-kódot, ha a fizetendő összeg 5000 forint alatt van – így bizonyosodva meg a kártya tulajdonosáról. Ugyanakkor a Szigeten ez bizony az eladási folyamat lelassulását okozná, épp ezért ez a modul ki van kapcsolva. A fentiek okán nem tanácsos olyan érintőkártyával kimenni a Szigetre, amely mögött alkalomadtán több százezer, vagy esetleg több millió forint áll a számlán. Mert bár felesekből még a Sziget árai mellett is nehéz ennyit elkölteni, az ördög nem alszik. Persze, nagyon sokat jelent ebben az esetben az, hogy a banki sms-kontrollt a pénzintézetek zöme minden 1000 forintot meghaladó tranzakcióhoz biztosítja. A bankok zöménél ugyanakkor arra is mód van, hogy minden egyes bankkártya-mozgásról üzenetet kérjünk, ezért a fesztiválra tartva akár bankunk telefonos ügyfélszolgálatát tárcsázva is kérhetünk ilyen extra biztonságot a Szigeten töltendő este idejére - a következő nap visszaállíthatjuk az üzenet limitet. (Fontos tudni, hogy az sms-küldés ugyanakkor extra költséget jelenthet...)

A Sziget ráadásul a bankkártyás kártyafeltöltés esetén alkalmanként 100 forintos „kényelmi díjat” is felszámol, amely valójában a bankkártyás vásárlás költségének fedezetéül szolgál. Ezt ugyanis a Sziget fizetné az elfogadást bonyolító OTP Banknak, amely ebből az összegből fizeti a tranzakció bonyolítási díját a kártyatársaságoknak (MasterCard, Visa), illetve a bankközi jutalékot (interchange díj) az ügyfél bankkártyáját kibocsátó banknak. A megoldás egyetlen szépséghibája, hogy a külön költséggel – ha kismértékben is, de – a készpénzhasználat felé terelik az embereket, hiszen az „ingyenes”. Ez azért is rossz üzenet, mert így csak látszólagosan készpénzmentesítették a Szigetet, hiszen az emberek zöménbek zsebében ott a cash, hogy egyenlege fogytával újból sorban álljon és feltöltsön. Elvben ugyan egyszerre 200 ezer forint tölthető egy plasztikra, de kevesen kockztatják meg ezt, hiszen a Festipay is elkallódhat a buli közben. S bár a beregisztrált kártyák letilthatóak, ha egy jól sikerült éjszaka végén csak reggel vesszük észre, hogy eltűnt a kártyánk, bizony lehet, hogy akaratunkon kívül, a fél Szigetet vendégül láttuk már...

Akkor inkább érintőkártya

Az ilyen problémákra persze nem megoldás az, ha érintőkártyát viszünk magunkkal bulizni, hiszen az is eltűnhet, de egyébiránt tökéletesen használható a rendes bankkártya a Szigeten – feltéve ha Maestro vagy MasterCard PayPass érintőkártyáról van szó. A nagy vetélytárs Visa érintőkártyái ugyan mostanában – több év késéssel – végre megjelentek a magyar bankok kínálatában – a Visa reklámozza is őket a bevásárlóközpontokban -, ám a Szigeten egyeduralkodó a MasterCard, amelynek ismertsége így tovább emelkedik az érintőkártyák használatára nyitott fiatal közösségben. Itt nem kell attól tartanunk, hogy az el nem költött összeg elvész, hiszen számlánkon marad, ráadásul a kártyahasználat ilyenkor vásárlásnak minősül, amely a bankkártyák több, mint 90 százalékánál teljesen ingyenes. Ráadásul így valóban készpénzmentesen mehetünk a Szigetre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Balesetbiztosítás és életbiztosítás közötti különbségek
Márkázott tartalom | 2021. november 29. 09:51
Bár a két biztosítási forma hasonló védelmet nyújt, van néhány szignifikáns eltérés közöttük. Az alábbiakban szemléltetjük a főbb eltéréseket: milyen esetekre érvényes, miért hasznos és miben is különbözik valójában az élet- és balesetbiztosítás.
Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Milyen szerszámok kellenek, ha az autóval nincs minden rendben?
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:36
Az autók és motorok mindennapjaink fontos eszközei. Nélkülük már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket. Fontos segítőink mind a munkában, mind pedig a magánéletben.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló