Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kevesen tudják, de a túl óvatos (más megközelítésből bugyuta) magyarországi szabályozást megkerülve valójában "ajándékutalvánnyal" fizetünk a Szigeten, amikor Festipay kártyát használunk. Figyelnünk kell, mert a feltöltött pénzt csak a fesztivál ideje alatt kérhetjük vissza, ha elmulasztjuk, a teljes összeget elbukjuk. Ráadásul számos további költség van - érdemesebb (és olcsóbb) a mindenhol elfogadott érintőkártyát használni.

Bár a hétvégén még tízezrek buliznak majd kinn, a Szigeten, de azután jön az ébredés: a FestiPay kártyánkon maradt egyenleg hétfő déltől elveszik, azok visszaváltására utána már nincs lehetőségünk.

Maga a plasztik az általános vélemény szerint sokat lendít a kiszolgálás gyorsaságán, arról nem is beszélve, hogy az ügyeskedést, a számlaadás megspórolása is értelmetlenné válik a megoldással. (Más kérdés, hogy ez a rendezvény ideje alatt kevésbé a NAV, semmint inkább a szervező és a kereskedőkkel szerződő Sziget Kft. érdeke.)

Ugyanakkor a FestiPay kártyák korlátozott forgalomképessége igenis okozhat gondokat. Azonban, még mielőtt ezért is a szervezőkön és a kártyát kibocsátó Sziget Kft.-n vernénk le a port, nem árt megismerkednünk azzal a meglehetősen egyedi szabályozási környezettel, amely miatt a Festipay úgy működik, ahogy.

Küzdelmes múlt

A hazai gyakorlatban a bankkártya-kibocsátás – nagyon helyesen – pénzforgalmi szolgáltatásnak minősül, amelynek bonyolítását csak erre engedéllyel bíró hitelintézet végezheti. Miután a Sziget ugyan külön köztársaság, de külön bankot még nem alapított, így Sziget-kártyát csak valamely bankkal együttműködve tudna kiadni. Ennek viszont nem lenne túl sok értelme, hiszen a Sziget Köztársaság lakóinak többsége külföldi, így aligha lennének vevők egy ilyen kártyára. (Ennek ellenére a korábbi években volt példa rá, hogy a Sziget Bankjaként az OTP bocsátott ki Sziget Kártyát, amelyet helyben lehetett igényelni és azonnal fizetésre volt alkalmas. A kezdeményezés jópofa, az eredmény siralmas volt – és ennek nem a bank volt az oka.

Az OTP nagyon sokáig küzdött, hogy többször feltölthető, - a mobiltelefonok esetében már ismert és használt – előrefizető, pre-paid bankkártyákkal lássa el a piacot. A világon ezek a bankkártyák jó szolgáltatot tesznek például a gyerekek zsebpénzének biztosításában - hiszen a szülő a feltöltéssel szabályozhatja, hogy a gyerek mennyit költ, ráadásul az számlaforgalom lekérdezhető, így az is tudható, hogy hol költött a gyerek. Ugyancsak kiválóan alkalmas a többször feltölthető kártya példul a szociális juttatások biztosítására és a használat során az is megelőzhető, hogy az érintett a plasztikot olyan helyen használja, amely nem lehet cél – például letiltható akár az is, hogy dohányboltban próbáljuk elkölteni a családi pótlék összegét. Az OTP „Meglepetéskártyái” ilyen messzire nem merészkedtek, ám sokkal elegánsabb volt egy bankkártyán átnyújtani mondjuk a friss házasoknak a nászajándéknak szánt összeget, mintha borítékban adtuk volna.

Értelmetlen nehezítés

Ez az elegancia ugyanakkor csak az átnyújtás pillanatáig tart, mert a képtelen magyar szabályozás szerint az előre feltölthető bankkártyák esetén a kártyát kiváltó mellett azt is személyesen azonosítani kell, aki a plasztikot használja. Ennek okán a meglepetéskártya mellé egy többoldalas szerződést is át kellett nyújtani az ifjú párnak, azzal a kéréssel, hogy a plasztik használata előtt keressék fel a legközelebbi OTP-fiókot... Hát ezért nem lett népszerű nálunk a pre-paid bankkártya, noha - mint látjuk - rengeteg ésszerű felhasználási módja volna - ha a szabályozók észbe kapnának.

Ajándékutalvánnyal fizetünk

Persze, meglehet már nem is kell... Főleg azért, mert a leleményes magyar hamar megtalálta a kiskaput: a bankkártyákra ugyan rendkívül szigorú szabályozás van, ám az ajándék-utalványokra lényegében semmilyen. Ennek következtében ezeket az utalványokat szabadon lehet forgatni, újra és újra feltölteni és használatukhoz elegendő azok „bemutatása”.

Nos, a Festipay is ilyen ajándékutalvány, amelyet a szervező Sziget bocsát ki. Az egyetlen feltétel, hogy az „utalványt” azokon a helyeken lehet csak használni, amely helyekkel az utalvány kibocsátója leszerződött. Természetesen a Sziget valamennyi kerekedőjének alá kellett írnia ezt a szerződést is.

Az utalvány ugyanakkor eseményhez kötött. A szervező nem köteles az utalványok visszaváltását korlátlanul szavatolni, épp ezért szerepel a szerződési feltételekben, hogy a kártyákon lévő egyenleget csak hétfő délig lehet a Szigeten lévő feltöltő-pontokon pénzre váltani. Bár ugyanez a kártya szolgált korábban a Sziget Kft. más eseményein (Volt, Balaton Sound), ám az események egymástól elkülönülnek, így az egyenlegek átvitele sem lehetséges. (Megjegyzendő, hogy korábban, amíg a Sziget készpénzmentesítését külső vállalkozó, a MetaPay bonyolította, a fővárosi Rézangyal pálinkaházban volt mód a Sziget után is a kártyákon maradó összeg levásárlására.

Nagyot kaszálnak?

A korábbi években rendre feltett kérdéseinkre, mely szerint mekkora hasznot hoz a vissza nem váltott plasztik-egyenleg, a hivatalos válasz az volt, hogy annak összege messze nem elegendő az egy hét alatt amortizálódó eszközök pótlására. Ugyanakkor ne feledjük, hogy a Festipay kártyák kiváltásakor 500 forintos letéti díj is fizetendő, amely a kártya visszaadásakor visszajár, de bizonyos, hogy rengetegen akarva-akaratlanul magukkal viszik a kártyát, amelynek előállítási költsége (ilyen darabszám mellett) messze nem akkora.

A gyorsítás kockázatai - és ellenszere

Kevesen tudják, de épp a Sziget okán nyílt egy kicsiny biztonsági rés a hazai érintőkártyák piacán: normál esetben az érintőkártyák akkor is bekérik időnként a PIN-kódot, ha a fizetendő összeg 5000 forint alatt van – így bizonyosodva meg a kártya tulajdonosáról. Ugyanakkor a Szigeten ez bizony az eladási folyamat lelassulását okozná, épp ezért ez a modul ki van kapcsolva. A fentiek okán nem tanácsos olyan érintőkártyával kimenni a Szigetre, amely mögött alkalomadtán több százezer, vagy esetleg több millió forint áll a számlán. Mert bár felesekből még a Sziget árai mellett is nehéz ennyit elkölteni, az ördög nem alszik. Persze, nagyon sokat jelent ebben az esetben az, hogy a banki sms-kontrollt a pénzintézetek zöme minden 1000 forintot meghaladó tranzakcióhoz biztosítja. A bankok zöménél ugyanakkor arra is mód van, hogy minden egyes bankkártya-mozgásról üzenetet kérjünk, ezért a fesztiválra tartva akár bankunk telefonos ügyfélszolgálatát tárcsázva is kérhetünk ilyen extra biztonságot a Szigeten töltendő este idejére - a következő nap visszaállíthatjuk az üzenet limitet. (Fontos tudni, hogy az sms-küldés ugyanakkor extra költséget jelenthet...)

A Sziget ráadásul a bankkártyás kártyafeltöltés esetén alkalmanként 100 forintos „kényelmi díjat” is felszámol, amely valójában a bankkártyás vásárlás költségének fedezetéül szolgál. Ezt ugyanis a Sziget fizetné az elfogadást bonyolító OTP Banknak, amely ebből az összegből fizeti a tranzakció bonyolítási díját a kártyatársaságoknak (MasterCard, Visa), illetve a bankközi jutalékot (interchange díj) az ügyfél bankkártyáját kibocsátó banknak. A megoldás egyetlen szépséghibája, hogy a külön költséggel – ha kismértékben is, de – a készpénzhasználat felé terelik az embereket, hiszen az „ingyenes”. Ez azért is rossz üzenet, mert így csak látszólagosan készpénzmentesítették a Szigetet, hiszen az emberek zöménbek zsebében ott a cash, hogy egyenlege fogytával újból sorban álljon és feltöltsön. Elvben ugyan egyszerre 200 ezer forint tölthető egy plasztikra, de kevesen kockztatják meg ezt, hiszen a Festipay is elkallódhat a buli közben. S bár a beregisztrált kártyák letilthatóak, ha egy jól sikerült éjszaka végén csak reggel vesszük észre, hogy eltűnt a kártyánk, bizony lehet, hogy akaratunkon kívül, a fél Szigetet vendégül láttuk már...

Akkor inkább érintőkártya

Az ilyen problémákra persze nem megoldás az, ha érintőkártyát viszünk magunkkal bulizni, hiszen az is eltűnhet, de egyébiránt tökéletesen használható a rendes bankkártya a Szigeten – feltéve ha Maestro vagy MasterCard PayPass érintőkártyáról van szó. A nagy vetélytárs Visa érintőkártyái ugyan mostanában – több év késéssel – végre megjelentek a magyar bankok kínálatában – a Visa reklámozza is őket a bevásárlóközpontokban -, ám a Szigeten egyeduralkodó a MasterCard, amelynek ismertsége így tovább emelkedik az érintőkártyák használatára nyitott fiatal közösségben. Itt nem kell attól tartanunk, hogy az el nem költött összeg elvész, hiszen számlánkon marad, ráadásul a kártyahasználat ilyenkor vásárlásnak minősül, amely a bankkártyák több, mint 90 százalékánál teljesen ingyenes. Ráadásul így valóban készpénzmentesen mehetünk a Szigetre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló 2021 speciális ajánlatai: Windows 10 Pro már 2600 forintért
PR | 2021. január 25. 10:51
A Godeal24.com rögtön egy újévi akcióval indítja a 2021-es évet. Ami remek alkalom azoknak akik új PC-t vagy laptopot szeretnének vásárolni, hiszen a Windows és az Office nem hiányozhat egyetlen számítógépről sem. 
Vásárló Új Vámpírnapló évad?
Márkázott tartalom | 2021. január 21. 18:49
A vámpírtörténeteket időtlen idők óta imádják az emberek. A férfiak inkább a horrorisztikus feldolgozásokat, míg nők milliói a romantikus szálakat részesítik előnyben. A vámpírok létezése Drakula legendája óta foglalkoztatja az embereket, nem véletlen, hogy sorra jelennek meg a témában könyvek, filmek, sorozatok. Ezek közül az egyik legelterjedtebb a Vámpírnapló. Várható új évad? Mire lehet számítani? Visszatér az eredeti színészgárda? Tudtad, hogy ha már felnőtt vagy, van egy finomság, amely Ianhez és Paulhoz kötődik, és Te is megkóstolhatod?
Vásárló Még nem jött el az önvezető légitaxik ideje
Márkázott tartalom | 2021. január 18. 12:59
A prognózis szerint 2050-re azonban már 100 ezer légitaxi közlekedhet világszerte.
Vásárló Szakíts időt a kávézás élményére, és próbáld ki a szemes kávét!
Márkázott tartalom | 2021. január 16. 15:04
A kávézás sokak számára egy külön élmény, egy reggeli rituálé, amely segítségével az ember felkészülhet az előtte álló feladatokra, és kellő lendülettel kezdheti el a napot. Manapság már számos idő- és energianyerő készülékkel találkozhatunk, amelyek segítségével kompenzálhatjuk a modern világ okozta időhiányt, és felgyorsíthatjuk a folyamatokat.  Amikor valóban sietned kell, akkor tényleg ideálisabb megoldás egy kapszulás kávéfőzőnek a használata, hiszen gyorsan és egyszerűen a csészédbe kerül a napindító adag. Azonban ízvilágában, aromájában és illatában is másabb a frissen őrölt kávé, fogyasztása alkalmával sokkal közelebb érezheted magad a guatemalai vulkánok lánculatai között meglapuló ültetvényhez.
Vásárló 3+1 tipp, amivel csökkentheted autód üzemanyag-fogyasztását
Márkázott tartalom | 2021. január 16. 08:58
Ugye te is szeretnél spórolni az autód fenntartási költségein? Te is szívesebben tankolnál kevesebbet hónapról hónapra az autódba, igaz? Bizonyára neked is jól jönne pár ezer forint pluszban a pénztárcádba minden hónapban. Most mutatok neked 4 olyan tuti tippet, amivel csökkenteni tudod autód üzemanyag-fogyasztását.
Vásárló Rosszul indul az év: újabb csúcsra emelkedtek az élelmiszerárak
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. január 13. 14:51
Az elmúlt két hónap viszonylag kedvező folyamatai után januárban újra felgyorsult az élelmiszerárak emelkedése. A Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérése szerint mind az előző hónaphoz, mind pedig tavaly januárhoz képest megugrottak az árak a hipermarketekben - egy év alatt több mint 9 százalékkal nőtt a bevásárlás ellenértéke.
Vásárló A webshopok jövőjét már Kínában kell keresni?
Privátbankár.hu | 2021. január 10. 16:52
Az elmúlt közel egy évben a plázák megjelenése óta nem látott vásárlói forradalom zajlott le, hiszen a pandémia minden eddiginél jobban megdobta az e-kereskedelem forgalmát, jelentősen meggyorsítva azt a folyamatot, amelynek keretében a kiskereskedelem az online platformra helyeződik át. De mit tanulhat ebben a helyzetben a nyugat a webshopok királyától, Kínától?
Vásárló Esküvőszervezői gyorstalpaló
Márkázott tartalom | 2021. január 10. 13:55
Az esküvő előtti időszak minden pár életében örömteli, de igen stresszes időszak. A piac óriási, rengeteg a szolgáltató, rengeteg a lehetőség. Sokan el is vesznek a részletekben. Ahhoz, hogy veletek ez ne történjen meg, érdemes az elképzeléseket minél részletesebben megbeszélni, határidőket szabni és időben elkezdeni az esküvő megszervezését. Az az ideális, ha 12 hónappal a kitűzött dátum előtt elkezditek az előkészületeket.
Vásárló Jellemző lelki nehézségek a cukorbetegeknél
Márkázott tartalom | 2021. január 9. 11:25
  A cukorbetegség egy krónikus betegség, s mint ilyen, bizony akármennyire is ismert, megfelelő életmóddal és szükség szerint gyógyszerek segítségével jól kezelhető betegségről van szó, szíven üti az embert, amikor ezzel a diagnózissal szembesül.    Az egészség elvesztése mindig erőteljes érzéseket, haragot, bánatot, keserűséget vált ki az egyénből - ezt mindenki tudja, aki már komolyabb betegséggel küzdött meg vagy kénytelen azzal tartósan együtt élni. Ahhoz, hogy egy betegséggel hosszú távon egészséges lélekkel, békében élhessük az életünket, nagyon fontos, hogy valóban elfogadjuk a betegséget, s annak következményeit, mint például az életmódbeli változtatásokat, a gyógyszeres kezelést vagy az alapbetegséget kísérő egyéb betegségeket, szövődményeket.
Vásárló Praktikus tippek az elektronikai jelzőrendszerek kialakításához
Márkázott tartalom | 2021. január 8. 12:00
  Miként jelentkezik a korszerű elektronikai jelzőrendszerek hasznossága akkor, amikor az otthonunkban kialakított vagyonvédelmi rendszerek hatékonyságát vesszük alapul? A cikkben ezt a kérdést fogjuk részletesen is megválaszolni.
Friss
hírlevél