8p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kevesen tudják, de a túl óvatos (más megközelítésből bugyuta) magyarországi szabályozást megkerülve valójában "ajándékutalvánnyal" fizetünk a Szigeten, amikor Festipay kártyát használunk. Figyelnünk kell, mert a feltöltött pénzt csak a fesztivál ideje alatt kérhetjük vissza, ha elmulasztjuk, a teljes összeget elbukjuk. Ráadásul számos további költség van - érdemesebb (és olcsóbb) a mindenhol elfogadott érintőkártyát használni.

Bár a hétvégén még tízezrek buliznak majd kinn, a Szigeten, de azután jön az ébredés: a FestiPay kártyánkon maradt egyenleg hétfő déltől elveszik, azok visszaváltására utána már nincs lehetőségünk.

Maga a plasztik az általános vélemény szerint sokat lendít a kiszolgálás gyorsaságán, arról nem is beszélve, hogy az ügyeskedést, a számlaadás megspórolása is értelmetlenné válik a megoldással. (Más kérdés, hogy ez a rendezvény ideje alatt kevésbé a NAV, semmint inkább a szervező és a kereskedőkkel szerződő Sziget Kft. érdeke.)

Ugyanakkor a FestiPay kártyák korlátozott forgalomképessége igenis okozhat gondokat. Azonban, még mielőtt ezért is a szervezőkön és a kártyát kibocsátó Sziget Kft.-n vernénk le a port, nem árt megismerkednünk azzal a meglehetősen egyedi szabályozási környezettel, amely miatt a Festipay úgy működik, ahogy.

Küzdelmes múlt

A hazai gyakorlatban a bankkártya-kibocsátás – nagyon helyesen – pénzforgalmi szolgáltatásnak minősül, amelynek bonyolítását csak erre engedéllyel bíró hitelintézet végezheti. Miután a Sziget ugyan külön köztársaság, de külön bankot még nem alapított, így Sziget-kártyát csak valamely bankkal együttműködve tudna kiadni. Ennek viszont nem lenne túl sok értelme, hiszen a Sziget Köztársaság lakóinak többsége külföldi, így aligha lennének vevők egy ilyen kártyára. (Ennek ellenére a korábbi években volt példa rá, hogy a Sziget Bankjaként az OTP bocsátott ki Sziget Kártyát, amelyet helyben lehetett igényelni és azonnal fizetésre volt alkalmas. A kezdeményezés jópofa, az eredmény siralmas volt – és ennek nem a bank volt az oka.

Az OTP nagyon sokáig küzdött, hogy többször feltölthető, - a mobiltelefonok esetében már ismert és használt – előrefizető, pre-paid bankkártyákkal lássa el a piacot. A világon ezek a bankkártyák jó szolgáltatot tesznek például a gyerekek zsebpénzének biztosításában - hiszen a szülő a feltöltéssel szabályozhatja, hogy a gyerek mennyit költ, ráadásul az számlaforgalom lekérdezhető, így az is tudható, hogy hol költött a gyerek. Ugyancsak kiválóan alkalmas a többször feltölthető kártya példul a szociális juttatások biztosítására és a használat során az is megelőzhető, hogy az érintett a plasztikot olyan helyen használja, amely nem lehet cél – például letiltható akár az is, hogy dohányboltban próbáljuk elkölteni a családi pótlék összegét. Az OTP „Meglepetéskártyái” ilyen messzire nem merészkedtek, ám sokkal elegánsabb volt egy bankkártyán átnyújtani mondjuk a friss házasoknak a nászajándéknak szánt összeget, mintha borítékban adtuk volna.

Értelmetlen nehezítés

Ez az elegancia ugyanakkor csak az átnyújtás pillanatáig tart, mert a képtelen magyar szabályozás szerint az előre feltölthető bankkártyák esetén a kártyát kiváltó mellett azt is személyesen azonosítani kell, aki a plasztikot használja. Ennek okán a meglepetéskártya mellé egy többoldalas szerződést is át kellett nyújtani az ifjú párnak, azzal a kéréssel, hogy a plasztik használata előtt keressék fel a legközelebbi OTP-fiókot... Hát ezért nem lett népszerű nálunk a pre-paid bankkártya, noha - mint látjuk - rengeteg ésszerű felhasználási módja volna - ha a szabályozók észbe kapnának.

Ajándékutalvánnyal fizetünk

Persze, meglehet már nem is kell... Főleg azért, mert a leleményes magyar hamar megtalálta a kiskaput: a bankkártyákra ugyan rendkívül szigorú szabályozás van, ám az ajándék-utalványokra lényegében semmilyen. Ennek következtében ezeket az utalványokat szabadon lehet forgatni, újra és újra feltölteni és használatukhoz elegendő azok „bemutatása”.

Nos, a Festipay is ilyen ajándékutalvány, amelyet a szervező Sziget bocsát ki. Az egyetlen feltétel, hogy az „utalványt” azokon a helyeken lehet csak használni, amely helyekkel az utalvány kibocsátója leszerződött. Természetesen a Sziget valamennyi kerekedőjének alá kellett írnia ezt a szerződést is.

Az utalvány ugyanakkor eseményhez kötött. A szervező nem köteles az utalványok visszaváltását korlátlanul szavatolni, épp ezért szerepel a szerződési feltételekben, hogy a kártyákon lévő egyenleget csak hétfő délig lehet a Szigeten lévő feltöltő-pontokon pénzre váltani. Bár ugyanez a kártya szolgált korábban a Sziget Kft. más eseményein (Volt, Balaton Sound), ám az események egymástól elkülönülnek, így az egyenlegek átvitele sem lehetséges. (Megjegyzendő, hogy korábban, amíg a Sziget készpénzmentesítését külső vállalkozó, a MetaPay bonyolította, a fővárosi Rézangyal pálinkaházban volt mód a Sziget után is a kártyákon maradó összeg levásárlására.

Nagyot kaszálnak?

A korábbi években rendre feltett kérdéseinkre, mely szerint mekkora hasznot hoz a vissza nem váltott plasztik-egyenleg, a hivatalos válasz az volt, hogy annak összege messze nem elegendő az egy hét alatt amortizálódó eszközök pótlására. Ugyanakkor ne feledjük, hogy a Festipay kártyák kiváltásakor 500 forintos letéti díj is fizetendő, amely a kártya visszaadásakor visszajár, de bizonyos, hogy rengetegen akarva-akaratlanul magukkal viszik a kártyát, amelynek előállítási költsége (ilyen darabszám mellett) messze nem akkora.

A gyorsítás kockázatai - és ellenszere

Kevesen tudják, de épp a Sziget okán nyílt egy kicsiny biztonsági rés a hazai érintőkártyák piacán: normál esetben az érintőkártyák akkor is bekérik időnként a PIN-kódot, ha a fizetendő összeg 5000 forint alatt van – így bizonyosodva meg a kártya tulajdonosáról. Ugyanakkor a Szigeten ez bizony az eladási folyamat lelassulását okozná, épp ezért ez a modul ki van kapcsolva. A fentiek okán nem tanácsos olyan érintőkártyával kimenni a Szigetre, amely mögött alkalomadtán több százezer, vagy esetleg több millió forint áll a számlán. Mert bár felesekből még a Sziget árai mellett is nehéz ennyit elkölteni, az ördög nem alszik. Persze, nagyon sokat jelent ebben az esetben az, hogy a banki sms-kontrollt a pénzintézetek zöme minden 1000 forintot meghaladó tranzakcióhoz biztosítja. A bankok zöménél ugyanakkor arra is mód van, hogy minden egyes bankkártya-mozgásról üzenetet kérjünk, ezért a fesztiválra tartva akár bankunk telefonos ügyfélszolgálatát tárcsázva is kérhetünk ilyen extra biztonságot a Szigeten töltendő este idejére - a következő nap visszaállíthatjuk az üzenet limitet. (Fontos tudni, hogy az sms-küldés ugyanakkor extra költséget jelenthet...)

A Sziget ráadásul a bankkártyás kártyafeltöltés esetén alkalmanként 100 forintos „kényelmi díjat” is felszámol, amely valójában a bankkártyás vásárlás költségének fedezetéül szolgál. Ezt ugyanis a Sziget fizetné az elfogadást bonyolító OTP Banknak, amely ebből az összegből fizeti a tranzakció bonyolítási díját a kártyatársaságoknak (MasterCard, Visa), illetve a bankközi jutalékot (interchange díj) az ügyfél bankkártyáját kibocsátó banknak. A megoldás egyetlen szépséghibája, hogy a külön költséggel – ha kismértékben is, de – a készpénzhasználat felé terelik az embereket, hiszen az „ingyenes”. Ez azért is rossz üzenet, mert így csak látszólagosan készpénzmentesítették a Szigetet, hiszen az emberek zöménbek zsebében ott a cash, hogy egyenlege fogytával újból sorban álljon és feltöltsön. Elvben ugyan egyszerre 200 ezer forint tölthető egy plasztikra, de kevesen kockztatják meg ezt, hiszen a Festipay is elkallódhat a buli közben. S bár a beregisztrált kártyák letilthatóak, ha egy jól sikerült éjszaka végén csak reggel vesszük észre, hogy eltűnt a kártyánk, bizony lehet, hogy akaratunkon kívül, a fél Szigetet vendégül láttuk már...

Akkor inkább érintőkártya

Az ilyen problémákra persze nem megoldás az, ha érintőkártyát viszünk magunkkal bulizni, hiszen az is eltűnhet, de egyébiránt tökéletesen használható a rendes bankkártya a Szigeten – feltéve ha Maestro vagy MasterCard PayPass érintőkártyáról van szó. A nagy vetélytárs Visa érintőkártyái ugyan mostanában – több év késéssel – végre megjelentek a magyar bankok kínálatában – a Visa reklámozza is őket a bevásárlóközpontokban -, ám a Szigeten egyeduralkodó a MasterCard, amelynek ismertsége így tovább emelkedik az érintőkártyák használatára nyitott fiatal közösségben. Itt nem kell attól tartanunk, hogy az el nem költött összeg elvész, hiszen számlánkon marad, ráadásul a kártyahasználat ilyenkor vásárlásnak minősül, amely a bankkártyák több, mint 90 százalékánál teljesen ingyenes. Ráadásul így valóban készpénzmentesen mehetünk a Szigetre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG