Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ha egy háztartási gépünk elromlik, megjavíttatjuk vagy lecseréljük egy újra – egy kazán esetében azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet. A legfontosabb talán az, hogy nem szabad megvárni, amíg menthetetlenné válik a berendezés, hiszen családunk egészsége is múlhat azon, hogy megfelelő fűtést biztosítsuk a téli hónapokban.

Ha valamilyen háztartási gépünk, berendezésünk, elromlik vagy legalábbis eléggé megöregszik ahhoz, hogy már ne lássa el megfelelően rendeltetési célját, akkor azt vagy megjavíttatjuk, felújíttatjuk, vagy lecseréljük egy újra. Míg egy mikrosütőnél vagy akár egy hűtőnél viszonylag könnyű dolgunk van mindkét esetben, a kazánok esetében messze nem olyan egyszerű a helyzet - és nem csak azért, mert sokkal több pénzbe kerül a projekt, mint egy átlagos háztartási kis- vagy nagygép esetében.

Egyrészt a kazánok esetében hatványozottan igaz, hogy nem szabad megvárni, amíg az eszköz elromlik. Mikrosütő (vagy hogy nagyobb értékű használati cikket mondjunk: akár autó) nélkül azért el lehet éldegélni, de ha a tél közepén napokig-hetekig nincs otthon fűtés és/vagy melegvíz, az nagyon megkeseríti az életünket és természetesen az egész család szempontjából egészségi kockázatokkal is jár. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres átvizsgálás és karbantartás fontosságát, különösen a fűtési szezon előtt.

Persze hiába a rendszeres karbantartás, előbb-utóbb minden kazán esetében eljön az az idő, amikor már nem működtethető tovább a készülék - legalábbis gazdaságosan biztosan nem. Az Immergas becslései szerint Magyarországon jelenleg 800 ezer - 1 millió közé tehető azoknak a kazánoknak a száma, amelyeket több mint 20 éve üzemeltek be. Mivel egy kazáncsere egy nagyszabású és költséges projekt, érthető, hogy sokan halasztgatják évről évre a berendezések cseréjét - pedig a régi, korszerűtlen kazánok javítása egyre költségesebb, egyre kevésbé érhetőek el a megfelelő alkatrészek és persze a hozzáértő szakemberek is. A kazáncsere-döntésben (nem számítva azokat az eseteket, amikor javíthatatlanul tönkremegy a régi kazán) általában éppen az a fő motiváció, hogy a javítás költsége túl magas, és egyre sűrűbben jelentkeznek a költséges hibák.

Pedig az is nyilvánvaló, hogy az új kazánok nem csak megbízhatóbban működnek: a fűtési költségek is alacsonyabbak korszerűbb eszközök használata esetén. Hogy mennyivel lehet csökkenteni a rezsiszámlát, az attól is függ, milyen régi technikát cserélünk le és milyen modern eszközt szerelünk fel. A modern kondenzációs kazánok lényegesen magasabb hatásfokkal működnek, mint a régi gázkazánok, ráadásul sokkal biztonságosabbak is: a legrégebbi, nyitott égésterű kazánok nem csak hogy az ingatlan légteréből veszik el az égéshez szükséges oxigént, hanem a szénmonoxid-visszaáramlás lehetősége is fennáll. A rezsiköltségek még tovább, akár extrém mértékben is lefaraghatóak akkor, ha a gázkazán mellé akár csak egy kisebb teljesítményű hőszivattyús megoldást is beüzemelünk: egy ilyen hibrid rendszer esetében a kizárólag megújuló energiát (a levegő, a talajvíz vagy a talaj hőjét) használó hőszivattyú segítségével biztosítható a fűtéshez szükséges energia nagy része; a földgázt használó kazán pedig csak akkor kapcsolódik be a folyamatba, ha a hőszivattyú kapacitása határához érkezik, illetve elsődleges szerepe a használati melegvíz előállítására koncentrálódik, amiből mindig gyorsan és sok kell.

Ezek mellett egyre többen veszik figyelembe a környezetvédelmi szempontokat is a döntéseik meghozatalánál, még ha ebben nem is rejlik spórolási lehetőség. A korszerű gázkazánok károsanyag-kibocsátása lényegesen alacsonyabb, mint az évtizedes berendezéseké, a korábban említett hőszivattyús megoldásoké pedig egyenesen nulla, gyakorlatilag közvetlenül nem terhelik a környezetet.

Bármilyen úton is jutunk el a kazán lecseréléséhez, a lehetőségeink nem korlátlanok: az Európai Unió irányelveit követve ma már Magyarországon sem lehet bármilyen kazánt felszerelni az ingatlanokba. Az uniós rendeletek minimális követelményeket szabnak meg egyebek mellett a forgalomba hozható kazánok fűtési és vízmelegítési hatásfokára, valamint a károsanyag-kibocsátásra is. A szigorú előírások következményeképp - a technikai részletek ismertetésétől most eltekintve - a gázkazánok közül csak kondenzációs technológiával működő berendezések felszerelése lehetséges ma már az Európai Unió teljes területén, így Magyarországon is. (Az uniós direktíva angol neve egyébként Energy related Products Directive, röviden ErP - az előírásoknak megfelelő berendezések nevében emiatt szerepel gyakran az EU ErP vagy hasonló megjelölés.) Természetesen nem tiltották be a meglévő, az ErP szabályozásnak nem megfelelő kazánok használatát, csere vagy új fűtési rendszer kivitelezése esetén azonban csak a megfelelő minősítéssel rendelkező eszközök közül válogathatunk.

Egy kazáncsere nem olcsó mulatság – főleg, ha a járulékos költségeket is figyelembe vesszük. A projekt megtervezésénél nem csak az új készülék árával és annak beszerelési költségével kell számolnunk: a régebbi technológiával működő kazánokhoz alkalmas kémények az esetek többségében nem felelnek meg a kondenzációs kazánokhoz, így a kémény felújítása, a füstgáz elvezetésének kiépítése is a projekt részét képezi. Meg kell oldani a képződő kondenzvíz elvezetését is, valamint sok esetben tervezési, engedélyeztetési költségek is felmerülhetnek. Egy 200-250 ezer forintos kondenzációs gázkazán felszerelése így a végére a teljes beruházás összköltsége elérheti vagy akár meg is haladhatja az egymillió forintot - ezt is érdemes figyelembe venni akkor, amikor a különböző alternatívákat értékeljük - más megvilágításba kerülhet például egy hőszivattyús hibrid-rendszer egyébként magasabb induló beruházási összege is.

Ami biztos: nem szabad megvárni, amíg régi készülékünk végleg felmondja a szolgálatot. A megfelelő kazán kiválasztása, beszerzése, adott esetben az engedélyek, kiviteli tervek elkészítése hetekbe is telhet, ahogy az elérhető szakemberek felkutatása is. A cserére tudatosan készülni kell, pénzügyi lehetőségeink és a piacon elérhető korszerű megoldások, valamint az aktuálisan elérhető állami támogatások áttekintésével egyaránt.

Kapcsolódó cikkünk: Fűtési kisokos a fától a hőszivattyúig: hogyan működnek? >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló 2021 speciális ajánlatai: Windows 10 Pro már 2600 forintért
PR | 2021. január 25. 10:51
A Godeal24.com rögtön egy újévi akcióval indítja a 2021-es évet. Ami remek alkalom azoknak akik új PC-t vagy laptopot szeretnének vásárolni, hiszen a Windows és az Office nem hiányozhat egyetlen számítógépről sem. 
Vásárló Új Vámpírnapló évad?
Márkázott tartalom | 2021. január 21. 18:49
A vámpírtörténeteket időtlen idők óta imádják az emberek. A férfiak inkább a horrorisztikus feldolgozásokat, míg nők milliói a romantikus szálakat részesítik előnyben. A vámpírok létezése Drakula legendája óta foglalkoztatja az embereket, nem véletlen, hogy sorra jelennek meg a témában könyvek, filmek, sorozatok. Ezek közül az egyik legelterjedtebb a Vámpírnapló. Várható új évad? Mire lehet számítani? Visszatér az eredeti színészgárda? Tudtad, hogy ha már felnőtt vagy, van egy finomság, amely Ianhez és Paulhoz kötődik, és Te is megkóstolhatod?
Vásárló Még nem jött el az önvezető légitaxik ideje
Márkázott tartalom | 2021. január 18. 12:59
A prognózis szerint 2050-re azonban már 100 ezer légitaxi közlekedhet világszerte.
Vásárló Szakíts időt a kávézás élményére, és próbáld ki a szemes kávét!
Márkázott tartalom | 2021. január 16. 15:04
A kávézás sokak számára egy külön élmény, egy reggeli rituálé, amely segítségével az ember felkészülhet az előtte álló feladatokra, és kellő lendülettel kezdheti el a napot. Manapság már számos idő- és energianyerő készülékkel találkozhatunk, amelyek segítségével kompenzálhatjuk a modern világ okozta időhiányt, és felgyorsíthatjuk a folyamatokat.  Amikor valóban sietned kell, akkor tényleg ideálisabb megoldás egy kapszulás kávéfőzőnek a használata, hiszen gyorsan és egyszerűen a csészédbe kerül a napindító adag. Azonban ízvilágában, aromájában és illatában is másabb a frissen őrölt kávé, fogyasztása alkalmával sokkal közelebb érezheted magad a guatemalai vulkánok lánculatai között meglapuló ültetvényhez.
Vásárló 3+1 tipp, amivel csökkentheted autód üzemanyag-fogyasztását
Márkázott tartalom | 2021. január 16. 08:58
Ugye te is szeretnél spórolni az autód fenntartási költségein? Te is szívesebben tankolnál kevesebbet hónapról hónapra az autódba, igaz? Bizonyára neked is jól jönne pár ezer forint pluszban a pénztárcádba minden hónapban. Most mutatok neked 4 olyan tuti tippet, amivel csökkenteni tudod autód üzemanyag-fogyasztását.
Vásárló Rosszul indul az év: újabb csúcsra emelkedtek az élelmiszerárak
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. január 13. 14:51
Az elmúlt két hónap viszonylag kedvező folyamatai után januárban újra felgyorsult az élelmiszerárak emelkedése. A Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérése szerint mind az előző hónaphoz, mind pedig tavaly januárhoz képest megugrottak az árak a hipermarketekben - egy év alatt több mint 9 százalékkal nőtt a bevásárlás ellenértéke.
Vásárló A webshopok jövőjét már Kínában kell keresni?
Privátbankár.hu | 2021. január 10. 16:52
Az elmúlt közel egy évben a plázák megjelenése óta nem látott vásárlói forradalom zajlott le, hiszen a pandémia minden eddiginél jobban megdobta az e-kereskedelem forgalmát, jelentősen meggyorsítva azt a folyamatot, amelynek keretében a kiskereskedelem az online platformra helyeződik át. De mit tanulhat ebben a helyzetben a nyugat a webshopok királyától, Kínától?
Vásárló Esküvőszervezői gyorstalpaló
Márkázott tartalom | 2021. január 10. 13:55
Az esküvő előtti időszak minden pár életében örömteli, de igen stresszes időszak. A piac óriási, rengeteg a szolgáltató, rengeteg a lehetőség. Sokan el is vesznek a részletekben. Ahhoz, hogy veletek ez ne történjen meg, érdemes az elképzeléseket minél részletesebben megbeszélni, határidőket szabni és időben elkezdeni az esküvő megszervezését. Az az ideális, ha 12 hónappal a kitűzött dátum előtt elkezditek az előkészületeket.
Vásárló Jellemző lelki nehézségek a cukorbetegeknél
Márkázott tartalom | 2021. január 9. 11:25
  A cukorbetegség egy krónikus betegség, s mint ilyen, bizony akármennyire is ismert, megfelelő életmóddal és szükség szerint gyógyszerek segítségével jól kezelhető betegségről van szó, szíven üti az embert, amikor ezzel a diagnózissal szembesül.    Az egészség elvesztése mindig erőteljes érzéseket, haragot, bánatot, keserűséget vált ki az egyénből - ezt mindenki tudja, aki már komolyabb betegséggel küzdött meg vagy kénytelen azzal tartósan együtt élni. Ahhoz, hogy egy betegséggel hosszú távon egészséges lélekkel, békében élhessük az életünket, nagyon fontos, hogy valóban elfogadjuk a betegséget, s annak következményeit, mint például az életmódbeli változtatásokat, a gyógyszeres kezelést vagy az alapbetegséget kísérő egyéb betegségeket, szövődményeket.
Vásárló Praktikus tippek az elektronikai jelzőrendszerek kialakításához
Márkázott tartalom | 2021. január 8. 12:00
  Miként jelentkezik a korszerű elektronikai jelzőrendszerek hasznossága akkor, amikor az otthonunkban kialakított vagyonvédelmi rendszerek hatékonyságát vesszük alapul? A cikkben ezt a kérdést fogjuk részletesen is megválaszolni.
Friss
hírlevél