1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hónapokkal ezelőtt szinte minden nap lehetett találkozni uniós támogatású nyelvtanfolyamok felhívásaival. Utánajártunk, hogyan áll az oktatás.

A hévízforrás meg a borok miatt egész évben sokan keresik fel a Egerszalókot. Csak a faluban több mint százan foglalkoznak falusi vendéglátással, és akkor a panziókról nem is beszéltünk. Érthető, hogy sokan akarnak valamilyen nyelvet beszélni - a következő hetekben például három angol tanfolyam is kezdődik, de már most alig van hely.

Forrás: gyogyvizekvolgye.hu

Fodor Edina egerszalóki oktatási tanácsadó a Privátbankárnak elmondta, hogy összesen 42-en tanulhatnak angolul a nyáron, és már csak 3-4 szabad hely van. A tanfolyamok ugyanis szinte ingyenesek: uniós támogatás miatt csak a költségek minimális részét kell kifizetni. Egerszalókon például 4600 és 6000 forintot egy 96-100 órás tanfolyamért. Csoda, hogy még nyugdíjasok is jelentkeztek? Feltétel, hogy nem szabad hiányozni, legalábbis nem sokat, különben ki kell fizetni a képzés teljes árát.

Fodor Edina elmondta, hogy bár az uniós program részeként lehetne informatikai oktatást is szervezni, Egerszalókon nem sok értelme lenne. A csaknem 2000 fős falu ugyanis egyike volt az első eMagyarország pontnak, így az elmúlt években, aki akarta, az már megtanulhatta a számítógép-kezelést.

Budapesten néhány perc alatt dől el, ki tanulhat nyelvet

A gyakorlatban a jelentkezés így történik: meghirdetik a tanfolyamot Budapesten, és legfeljebb 5 perc alatt betelik a 12 fős csoport - ezt a budapesti Katedra Nyelviskolától tudtuk meg. Az úgynevezett TÁMOP 2.1.2. program részeként ugyanis országszerte indítanak tanfolyamokat.

Természetesen önrész itt is van. Liebentritt András, a Katedra marketingmenedzsere elmondta: a szabályok szerint 4500 forint az önrész egy-egy tanfolyamon, azonban a hátrányos helyzetű kistérségekben élőknél ennél kevesebb, 1800 forint.

 

Azt a TÁMOP 2.1.2.program projektirodája dönti el, hogy mikor és hol indul ilyen tanfolyam. A nyelviskola Budapesten négy helyszínen oktat, a lemorzsolódás pedig szinte elhanyagolható. A tapasztalatok szerint ugyanis aki elkezdi, az be is fejezi. A Katedránál például maximum 20 százalékát lehet hiányozni az óráknak.

"Szemfülesnek kell lenni" - uniós nyelvlecke egy résztvevő szemével

Nem könnyű bejutni, mert sokan állnak sorba és azonnal lecsapnak az induló képzésekre, mesélte a Privátbankárnak Vadócz Péter. Ha egy kicsit szemfüles az ember, akkor azért még a fővárosban is tud olcsón tanulni. Péter március óta tanul franciául. Azt mondja, a kezdet nehéz volt, de nem a tanár miatt. Maga a jelentkezés nehézkes, mert kicsit túlbonyolították az internetes oldalt.

Maga az oktatás azonban rendben van. Péter 40 órás tanfolyamot végez, a csoportba 11-en járnak, szóval nem panaszkodik. Hetente kétszer, reggelente jár az tanfolyamra. A tanárral elégedett és bár azt mondja, hogy rohamtempóban tanulnak, neki tetszik az egész. Mindez kétezer forintjába kerül, az órákon pedig jelenléti ívet vezetnek. Ezzel egyébként egyetért, mert így tényleg csak olyanok járnak, akik valóban tanulni szeretnének. Azt mondja: nem bánta meg, hogy belevágott. Bár sokak szerint kisebb létszámmal hatékonyabb a képzés, így is sokat lehet tanulni.

Mi is az a TÁMOP 2.1.2?

A projekt alapvető célja, hogy különböző képzésekkel növeljék a felnőtt lakosság esélyeit az elhelyezkedésre. Informatikai és nyelvi képzéseket támogatnak, összesen 12 és fél milliárd forint értékben, amiből 9 milliárdot tesz ki a képzési keret. A tervek szerint összesen 100 ezer főnek lesz lehetősége valamilyen tanfolyamon részt venni, aminek 95-98 százalékát fizeti az unió.

Mivel a program egyik fő célja a hátrányos helyzetű térségben élők felzárkóztatása, nekik nagyobb támogatást adnak. Alapesetben minimum 5 százalékot, vagyis 4500 forintot kell kifizetni a maximális 90 ezer forintos támogatásból. Ugyanakkor a hátrányos kistérségben élőknek csak 2 százalékot, vagyis 1800 forint önrészt kell fizetniük. A képzésre egyébként bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves. Egyetlen feltétel, hogy a jelentkező nem lehet államilag finanszírozott nappali tagozatos főiskolai, vagy egyetemi hallgató. Ha viszont nem fejezi be a tanfolyamot, akkor teljes egészében ki kell fizetni a támogatás összegét.

Fél éve, túl a felén - számokban a képzésről

Az első képzések tavaly decemberben indultak. Azóta több mint 57 ezren kaptak lehetőséget a tanulásra, vagyis már többen, mint a tervezett 100 ezres létszám fele. Az eddigi tapasztalatok szerint csaknem négyszerese a túljelentkezés, összesen 225 ezren regisztráltak eddig.

Az eddigi résztvevők csaknem harmada hátrányos kistérségben él. További érdekesség, hogy minden negyedik tanuló idősebb 45 évnél. A jelentkezők jelentős többsége angolul akar tanulni. Mára az egész országban elérhető lett a képzés, mert csaknem 170 intézmény vesz részt a programban. Az, hogy mely intézmények vehetnek részt a programban, egy egységes kritériumrendszer határozza meg, amely itt elérhető.

A programba egyébként képző intézmények is folyamatosan jelentkezhetnek, ahogyan a tanulni vágyók is. Jelentkezni pedig a tudasodajovod.hu oldalon lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hogyan védhetjük az izületeinket az ülő munka adta nehézségektől?
Márkázott tartalom | 2024. április 29. 19:45
Az ülő munka legalább olyan szinten terhelheti az ízületeket, mintha kemény fizikai munkát végeznénk. Gyakran pedig 40 óránál is többet töltünk a számítógép előtt ülve, ezért különösen fontos, hogy tudatosan védjük az ízületeinket. Mit tehetünk egészségünk érdekében? Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!
Vásárló Örömteli hír érkezett a magyar benzinkutakról
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 11:24
Olcsóbb lesz megtölteni a tankokat. 
Vásárló Bevetik a "mindent tudó" tanácsadót az élelmiszereknél
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 15:28
Komoly változás jöhet az élelmiszer- és italpiacon, miután minden vállalat a mesterséges intelligenciára támaszkodva akar versenytársai fölé kerekedni. 
Vásárló Használtcikk-forradalmat hirdet a Decathlon
Buksza blog | 2024. április 28. 14:41
Magasabb szintre emeli használtcikk-üzletét a Decathlon.
Vásárló Ki lehet mosni a legkoszosabb ruhákat is 15 perc alatt?
Buksza blog | 2024. április 28. 12:57
A távmunka egyik kevésbé ismert mellékhatása, hogy sokan többet sportolnak, amihez nem az öregebb pólókat használják, hanem az úgynevezett athleisure ruházatot. Ennek is van azonban egy mellékhatása.
Vásárló Meglepő újdonsággal állt elő az Aldi, mérföldkő lehet a boltlánc életében
Buksza blog | 2024. április 28. 08:33
Az Aldi és építőipari beruházó partnere új szintre emelte Németországban közös tevékenységét azzal, hogy többre vállalkozott egyszerűen egy új áruház felépítésénél. A bolt felett lakóház épült.
Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Csempésszünk egy kis zöldet bárhová!
Márkázott tartalom | 2024. április 22. 16:32
A szép, zöld, gondozott fűfelület nagyon vonzó és kellemes látványt nyújt. Azonban tény, hogy sok odafigyelést is igényel. A rendszeres fűnyírás, öntözés, esetlegesen a gyomirtás vagy a különféle növényvédelmi kezelések időt és energiát igényelnek. Emellett költségesek is, és még a környezetet is terhelik.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG