<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Vannak még nyitott kérdések a készülő drónrendelet kapcsán: mi van a felszerelhető kamerákkal? Berepülhet a szomszéd kukkolni? Szállíthatunk-e úgy, mint az Amazon?

A Népszava értesülése alapján mi is írtunk arról ma reggel, hogy jön a rendszabályozás a hazai drónvilágban, amely eddig inkább a Vadnyugatra hasonlított. A tervezet szerint kategóriákba sorolják majd a vezető nélküli légi járműveket, és súlyukhoz mérten kell majd különböző feltételeknek eleget tenni a reptetéshez. Ilyen például a kötelező felelősségbiztosítás, az elektronikus nyilvántartás, vagy a szakszolgálati engedély. A tervezet még véleményezés alatt áll, várhatóan a nyáron kell majd a dróntulajoknak számolni az új szabályozással.

Készíthet a drón felvételt? Berepülhet a kertembe?

Addig is azonban maradtak nyitott kérdések, amelyekre megpróbáltunk választ kapni a szabályozási javaslatért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a szabályozás vajon kitér-e olyan részkérdésekre, mint az engedély nélküli felvételek készítése, vagy a magánterület megsértése, illetve azt is szerettük volna megtudni, hogy a hazai szabályozás lehetőséget ad-e az Amazonéhoz hasonló postai szolgáltatás nyújtására, amelyet például az amerikai szabályozás egyelőre nem engedélyez.

Az NFM elmondta, nem foglalkozik adatvédelmi kérdésekkel, mivel nem a minisztérium hatásköre, az általános előírások érvényesek a drónokra is. Másrészt viszont a tervezet javasolt előírásai között szerepel néhány utalás, például az, hogy sport, vagy hobbi céllal csak külterületen lehet majd reptetni. Lakott területen belül csak szerződéssel (például kereskedelmi megegyezés) lehet drónt a levegőbe juttatni.

Arról is tájékoztatott a minisztérium, hogy magánterület felett 30 méter alá csak tulajdonosi jóváhagyással mehet majd bármilyen drón, de a tervezet azt is kimondja, hogy sport- vagy magáncélú repülés esetén lakóingatlanokat maximum 100 méterre közelíthet meg a jármű. Az NFM ugyanakkor felhívta lapunk figyelmét, hogy párhuzamosan zajlik az egyeztetés más minisztériumokkal és a közlekedésben érdekelt szervezetekkel, illetve a már beérkezett javaslatokat is mérlegelik, tehát változhatnak a dolgok.

Drón hozza ki idén a karácsonyi ajándékot?

A minisztérium közölte, a rendelet egyszerűsíti majd a hobbiszintű magánfelhasználást, mivel a jelenleg hatályos törvények szerint légtérhasználati engedélyt kell kérni a hatóságtól. Ezt cseréli majd le egy gyakorlatban jobban alkalmazható rendszer, aminek része a linkel cikkben is tárgyalt mobilos applikáció, amely megmondja, használható-e az adott helyszín légtere.

A szállítási célú használattal kapcsolatban azt mondja a tervezet, hogy az megmarad a jelenlegi szabályozási keretek között. Eseti légteret kell tehát igényelni hozzá, könnyítés nem lenne ilyen esetben. Ez azt jelenti, hogy használat előtt 30 nappal le kell adni a használati kérelmet, ami egy postai szolgálat esetén irreális elvárás, így egyelőre nem reménykedhetünk abban, hogy az Amazon után a Magyar Posta is drónokkal viszi ki a karácsonyi Erzsébet-utalványt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcsra ért az áremelkedés, rekordszinten a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. október 7. 15:26
Októberben idei csúcsára ért az éves áremelkedés mértéke: kétszámjegyű drágulást mértünk a hazai hipermarketekben. 24 ezer forint közelébe, mindenkori csúcsra emelkedett a havi nagybevásárlás ára; a drágulást továbbra is az étolaj és a margarin vezeti, te tucatnyi termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben tavaly októberhez képest.
Vásárló Még mindig nehéz helyzetben van a hazai turizmus
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 7. 09:52
Sokkal kevesebb külföldi turista nyaralt Magyarországon, mint a járvány előtt.
Vásárló Vevőcsúcsot dönthet az idei Black Friday
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 16:19
Egyre többen terveznek a Black Friday akcióival.
Vásárló Romló járványadatok: hogyan várják a cégek a negyedik hullámot?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. október 3. 05:34
Az elmúlt hetekben egyértelműen növekedés volt tapasztalható a koronavírus-statisztikákban Magyarországon, így eljött az ideje annak, hogy feltegyük a kérdést, mi lesz akkor, hogyha valóban megérkezik a negyedik hullám? Több kkv-t kerestünk meg azért, hogy megtudjuk, hogyan zajlik felkészülésük arra, hogyha ismét beüt a krach.
Vásárló A legnépszerűbb családtámogatási formát keresed? Mutatjuk!
Márkázott tartalom | 2021. október 2. 14:10
  Mi a legnépszerűbb családtámogatási forma ma Magyarországon? A kormány Otthonteremtési programja az ingatlanvásárlást könnyíti meg a gyereket tervező családok számára. Sajnos sokan a támogatás nélkül nem tudnának belevágni az ingatlanvásárlásba. Ebben a bejegyzésben megnézzük, hogy milyen segítségek érhetőek el jelenleg a családok számára, és hogy jelenleg melyik a legnépszerűbb.
Vásárló Megvan, mikor nyílik a jegybank múzeuma az egykori Postapalotában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 1. 11:33
A pénzmúzeumra jövő márciusig kell várnia az érdeklődőknek.
Vásárló Mi a különbség az egyes hitelek között?
Márkázott tartalom | 2021. október 1. 10:46
Az életben adódnak helyzetek, amikor elsősorban valamilyen hitel, például egy gyorskölcsön nyújthat megfelelő segítséget számunkra. Lehetséges, hogy új ház vagy autó finanszírozása a célunk, de előfordulhat az is, hogy egy váratlan orvosi beavatkozás miatt van szükségünk plusz pénzre. A pénzintézetek piaca ennek megfelelően széleskörű hiteltípus kínálattal rendelkezik. Azonban kevés az olyan ember, akinek ne okozna fejtörést ezek között eligazodni. Ezzel a cikkel azoknak szeretnénk segíteni, akik szeretnének eligazodni az egymástól különböző hiteltípusok között.
Vásárló Idén ősszel ezt a három telefonos kiegészítőt érdemes beszerezned!
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 30. 10:14
Az ősz kétségkívül az egyik leglehangolóbb évszak, nem csoda, ha a kedved is hasonlóan borongós, mint az időjárás. Mielőtt azonban teljesen átadnád magad az őszi depressziónak, vesd bele magad a kütyük világába és szerezz be néhány új kiegészítőt! 
Vásárló Itt a világ leggyorsabb töltője: negyed óra alatt bármilyen villanyautót feltölt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:08
A mai napon az ABB piacra dobja innovatív all-in-one elektromosjármű-töltő berendezését, mely a társaság szerint a piac jelenleg leggyorsabb töltője.
Vásárló TikTok hirdetéstípusok - Ismerd meg őket
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 30. 10:05
Minden amit a TikTok hirdetéstípusokról tudnod kell Ha úgy határoztál, hogy a TikTok a megfelelő platform a cégednek, és belevágnál a kreatív hirdetések készítésébe, egy kis segítségre lesz szükséged. Hirdetési fiókot kell létrehozni. 
hírlevél
depositphotos