Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Vannak még nyitott kérdések a készülő drónrendelet kapcsán: mi van a felszerelhető kamerákkal? Berepülhet a szomszéd kukkolni? Szállíthatunk-e úgy, mint az Amazon?

A Népszava értesülése alapján mi is írtunk arról ma reggel, hogy jön a rendszabályozás a hazai drónvilágban, amely eddig inkább a Vadnyugatra hasonlított. A tervezet szerint kategóriákba sorolják majd a vezető nélküli légi járműveket, és súlyukhoz mérten kell majd különböző feltételeknek eleget tenni a reptetéshez. Ilyen például a kötelező felelősségbiztosítás, az elektronikus nyilvántartás, vagy a szakszolgálati engedély. A tervezet még véleményezés alatt áll, várhatóan a nyáron kell majd a dróntulajoknak számolni az új szabályozással.

Készíthet a drón felvételt? Berepülhet a kertembe?

Addig is azonban maradtak nyitott kérdések, amelyekre megpróbáltunk választ kapni a szabályozási javaslatért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a szabályozás vajon kitér-e olyan részkérdésekre, mint az engedély nélküli felvételek készítése, vagy a magánterület megsértése, illetve azt is szerettük volna megtudni, hogy a hazai szabályozás lehetőséget ad-e az Amazonéhoz hasonló postai szolgáltatás nyújtására, amelyet például az amerikai szabályozás egyelőre nem engedélyez.

Az NFM elmondta, nem foglalkozik adatvédelmi kérdésekkel, mivel nem a minisztérium hatásköre, az általános előírások érvényesek a drónokra is. Másrészt viszont a tervezet javasolt előírásai között szerepel néhány utalás, például az, hogy sport, vagy hobbi céllal csak külterületen lehet majd reptetni. Lakott területen belül csak szerződéssel (például kereskedelmi megegyezés) lehet drónt a levegőbe juttatni.

Arról is tájékoztatott a minisztérium, hogy magánterület felett 30 méter alá csak tulajdonosi jóváhagyással mehet majd bármilyen drón, de a tervezet azt is kimondja, hogy sport- vagy magáncélú repülés esetén lakóingatlanokat maximum 100 méterre közelíthet meg a jármű. Az NFM ugyanakkor felhívta lapunk figyelmét, hogy párhuzamosan zajlik az egyeztetés más minisztériumokkal és a közlekedésben érdekelt szervezetekkel, illetve a már beérkezett javaslatokat is mérlegelik, tehát változhatnak a dolgok.

Drón hozza ki idén a karácsonyi ajándékot?

A minisztérium közölte, a rendelet egyszerűsíti majd a hobbiszintű magánfelhasználást, mivel a jelenleg hatályos törvények szerint légtérhasználati engedélyt kell kérni a hatóságtól. Ezt cseréli majd le egy gyakorlatban jobban alkalmazható rendszer, aminek része a linkel cikkben is tárgyalt mobilos applikáció, amely megmondja, használható-e az adott helyszín légtere.

A szállítási célú használattal kapcsolatban azt mondja a tervezet, hogy az megmarad a jelenlegi szabályozási keretek között. Eseti légteret kell tehát igényelni hozzá, könnyítés nem lenne ilyen esetben. Ez azt jelenti, hogy használat előtt 30 nappal le kell adni a használati kérelmet, ami egy postai szolgálat esetén irreális elvárás, így egyelőre nem reménykedhetünk abban, hogy az Amazon után a Magyar Posta is drónokkal viszi ki a karácsonyi Erzsébet-utalványt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcsközelbe drágult a nagybevásárlás - mégis fellélegezhetnek a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. május 10. 15:22
Az áprilisban mért hajszálnyi havi árcsökkenés májusra eltűnt: áremelkedést mértünk a hazai hipermarketekben. Nemcsak havi szinten, éves távlatban is feljebb mentek az árak - az áremelkedés üteme azonban beállni látszik a 3 százalék körüli szintre. Már második hónapja mértünk ekkora éves áremelkedést szokásos havi Árkosár-felmérésünk során - a tavalyi évvel ellentétben idén kissé fellélegezhetnek az alacsonyabb jövedelműek és a nyugdíjasok.
Vásárló Szakállkérdések
Márkázott tartalom | 2021. május 10. 14:51
Többször felmerülő kérdés, hogy kinek áll jól egyáltalán a szakáll? Ez egy olyan kardinális kérdés, mint a nőknél a haj hosszúsága. Ők is mindig az ellenkező hosszban gondolkodnak, hogy vajon jól állna-e nekik. Ugyanez a helyzet a férfiaknál, csak náluk az arcszőrzet van a középpontban.
Vásárló Személyre szóló ajándéktárgyak
Márkázott tartalom | 2021. május 9. 14:20
Júniusban apák napja! Ha előrelátóak vagyunk, már év közben is készülhetünk, ötletelhetünk, hogy mi lenne az, amivel örömet szerezhetnénk. Minél személyre szólóbb az ajándékunk, annál nagyobb örömet fog okozni. Egy jól eltalált ajándékkal kifejezhetjük figyelmességünket, érdeklődésünket a másik iránt. Mivel családtagról van szó, nagyjából ismerjük a kedvenc dolgait, legyen az kedvenc szabadidős tevékenysége, kedvenc állata vagy filmje, autómárkája. Ezek mind-mind segítségünkre lehetnek az ajándékozásban. 
Vásárló A leghasznosabb társ az otthonod tisztán tartásában
Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:33
Neked mi segít rendben és tisztán tartani az otthonodat? A jól felosztott otthoni házimunka? Egy takarító vagy takarítónő? Kipróbált és hatékony tisztítószerek? Jól nevelt gyerekek? Ahányan vagyunk, annyiféle választ adhatunk, de abban egyformák vagyunk, hogy mindannyian igyekszünk rendben és tisztán tartani az otthonunkat, na meg abban is, hogy igyekszünk ezt minél hatékonyabban, minél kevesebb energia és idő ráfordításával teljesíteni.
Vásárló Egy konyhai eszköz, ami felgyorsítja a folyamatokat: az aprító
Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:16
Manapság már számos olyan konyhai eszközzel találkozhat a piacon, amely arra született, hogy megkönnyítse dolgát, hogy felgyorsítsa és leegyszerűsítse a folyamatokat.
Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer?
Márkázott tartalom | 2021. május 3. 13:42
Sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer, talán a türelmetlenség vagy a technológia nem ismerete miatt. Tudnunk kell, hogy a szerelés lényegében egy-két munkanapnál többet nem vesz igénybe. Ha nem kellene az engedélyeztetésre időt szánni, akkor valószínűleg észre sem vennénk, hogy egyik napról a másikra napelemre váltottunk. 
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.