TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Gfk Egészségügyi Bizalmi Indexe szerint az emberek már annak is örülnek, hogy folyamatos a betegellátás.

Derűlátó a magyar lakosság az ország egészségügy helyzetét illetően. A GfK Egészségügyi Bizalmi Indexe szerint az emberek azt érzékelik, hogy az egészségügyben dolgozóknak, orvosoknak, nővéreknek köszönhetően folyamatos a betegellátás az intézményekben. Nőtt azok aránya, akik szerint már rövidtávon, akár egy év múlva a kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelők jobb anyagi körülmények között fognak működni, mint napjainkban.

„Az Egészségügyi Bizalom Index 2013. őszi eredményeiben a legszembeötlőbb az, hogy a lakosság az egészségügy helyzetét sokkal optimistábban látja, mint az egészségügyben dolgozó orvosok” – mondta dr. Csépe Andrea, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója, hozzátéve: „Tavaszhoz viszonyítva jelentősen javult az egészségügybe vetett bizalom a lakosság körében. Utoljára 2010-ben voltak ennyire pozitívak a lakossági vélemények.”

Okok pro és kontra

A kedvező adatok hátterében elsősorban a gazdasági helyzet javulását, az egészségügyi dolgozóknak juttatott béremelést, bérrendezést, a dolgozók nagyobb megbecsülését, a rezidens orvosok itthon tartását, az egészségügybe történő forrásbevonást, korszerűsítést, felújításokat és egyes gyógyszerek árcsökkentését említették. Ugyanakkor megjegyzik a béremelés nem kielégítő mértékét, az orvosok túlterheltségét, az orvosok elvándorlását, az ápolók csökkenő létszámát, a várólisták hosszát és a hálapénz kérdését.

Tovább nőtt azoknak az aránya, akik szerint „mindenképp érdemes figyelmet fordítani az egészségükre”, illetve a válaszadók 67 százaléka gondolja azt, hogy „mindenképpen vagy inkább érdemes odafigyelni az egészségére”. Ez jól tükrözi, hogy a lakosság saját egészségi állapotával kapcsolatos felelősségvállalása pozitív irányba mutat hazánkban is.

Vesztes háziorvosok?

„A lakosság pozitív véleményével szemben az egészségügy iránti bizalom az egészségügyi intézkedések hatásait saját bőrükön tapasztaló orvosok körében az egy évvel ezelőtti szintre esett vissza” – nyilatkozta Kertész Balázs, a Szinapszis kutatási igazgatója. „Különösen a háziorvosok körében nőtt azoknak az aránya, akik úgy vélik, saját intézményük rosszabb anyagi körülmények között működik most, mint egy éve és a közeljövőt sem látják optimistán” – magyarázta az okokat a szakember.

Ötéves távlatban az orvosok mindössze 12 százaléka számol a hazai egészségügy javuló tendenciájával; a többség – 45 százalék – szerint a helyzet tovább fog romlani és nem várnak jelentős javulást az egészségügyben. Elsősorban az alacsony béreket, az elvándorlást, az elöregedett és utánpótlás nélküli orvosi kart és az alulfinanszírozott ellátórendszert, a paraszolvencia negatív hatásait, a növekvő betegszámot említették.

Tavasz óta duplájára nőtt azoknak a szakorvosoknak az aránya (42 százalék), akik szerint műszert, berendezést nem érdemes vásárolni jelenleg az egészségügyben.

Az orvosok válaszaikban kedvező folyamatként nagyrészt a gazdaság fellendülését, a folyamatban lévő kórházberuházásokat, fejlesztéseket, a jövőbeli forrásbevonást, a bővülő finanszírozási lehetőségeket, valamint a bérrendezést értékelték.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Fűtési kisokos a fától a hőszivattyúig: hogyan működnek?
Natív tartalom | 2020. november 25. 12:47
Dübörög a fűtési szezon Magyarországon. Ez nem csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a hőmérőre nézünk: a légszennyezettségi adatokat nézve is látszik, hogy országszerte füstölnek a kémények. Magyarországon a szakértői becslések szerint 800 ezer és 1 millió közé tehető az elavult, több mint 20 éve felszerelt kazánok száma, így sok háztartásban esedékes vagy válik hamarosan esedékessé a fűtőberendezés cseréje.
Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Vásárló A magyar GDP háromnegyedét költötték el pár nap alatt két áruházban
MTI | 2020. november 12. 08:19
Majdnem kéthetesre húzták el a szinglik napját, és egyébként is pörög az internetes vásárlás - el is költötték pár nap alatt a tavalyi éves magyar GDP háromnegyedét két áruházban.
Vásárló Sehol sincs már a fekete péntek: ma van a legnagyobb vásárlási őrület
MTI | 2020. november 11. 06:43
Úgy tűnik, hogy nem a fekete péntek lesz idén sem a vásárlók legnagyobb ünnepe, hanem a szinglik napja: már a felvezető időszakban megdőlt a tavalyi rekord az Alibabán.
Vásárló A jövő innovatív technológiái egy helyen: Moon Store
Márkázott tartalom | 2020. november 10. 13:10
Most egy olyan hazai céget fogok bemutatni neked, ahol felismerték, hogy a jövő elkezdődött. A Moon Store azért jött létre, hogy globális, vezető, innovatív márkák termékeit hozza el Magyarországra. Olyan termékeket, melyekről egyszerűen bűn lenne lemaradni.    Fókuszban az innováció és a minőség, valamint a kiváló felhasználói élmény. Ezeket az igényeket, elvárásokat, vágyakat veszik figyelembe egy-egy innovatív termék forgalmazásának megkezdésekor. Ha szeretnél betekinteni a jövőbe, jó helyen vagy, ugyanis a Moon Store elhozta számodra is a jövő innovatív technológiáit. Lássuk, hogy az Anker cégcsoport milyen innovatív termékeit érheted el immár te is Magyarországon az otthon, biztonság és szórakozás területén.
Friss
hírlevél