<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Néhány éve már elképzelhetetlen az újév látványos tűzijátékok nélkül, nem csoda hát, ha néhány nappal szilveszter előtt már mindenütt rakétákkal és röppentyűkkel traktálnak minket. A megfelelő durrogtatásnak azonban szigorú szabályai vannak, ahogy az sem mindegy, mihez kezdünk a fel nem használt rakétákkal. A Fogyasztóvédelem tippeiből szemezgettünk.

Az első és legfontosabb tudnivaló a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint, hogy magánszemély továbbra sem birtokolhat és használhat petárdát - ezek okozzák ugyanis a legdurvább baleseteket, arról nem is beszélve, hogy a háziállatokra is a frászt hozzák. Az egyéb röppentyűket, pukkantyúkat és sikkantyúkat csak és kizárólag szaküzletben vásároljuk meg, ne utcai árustól vagy a piacon, ezek ugyanis nem biztos, hogy bevizsgált termékek.

A pirotechnikai eszközökhöz mindig kell, hogy járjon használati és kezelési útmutató, a terméket pedig magyar nyelvű, jól olvasható címkével kell ellátni. Győződjünk meg arról is, hogy a terméken vagy a csomagoláson szerepel-e a CE megfelelőségi jelölés, ennek szintén jól láthatónak és olvashatónak kell lennie.

Nem mindegy, mikor lőjük el

Fontos arra is figyelni, hogy milyen pirotechnikai osztályba tartozik az a termék, amit kiszemeltünk magunknak, ezeket ugyanis máshogy kell röptetni. Az 1-es és a 2-es kategóriába azok a termékek tartoznak, melyeket egész évben megvásárolhatunk, ilyenek a tortagyertyák és a csillagszórók, ezeket bármikor használhatjuk is az otthonainkban.

Amit lehet: 1-es pirotechnikai osztályba tartozik például ez a Tornádó - Tűzvirágnak nevezett tűzijáték. Kép forrása: tuzijatekbolt.hu

A 3-mas osztályba kategorizált termékek már több hatóanyagot tartalmaznak, így ennek használata közepes kockázattal jár. Ezeket csak év végén, december 28 és 31-e között veheti meg felnőtt személy, felhasználni azonban csak december 31-én este hat és január 1. reggel 6 óra között lehet. A fel nem használt terméket legkésőbb január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazóhoz, akinek plusz költség nélkül vissza kell vennie azt. Ugyanezt kell tenni a hibás termékekkel is.

Úszd meg a balesetit! Ezekre ügyelj

Van néhány alapvető szabály, amit érdemes betartani, ha már a tűzzel játszunk - bár a mentőszolgálat kiemelten figyel ránk szilveszter éjjel, próbáljuk inkább megúszni a baleseti sebészetet, és tartsuk be az alábbi pár alapvető, de fontos szabályt:

  1. Úgy tároljuk a tűzijátékot, hogy gyerekek semmiképp se férhessenek hozzá!
  2. Olvassuk el és tartsuk be a használati útmutatót!
  3. Ne szereljük szét, vagy alakítsuk át a terméket!
  4. A termékeket elsősorban kültérre szánták, így semmiképp se használjuk őket beltérben!
  5. Ne gyújtsuk meg a rakétát a kezünkben és ne hajoljunk fölé, ha már ég! Mielőtt kilőjük, nézzük meg, hogy nincs-e valamilyen függőleges akadálya (fa, tető széle) a rakétának! Ha már begyújtottuk, fussunk el a közeléből legalább 3-4 méterre.
  6. A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrjuk be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsuk - erre egy üres pezsgősüveg is megfelel.  Eltört pálcáról ne indítsunk rakétát. A vetőcsöves (bomba) tűzijátéknál egyszerre csak egy golyót indítsunk, a sorozatlövőket rögzítsük oldalról valami nehéz tárggyal (mondjuk téglával).
  7. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék - de minimum egy vödör víz -, hiszen az ördög sosem alszik!
  8. És ami a legfontosabb: vigyázzunk arra, hogy a saját szórakozásunk ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természetet!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: durranásokat hallott ma Budapesten? Ez a magyarázat
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 17:43
Május 21. nem akármilyen nap a honvédség számára.
Vásárló A pilates az egyik legjobb mozgásforma - Tudd meg miért!
Márkázott tartalom | 2022. május 13. 09:56
A pilates egy viszonylag könnyen elkezdhető, számos előnyös hatással kecsegtető mozgásforma. Cikkünkből megismerheted a pilates pozitív hatásait!
Vásárló Sohajda Júlia egyedüli magyarként került be az amerikai Forbes 2022-es válogatásába
Natív tartalom | 2022. május 12. 13:55
Az amerikai Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc év alatti sikeres fiatalok harmincas toplistáját, amelyre idén egyedüli magyarként felkerült Sohajda Júlia, a budapesti kockázati tőkealap-kezelő, Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere is.
Vásárló Amit az ittas vezetésről tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2022. május 12. 10:27
Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.
Vásárló Megtalálni álmaink lakását néhány kattintással
Márkázott tartalom | 2022. május 11. 10:51
Napjainkban, az internet világában viszonylag egyszerű dolgunk van, ha eladó lakást vagy házat keresünk. Nincs más dolgunk, mint találni egy jó ingatlanhirdetési portált, ahol néhány kattintást követően már nézelődhetünk is az igényeinknek megfelelő ingatlanok között.
Vásárló Optimalizált cégügyek? Kezdd a szerződésekkel!
Márkázott tartalom | 2022. május 10. 11:24
Az optimalizált működés manapság már valamilyen varázsszónak tűnik, amelyik egyik vagy másik módszert alkalmazva könnyen megvalósítható, s annak nyomán vállalkozásunk biztosan szárnyakra kap. Valóban számtalan opció elérhető, ami a racionális és hatékony működést segíti, de biztosan nem fog semmi jól működni megfelelő alapok nélkül.
Vásárló Ezért hosszabbította meg az árstopot az Orbán-kormány: óriási drágulás a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. május 9. 05:52
A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.
Vásárló Kutya seborrhea: a házi kedvencek bőrbetegsége
Márkázott tartalom | 2022. május 8. 10:49
A seborrhea egy gyűjtőfogalom, amely igen változatos bőrproblémákat foglal magában. Lehet genetikai eredetű is, de hormonális problémák, illetve allergia miatt is kialakulhat. Nézzük most meg, mit érdemes tudni a betegségről!
Vásárló Se ruha, se gyümölcs, hús csak hetente egyszer – az utca emberét kérdeztük az inflációról
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 7. 18:04
Sokak szerint az árstop értelmetlen és átverés is. Hiába nőttek kicsit a jövedelmek, az infláció mindent elvisz. Mit mondanak a budapesti járókelők? Kiderül videónkból.
Vásárló Vizsgálódik a GVH – megsérthette a szabályokat ez a gyógyszercég?
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 13:37
Egyelőre még semmi sem biztos, csak az, hogy megindult a vizsgálat.
hírlevél
Ingatlantájoló