<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Néhány éve már elképzelhetetlen az újév látványos tűzijátékok nélkül, nem csoda hát, ha néhány nappal szilveszter előtt már mindenütt rakétákkal és röppentyűkkel traktálnak minket. A megfelelő durrogtatásnak azonban szigorú szabályai vannak, ahogy az sem mindegy, mihez kezdünk a fel nem használt rakétákkal. A Fogyasztóvédelem tippeiből szemezgettünk.

Az első és legfontosabb tudnivaló a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint, hogy magánszemély továbbra sem birtokolhat és használhat petárdát - ezek okozzák ugyanis a legdurvább baleseteket, arról nem is beszélve, hogy a háziállatokra is a frászt hozzák. Az egyéb röppentyűket, pukkantyúkat és sikkantyúkat csak és kizárólag szaküzletben vásároljuk meg, ne utcai árustól vagy a piacon, ezek ugyanis nem biztos, hogy bevizsgált termékek.

A pirotechnikai eszközökhöz mindig kell, hogy járjon használati és kezelési útmutató, a terméket pedig magyar nyelvű, jól olvasható címkével kell ellátni. Győződjünk meg arról is, hogy a terméken vagy a csomagoláson szerepel-e a CE megfelelőségi jelölés, ennek szintén jól láthatónak és olvashatónak kell lennie.

Nem mindegy, mikor lőjük el

Fontos arra is figyelni, hogy milyen pirotechnikai osztályba tartozik az a termék, amit kiszemeltünk magunknak, ezeket ugyanis máshogy kell röptetni. Az 1-es és a 2-es kategóriába azok a termékek tartoznak, melyeket egész évben megvásárolhatunk, ilyenek a tortagyertyák és a csillagszórók, ezeket bármikor használhatjuk is az otthonainkban.

Amit lehet: 1-es pirotechnikai osztályba tartozik például ez a Tornádó - Tűzvirágnak nevezett tűzijáték. Kép forrása: tuzijatekbolt.hu

A 3-mas osztályba kategorizált termékek már több hatóanyagot tartalmaznak, így ennek használata közepes kockázattal jár. Ezeket csak év végén, december 28 és 31-e között veheti meg felnőtt személy, felhasználni azonban csak december 31-én este hat és január 1. reggel 6 óra között lehet. A fel nem használt terméket legkésőbb január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazóhoz, akinek plusz költség nélkül vissza kell vennie azt. Ugyanezt kell tenni a hibás termékekkel is.

Úszd meg a balesetit! Ezekre ügyelj

Van néhány alapvető szabály, amit érdemes betartani, ha már a tűzzel játszunk - bár a mentőszolgálat kiemelten figyel ránk szilveszter éjjel, próbáljuk inkább megúszni a baleseti sebészetet, és tartsuk be az alábbi pár alapvető, de fontos szabályt:

  1. Úgy tároljuk a tűzijátékot, hogy gyerekek semmiképp se férhessenek hozzá!
  2. Olvassuk el és tartsuk be a használati útmutatót!
  3. Ne szereljük szét, vagy alakítsuk át a terméket!
  4. A termékeket elsősorban kültérre szánták, így semmiképp se használjuk őket beltérben!
  5. Ne gyújtsuk meg a rakétát a kezünkben és ne hajoljunk fölé, ha már ég! Mielőtt kilőjük, nézzük meg, hogy nincs-e valamilyen függőleges akadálya (fa, tető széle) a rakétának! Ha már begyújtottuk, fussunk el a közeléből legalább 3-4 méterre.
  6. A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrjuk be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsuk - erre egy üres pezsgősüveg is megfelel.  Eltört pálcáról ne indítsunk rakétát. A vetőcsöves (bomba) tűzijátéknál egyszerre csak egy golyót indítsunk, a sorozatlövőket rögzítsük oldalról valami nehéz tárggyal (mondjuk téglával).
  7. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék - de minimum egy vödör víz -, hiszen az ördög sosem alszik!
  8. És ami a legfontosabb: vigyázzunk arra, hogy a saját szórakozásunk ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természetet!

Vásárló Elérhető energiatakarékos megoldások
Márkázott tartalom | 2023. január 30. 09:22
A 21. században egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy megóvjuk a teremtett világot, takarékoskodjunk az energiákkal, tesszük mindezt azért, hogy legyen mit hátrahagynunk az utánunk jövő generációknak. 
Vásárló Különleges ékszerkollekciók
Márkázott tartalom | 2023. január 25. 10:23
  Évről évre különleges ékszerkollekciók jönnek divatba. Jellemzően ezeket a márkákat híres emberekkel, celebekkel reklámozzák, így hamar igen népszerűek lesznek.
Vásárló Üzleti öltözködés – Tényleg ennyire bonyolult?
Márkázott tartalom | 2023. január 22. 10:44
Öltöny vagy ing farmerrel? Magassarkú vagy sportcipő? Az üzleti dresszkódok sűrű eredjében nem nehéz eltévedni. A különféle ruhadarabok mellett a karórák, a zoknik, a retikülök és a márkás szemüvegek pedig csak tovább bonyolítják a helyzetet. Azonban néhány egyszerű szabály megtanulása sokkal könnyebbé teheti a dolgunkat.
Vásárló Mire figyeljünk egy sportfogadási portálnál?
Márkázott tartalom | 2023. január 20. 12:24
A sportfogadás szinte egyidős a versenyszerű sportok megjelenésével. Sok mindenben fogadhatunk, akár egy szívességet is vállalhatunk vereség esetén, de a legtöbben pénzben játszanak. Ma már nem kell elsétálni a legközelebbi lottózóba, hanem könnyedén, egy internetes weboldal megnyitásával el is kezdhetjük a játékot.
Vásárló A legjobb játékok a gyerekeknek
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 18:54
Nem csak szórakoztatnak, fejlesztenek is.
Vásárló Milyen előnyei vannak a saját cég indításának?
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 13:31
Milyen kérdésekre kell választ keresnünk?
Vásárló A GVH-nak is szúrja a szemét, ami a hazai élelmiszerüzletekben megy
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:06
Éppen ezért vizsgálják az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort annak ellenőrzésére, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.
Vásárló Hogyan élik túl a telet a vadállatok?
Márkázott tartalom | 2023. január 18. 12:50
Bemutatjuk, milyen stratégiákat alkalmaznak. A tél nehéz időszak lehet a vadon élő állatok számára, de sok faj hatékony stratégiát dolgozott ki a hideg hónapok túlélésére. Ezek az alkalmazkodási módok hozzájárulnak a fajták fennmaradásához.
Vásárló Mire jó a probiotikum?
Márkázott tartalom | 2023. január 16. 11:04
Sokat olvashatunk a probiotikumokról, és azok jótékony hatásairól. Azonban a legtöbben még mindig legfeljebb az antibiotikum kúra mellé alkalmazzák őket, vagy éppen akkor sem. 
Vásárló Az úti cél: Anglia
Márkázott tartalom | 2023. január 15. 12:43
Ahol a teát tejjel isszák, a villanykapcsolók fordítva működnek, és az autók a bal oldalon közlekednek, ez a különc és különleges Anglia, ahol a fürdőszobában két külön csapból folyik a hideg és a meleg víz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG