<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Eddig négy domain letiltásáról született határozat: aki mégis az illegálisnak minősülő online szerencsejáték-szervezőre bízza a pénzét, az a saját kockázatára teszi (és nem csak a fogadás kockázatát értve). Fogadni csak az államnál lehet, vagy annál, akivel koncessziós szerződést kötnek.

Négy domain alatt fellelhető, engedély nélküli szerencsejáték szervezéssel érintett honlapot érintető elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét elrendelő határozat született június 25-ig - közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal adószakmai sajtóirodája.

Melyik lesz a negyedik?

A Napi Gazdaság a NAV Szerencsejáték-felügye­letére hivatkozva szerdán arról írt, hogy elkezdődött az illegális online fogadási oldalak blokkolása, három ismert oldal várhatóan július közepétől nem lesz elérhető a magyarországi internet­szolgáltatókon keresztül.

A lap írása szerint az illegális online fogadások miatt elkezdődött a bet-at-home.com, a betclic.com és a hu.sportingbet.com internetes oldalak blokkolása. (Az MTI tájékoztatásából nem derül ki, melyik a negyedik blokkolásra kerülő oldal. Az említett három oldalon eddig semmi jele sincs annak, hogy készülnének a letiltásra, vagy reagálnának a hírekre.)

A NAV tájékoztatása szerint az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel végrehajtását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szervezi és ellenőrzi.

Mikor tiltják le?

Első lépésként a NAV hirdetményt jelentet meg a honlapján az illegális tevékenységet folytató oldal ellen indított eljárásban hozott határozatáról. Tizenöt nap elteltével a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság végrehajtja a blokkolást úgy, hogy valamennyi internetszolgáltatót felszólítja a fogadási oldal hozzáférhetetlenné tételére.

Aki mégis náluk játszik, az vállalja a kockázatot

A Magyarországon engedéllyel nem rendelkező szervező által nyújtott online szerencsejátékban történő részvétel a játékos saját kockázatára történik - közölte a sajtóiroda, hozzátéve: bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni a játékból vagy fogadásból eredő követelést, kivéve, ha a játékot vagy fogadást hatósági engedély alapján bonyolítják le.

Mi az a távszerencsejáték egyáltalán?

A távszerencsejáték legális szervezésére vonatkozó főbb jogszabály szerint távszerencsejáték a sportfogadás, a kártyajáték vagy a kaszinójáték, ha azt hírközlő eszköz és rendszer útján szervezik. Távszerencsejátékként szervezett sportfogadás az agár- és lóversenyre, valamint sportrendezvényre fogadás. Távszerencsejáték szolgáltatás nyújtásához az állami adóhatóság engedélye szükséges - hangsúlyozza a NAV.

Csak az állam szervezheti, vagy aki koncessziós díjat fizet

A távszerencsejáték nem liberalizált szerencsejáték, ezért szervezését 100 százalékban a Magyar Állam tulajdonában lévő, szerencsejáték-szervező tevékenység rendszeres folytatására létrehozott gazdálkodó szervezet, továbbá az állami játékszervező kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaság, illetve az állam többségi részesedésével működő gazdálkodó szervezet végezheti.  Az állami játékszervező kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságnak vagy az állam többségi részesedésével működő gazdálkodó szervezetnek legalább 200 millió forint jegyzett tőkével kell rendelkeznie.

A tevékenység gyakorlásának jogát az állam koncessziós szerződésben időlegesen másnak átengedheti. A koncessziós társaságnak ez esetben legalább 200 millió forint jegyzett tőkével kell rendelkeznie. A tárgyévi távszerencsejáték koncessziós díj jogszabályi minimumát a tárgyévre vonatkozó központi költségvetésről szóló törvény határozza meg. A koncesszió időtartama legfeljebb 5 év.

Eddig a fogadóirodák álltak nyerésre

Hiába minden szabályozói akarat: a magyar átlagpolgárnak még mindig lehetősége van úgy fogadni - például a most zajló labdarúgó vb eseményeire - hogy a külföldi játékszervezők még mindig nem fizetik meg a koncessziós díjakat, amelynek mértéke a Népszabadság szerint idén már 120,4 millió forint volna játéktipusonként. A szabály szerint az a szolgáltató, amelyik nem fizet, nem működhetné oldalát a magyar fogadók számára.

Ugyanakkor a fogadási oldalak blokkolásába úgy fest, beletört a szabályozók bicskája, a hatóságok tehetetlenek: a külföldi oldalak továbbra is vígan működnek úgy, hogy semmilyen díjat nem fizetnek. Ezt fölismerve a fideszes Bánki Erik nemrég olyan javaslatot terjesztett a parlament elé, amelyben mind a koncessziós díjat, mind az adót harmadolná és megengedné, hogy a cégek székhelye (és a magyar játékosokat kiszolgáló szerver) külföldön legyen.

Így könnyítenének az online szerencsejátékok adóján - hátha befizetik

- A távszerencsejáték havi gyakorisággal teljesítendő játékadója a meghatározott tiszta játékbevétel 10 százaléka lenne.

- A képviselői önálló indítvány szerint megfontolandó a felügyeleti díj mértékének csökkentése, a kötelezettek távszerencsejáték-szervezés esetén a negyedévi tiszta játékbevétel 2,5 százalékát, de legalább 100 ezer és legfeljebb 10 millió forintot fizetnének.

- Szintén célszerűnek nevezi a javaslat a korábban túlzottan magas szinten meghatározott koncessziós díj mérséklését. A koncessziós díj minimuma 2014-re az egy játéktípusra érvényes távszerencsejáték-szervezési engedély esetén 30 millió forint, több játéktípusra érvényes távszerencsejáték-szervezési engedély esetén további játéktípusonként 15 millió forint lenne.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Melyik a mi autónk? Megdőlt a rekord a piacon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 08:22
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben - 819 ezer használt autó cserélt gazdát tavaly.
Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
Vásárló Fitness bringa - Hétköznapi kondi hatékonyan
Márkázott tartalom | 2022. január 11. 10:45
Problémát okoz, hogy egyszerre gyorsan és kényelmesen tekerj a városban? Jó lenne, ha nemcsak a szabadidődben, de a mindennapok során is beiktathatnád a tekerést a programfüzetedbe? Esetleg szeretnéd kényelmessé tenni a napi bicajos teljesítményed? Nos, akkor bizony ehhez szükséged lesz egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett biciklire.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló