3p

Az áruházak beszállítóit védené az Európai Bizottság azzal a javaslatával, amely számukra kedvezőbb fizetési határidőt szabna meg, ám a kiskereskedők lobbiszervezete akcióba lendült.

Súlyos hatása lenne az európai nagy- és kiskereskedelemre, ha az uniós tagállamok elfogadnák az Európai Bizottság javaslatát, miszerint kössék merev és viszonylag rövid határidőhöz a beszállítói számlák kifizetését – idézte az European Supermarket Magazine kiskereskedelmi szakportál az EuroCommerce, az uniós tagállamok kereskedelmi szakmai szövetségének állásfoglalását

Csődveszélyt okoz

A bizottság szerint 30 napban kellene maximálni azt a határidőt, amíg a beszállítóknak meg kell kapniuk a pénzüket. Ezzel ellensúlyoznák az aszimmetriát, ami a kisebb cégek és a nagy áruházláncok piaci alkuerejében van.

Bár a beszállítóknak jó lenne, a boltosok nem kérnek belőle. Fotó: Depositphotos
Bár a beszállítóknak jó lenne, a boltosok nem kérnek belőle. Fotó: Depositphotos

A nagy adós képes a nála jóval kisebb hitelezőre olyan fizetési határidőket kényszeríteni, amelyeknek súlyos következményei lehetnek. A bizottság idézi azt a statisztikai adatot, amely szerint minden negyedik céges csőd azért következik be, mert a szállítókat nem fizetik ki időben.

Drágulással "fenyegetnek"

A boltosokat képviselő EuroCommerce szerint az a lehetőség, hogy a nagy- és kiskereskedő szabadon állapodik meg beszállítóival a fizetési határidőről, mindkét félnek előnyös. Ez főként az olyan termékek esetén igaz, amelyek értékesítése viszonylag hosszú ideig elhúzódhat. Ilyenek például a ruházati cikkek és a parfümök. A lobbiszövetség ugyan támogatja, hogy az európai vállalatok lehetőség szerint azonnal kifizessék a számláikat, ám helytelen a merev határidővel elvenni a lehetőségét annak, hogy a vékony profitrátával dolgozó kereskedők időt nyerjenek a termékek eladására. A közvetlen szállító-eladó hitelezés ebben az esetben a legolcsóbb megoldás, így ha lehetetlenné válik, akkor az végső soron a fogyasztói árak emeléséhez vezet.

Az élelmiszerek esetén korábban már szabályozták a fizetési feltételeket, ám a bizottság most úgy tesz javaslatot ennek kiterjesztésére, hogy nem várja meg az azzal kapcsolatos tapasztalatok elemzését. Ez rontja a vállalatok jogbiztonság-érzését. Ezért az EuroCommerce felszólítja az Európai Parlamentet és a tagállamok kormányait, hogy ne foglaljanak állást az Európai Bizottság kezdeményezéséről addig, amíg nem konzultáltak az áruházakkal és a nagykereskedőkkel. Erre a szakszövetség szerint azért is szükség van, mert a kiskereskedelem az EU legnagyobb munkaadó ágazata.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Vásárló Erre vártak az autósok: péntektől csökken a benzin ára
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:01
577 forintot kell majd fizetni egy literért.
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Vásárló Itt a fordulat: vesztésre állnak a boltok online riválisai
Buksza blog | 2023. november 24. 09:31
Rossz idők járnak az online élelmiszer-forgalmazó cégekre: a járvány alatt felfutó elektronikus vásárlás után egyre inkább visszatértek a vevők a fizikai boltokba. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mintegy 11 százaléka talál gazdára az interneten. Magyarországon is hasonló a helyzet: itt az elszálló árak miatt tértek vissza sokan a boltokba.
Vásárló Jönnek az új "árcímkék", érdemes tisztában lenni a boltok bűvésztrükkjeivel!
Buksza blog | 2023. november 22. 11:20
Az elmúlt évben nagyon árérzékennyé váltak a vásárlók, ezért kulcskérdés lett az árazás. A következő évben tovább folyhat a vásárlók „elbűvölése” a jó ármeghatározással.
Vásárló Komfortos otthon, kisebb környezethasználat
PR | 2023. november 21. 09:05
A napi közlekedés mellett az otthon, a háztartás működése a legnagyobb környezethasználat egy átlagember életében. Fűtünk, világítunk, háztartási gépeket üzemeltetünk – mindez jelentős energiafogyasztással és ökológiai lábnyommal jár. A fejlett országokban, így Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek az ún. intelligens otthonok, amelyek úgy képesek növelni a mindennapok komfortját, hogy közben egyszerre csökkentik a lakhatáshoz kapcsolódó negatív környezeti hatásokat és fokozzák a mindennapok biztonságát. Íme ezen otthonok legfőbb előnyei!
Vásárló A karikagyűrű divat évről évre változik
Márkázott tartalom | 2023. november 20. 10:16
A házasságkötés egy igen nagy döntés a pár életében, hiszen ezután már hivatalosan is összetartozónak minősülnek. Az összetartozás egyik szimbóluma a karikagyűrű, amit a pár az esküvő alkalmával húz rá egymás ujjára.
Vásárló A víz, mint természetes üzemanyag: így segíti a hidratáltság a hatékony munkavégzést
Márkázott tartalom | 2023. november 19. 09:49
A víz az emberi test legfontosabb üzemanyaga. Alapvető szerepet játszik az életfunkciók működésében, ugyanakkor a megfelelő hidratáltság javítja az agy teljesítményét és segíthet csökkenteni a fáradtságot. Éppen ezért a vízfogyasztás a munka folyamán is nélkülözhetetlen.
Vásárló Pocsék eredmény jött: utolsók között a magyar üzletek
Buksza blog | 2023. november 18. 16:03
Az uniós kiskereskedelmi listán Magyarország a legrosszabbul teljesítő államok között van. Csak Belgium és Szlovénia rendelkezik rosszabb eredménnyel. A spanyolok jelentik a jó példát. 
Vásárló Az Aldi újabb forradalmat indítana, így lehetnek olcsóbbak az élelmiszerek is
Buksza blog | 2023. november 18. 09:09
Olcsóbbá válhatnak alapvető élelmiszerek az Aldi boltjaiban: egy üzletben már munkába állt egy újratöltő állomást, amelyből kimérve, és a csomagolt verzióhoz képest olcsóbban lehet vásárolni. Az állomás ráadásul a környezetnek is jót tesz: heti egy újratöltéssel ugyanis 1,4 milliárd egyszer használatos műanyagtól lehetne elköszönni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG