<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Fehéroroszország átmeneti korlátozásokat vezetett be Magyarországról származó kérődzők - szarvasmarha, juh és kecske - importjára és tranzitjára egy Németországban tavaly feltűnt és onnan állítólag továbbterjedő járványos állatbetegség miatt.

Az intézkedést a fehérorosz mezőgazdasági és élelmiszeripari minisztérium állatorvosi és élelmiszeripari felügyelete hozta - jelentette az orosz hírügynökség.

Magyarországon mindössze egy esetben észleltek megbetegedést, melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium jelentett az Állategészségügyi Világszervezetnek - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A fehérorosz állatorvosi szolgálat szombati jelentésében a korlátozást azzal indokolták, hogy Magyarország területén "olyan állatokat találtak, amelyek a Schmallenberg-vírus hordozói".

Az eddig kevéssé tanulmányozott betegséget első felbukkanásának helyéről, a németországi Schmallenbergről nevezték el. Ezen a Kölntől mintegy 80 kilométerre fekvő településen mutatták ki először a járványos megbetegedést három tejelő szarvasmarhán 2011 augusztusában. A betegség egyebek között átmeneti magas lázat, gyomor- és bélpanaszokat, akár 50 százalékos tejhozam-csökkenést, továbbá holtellést, magzati és későbbi fejlődési anomáliákat is okozhat.

Csak ne legyen kergemarhakór 2.0!

Az elmúlt 25 év slágertémája volt a szarvasmarha egyik legújabb és legismertebb betegsége a BSE, vagyis szivacsos agyvelőelfajulás, más néven kergemarha-kór. Valószínűsíthetően kapcsolatban áll a kiskérődzők (birkák, juhok) úgynevezett súrlókórjával és az embereknél előforduló Creutzfeld-Jakob kórral (CJD).

1985-ben a gazdák felfigyeltek arra, hogy egy betegség - gyanúsan hasonló a birkák súrlókórjához - jelent meg a marhák között. Egy Holstein tejelő marha volt az első, amely rugdalni kezdett, egyre idegesebbnek tűnt, majd holtan esett össze. Miután felboncolták, megállapították, hogy agya tele volt lyukakkal, mint egy szivacs, ezért nevezték el ezt a betegséget szivacsos agyvelőelfajulásnak, (BSE)-nek.

Míg 1987-ben Nagy-Britanniában 700 marhát tartottak számon, amelyek kergemarha-kórban szenvedtek, 1988 nyarán már 7000-re nőtt a beteg állatok száma. 1992-ben 36 000 BSE-vel fertőzött marha állt a statisztikában. 1994-ben már majdnem 150 000 kerge marhát azonosítottak - amely több, mint a brit marhaállomány fele. Kitört a pánik, az emberek leszoktak a marhahús evésről, majd megkezdődött a fertőzött marhaállomány leölése és elégetése. Döbbenetes képsorok járták be a világot a nem túl finom eszközökkel elpusztított és krematóriumba cipelt marhatetemek képeivel.

Emberre is veszélyes

Később egyértelművé vált, hogy a kergemarhakór átterjedhet az emberre is. A CJD két tejelő marhákat tenyésztő gazdánál jelentkezett a 90-es években, akiknek állatai között voltak BSE-vel megfertőzött tehenek. 1995-ben Dr. Richard Lacey megjelentette mindenkit megdöbbentő könyvét a kergemarhakór angliai terjedéséről és ennek hatására a British Medical Journal novemberi számában felvetette a lehetőségét, hogy emberek is megkaphatják a kergemarha-kórt marhahús fogyasztásával. 3 millió brit azonnal felhagyott a marhahús evéssel. Az angol iskolák rögtön beszüntették a marhahús felszolgálását a menzákon. A marhatenyésztés pedig a legsúlyosabb válsággal nézett szembe, hiszen a világon mindenütt drasztikusan csökkent a bifsztek fogyasztása.

Ez idáig több mint 150 esetben regisztrálták világszerte, hogy valaki megbetegedett volna a CJD-ben és ezek közül a legtöbb fertőzöttet Nagy-Britanniából jelentették, de felbukkant a betegség Franciaországban, Írországban, Olaszországban, Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban is. A megváltozott étkezési szokások eredményeként és a fertőzés legyűréséről szóló médiakampányok eredményeként azonban mára már egyre kevesebbet hallunk a kergemarhakórról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Élet a járvány alatt: mennyi áramot használtak el a magyarok?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:58
A koronavírus-járvány hatására 1,15 százalékkal csökkent Magyarország bruttó villamosenergia-felhasználása 2020-ban, míg az előző években folyamatos volt a növekedés - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hétfőn, a magyar villamosenergia-rendszer elmúlt évi adatait összegző legfrissebb kiadványa alapján.
Vásárló Ne maradj le semmi jóról csak azért, mert idős vagy!
Márkázott tartalom | 2021. július 12. 10:02
Emlékszel még a rohanó hétköznapokra? Amikor annak is örültél, hogy egy gyors zuhanyra be tudsz ugrani a kádba, miután mindent elrendeztél a gyerekek és a háztartás körül. Nyoma sem volt ott ülőfürdőnek, nemhogy wellnessélménynek…
Vásárló Biogazdálkodás csalánlé lombtrágyával
Márkázott tartalom | 2021. július 9. 11:12
Tombol a nyár és a hőség, szép fokozatosan érik a zöldség- és gyümölcstermés. De vele együtt a kártevők is felbukkantak, és bizony komoly fejtörést okozhat a kezelésük. Ha Te is az ökológiai szemléletű kertészkedésben hiszel és a növényeidet vegyszermentesen, természetes módon szeretnéd ápolni, akkor a csalánlé lombtrágya nagyon is hasznos lehet számodra. Cikkünkben a gyógynövények erejére felesküdött szakértő, a KE-shop.hu csapata van segítségünkre a részletekkel.
Vásárló Új világ jön a kocsmákban augusztustól
MTI | 2021. július 8. 11:41
Augusztus 1-től új szabályok alakítják a vendéglátóhelyek italbeszerzéseire vonatkozó szerződéseket, illetve a beszállítók kiválasztását. A Gazdaság Versenyhivatal arra hívja fel az érintett vendéglátósok figyelmét, hogy időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra.
Vásárló Drágább a dinnye, mint tavaly – mennyiből hozható ki egy családi nagybevásárlás?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. július 7. 16:06
A júniusban mért kiugró éves áremelkedési adat után a júliusi jobban belesimul az elmúlt hónapokban megszokott trendbe – legalábbis ezt tapasztaltunk mostani Árkosár-felmérésünk alkalmával. Összeválogattunk egy kisebb gyümölcskosarat is: megnéztük, mit okozott az árakban a tavaszi fagy. Ami már most biztosra vehető: 25-30 százalékkal többe kerül a görögdinnye, mint egy éve.
Vásárló Fokozódó verseny és egyre nagyobb potenciál az e-kereskedők előtt
Márkázott tartalom | 2021. július 7. 13:14
Évről évre erősödő piac jellemzi a hazai e-kereskedelmet. 2020-ban az online piac gyakorlatilag három évet lépett előre, ami elsősorban a pandémia nyomán megváltozott vásárlói viselkedésnek tudható be – fogalmaz a megkérdezett marketingszakértő. Kihívások és lehetőségek várnak a hazai kereskedőkre, a formálódó piacon senkinek sincs bérelt helye.
Vásárló Vidd át kedvenc képed bármilyen felületre – Most egyszerűbb, mint valaha
Márkázott tartalom | 2021. július 6. 12:21
  Hogy ez mit is jelent? Veled is történt már olyan, hogy egy adott képet szerettél volna viszontlátni kedvenc tárgyadon, bútorodon, esetleg egy saját kezűleg készített ajándékon, de sehogy sem sikerült lerajzolnod vagy inkább bele sem kezdtél? Mi tudunk erre egy megoldást, és most meg is osztjuk veled. 
Vásárló Hasznos tanácsok a műfű lerakásához
Márkázott tartalom | 2021. július 5. 10:31
A műfű lerakása nem nehéz feladat, azonban van néhány tanács, melyeket érdemes megfogadni a tökéletes végeredmény érdekében. Mutatjuk, hogy melyek ezek! A műfű telepítése nem véletlenül népszerű, ha zöldfelület kialakításáról van szó. Hova kerülhet? Tulajdonképpen bárhova, csupán a fantázián múlik. Lényegében olyan helyekre, ahol a természetes fű nem tudna kinőni, kerülhet például erkélyre vagy teraszra.
Vásárló Ezt tanultuk meg a koronavírus alatt! - Mit mond a marketing ügynökség?
Márkázott tartalom | 2021. július 4. 15:18
2019-ben még elképzelhetetlen volt, hogy 2020 lesz az az év, amikor leáll az egész világ. A koronavírus megbénított a járvány első hullámában szinte minden vállalatot, azonban az azóta eltelt év rengeteget tanított a cégeknek az online marketingről. Másfél éve van jelen az életünkben a koronavírus, és bár a nyár és az oltások a szabadsággal kecsegtetnek, nem árt visszatekinteni az elmúlt időszakra és leszűrni belőle a tanulságokat.
Vásárló Finom lekvárok a KolbászPosta.hu-tól
Márkázott tartalom | 2021. július 4. 10:00
A nagyi házi készítésű lekvárjai gyerekkorunk nyarainak csodáit idézik. Egy ismerős illat és íz évtizedek múltán is képes előcsalogatni belőlünk a mama lekvárjainak emlékét.  Ma is sokan készítenek házi lekvárokat, dzsemeket sárgabarackból, szamócából, meggyből, bozdából, málnából, csipkebogyóból, birsalmából, erdei gyümölcsökből vagy áfonyából, amik édességét a gondosan válogatott, érett gyümölcsökhöz adagolt ízesítőkkel érhetjük el, de minőségi lekvárok készen is kaphatók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos