<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy friss kutatás nemrég a magyar autósok téli vezetési szokásait térképezte fel, és azt, hogy mennyire tartják szem előtt a biztonságos vezetés szabályait és kritériumait. Kiderült, hogy a válaszadók többsége időben cseréli le a nyári gumit télire, de használt garnitúrájukat csak akkor, ha az már túlságosan elkopott. Emellett az autóvezetők kétharmada még életében nem használt hóláncot.

A Groupama Garancia biztosítótársaság Facebook-oldalán indította nem reprezentatív online kutatását 2014 decemberében, amelyet 314-en töltöttek ki. A válaszadók 52 százaléka nő, 48 százaléka férfi, továbbá 18 százaléka a fővárosban, 48 százaléka vidéki nagyvárosban, 34 százalékuk pedig vidéki kisvárosban él. A felmérés kérdéseire adott válaszokból kiderült, hogy a válaszadók többsége lehetne elővigyázatosabb a biztonságos közúti közlekedés érdekében.

Mik a legfontosabbak?

Arra a kérdésre, hogy mely eszközök elengedhetetlenek a téli közlekedésnél, a válaszadók fontossági sorrendben a téligumit, a téli ablakmosó folyadékot, a megfelelő ablaktörlőt, valamint a jégkaparót jelölték meg.

„A felmérésből kiderült, hogy a sofőrök csak kis része tartja fontosnak, hogy legyen pokróc, vagy egy zsák homok a kocsiban. A kérdőívet kitöltők számára legkevésbé a hólánc fontos. A tendencia világosan mutatja, hogy bár a balesetek megelőzése érdekében megtesznek bizonyos dolgokat az autóvezetők, de arra nincsenek felkészülve, ha már bekövetkezik a baj. A válaszadók 70 százaléka még soha nem használt hóláncot” – mondta Csonka István, a Groupama Garancia Biztosító marketing és értékesítési vezérigazgató-helyettese.

A felmérés rámutatott, hogy a vezetők 72 százaléka lecseréli a nyárigumiját télire, amint tartósan 7 fok alá csökken a hőmérséklet, ami vezetésbiztonsági szempontból a legideálisabb. A válaszadók 23 százaléka viszont naptár szerint váltja az abroncsokat, vagyis amint beköszönt az október (11%), vagy a november (12%).

Csak kettőt

Az emberek 13 százaléka oldotta már meg úgy az átállást, hogy csak két gumit cserélt le nyáriról télire. A szakértők abban egyetértenek, hogy ha a tulajdonosnak már van egy pár jobb, kevésbé kopott téligumija, az mindig kerüljön hátulra. Így a rossz időjárási körülmények között is megvan az esély arra, hogy az autó megőrizze a viszonylag stabil úttartását. Ha megcsúszik a jármű, így nem lesz túlkormányzott, nem lendül ki az autó hátsó része. Ennek ellenére az semmiképpen sem javasolt, hogy a rosszabb állapotú gumi helyén a nyári maradjon fenn.

Az emberek nagy többsége egyazon márkájú téligumikkal szereli fel autóját (96%). Csupán elenyésző részük az, aki nem törekszik erre az egységre (4%), holott ez nagyon fontos a vezetésbiztonság érdekében. Ha különféle márkájú abroncsokat használunk, úgy a kerekek kopása, barázdáltsága, minősége is eltérő lesz. Így amennyiben megcsúszík a jármű, sokkal nehezebb újra átvenni felette az irányítást.

Mikor veszünk újat?

Az új téligumi vásárlásra a válaszadók többsége (78%) akkor kerít sort, ha a gumi állapota azt már megköveteli. Mindössze 9 százalék az, aki négyévente váltja le a garnitúráját, ami elenyészően kevés, hiszen biztonsági szempontból ennél tovább már veszélyes egyazon szettet használni.

A válaszadók kereken fele tárolja az autóját garázsban, 26 százaléka utcán, 24 százaléka pedig saját kertben, nyitott kocsibeállóban. Ennek ellenére indulás előtt csupán 20 százalékuk tölt 5 percet az előkészületekkel, 42 százalék tölt el maximum 10 percet a téli közlekedés előkészületeire, 38 százalék pedig több mint 10 percet szán erre.

„Az arány érdekes, hiszen aki garázsban tárolja az autót, annak kevesebb idő szükséges az indulás előtti előkészületekre. Nem kell jeget kaparni, havat söpörni róla. Ez örömteli adat számunkra, hiszen ez is azt mutatja, hogy a válaszadók többsége elővigyázatos” – mondta Csonka István.

Béna kacsák lennénk?

A kutatás kiterjedt arra is, hogy az emberek mitől tartanak leginkább a téli közlekedésnél. Leginkább az időjárási viszontagságoktól, azaz a jeges utaktól és a ködös időtől félnek. A válaszadók harmada a saját vezetési képességét kérdőjelezi meg, attól félnek leginkább, hogy ha meg is csúszik az autójuk, nem tudják úton tartani. Pedig abban az esetben, ha a felsorolt kritériumoknak eleget tesznek biztonságuk érdekében, akkor minden lehetőség adott lesz ahhoz, hogy könnyebben vegyék a közlekedés során felmerülő akadályokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Melyik a mi autónk? Megdőlt a rekord a piacon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 08:22
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben - 819 ezer használt autó cserélt gazdát tavaly.
Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
Vásárló Fitness bringa - Hétköznapi kondi hatékonyan
Márkázott tartalom | 2022. január 11. 10:45
Problémát okoz, hogy egyszerre gyorsan és kényelmesen tekerj a városban? Jó lenne, ha nemcsak a szabadidődben, de a mindennapok során is beiktathatnád a tekerést a programfüzetedbe? Esetleg szeretnéd kényelmessé tenni a napi bicajos teljesítményed? Nos, akkor bizony ehhez szükséged lesz egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett biciklire.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló