4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Év Háza idei fődíját egy 180 négyzetméteres lakóház nyerte el Sóskúton. A nyeregtetős, tornácos, hőszivattyús, kőzetgyapottal szigetelt ház 54 millióba került. A tulajdonos szerint a rezsicsökkentés megöli az energiatakarékosságot.

„Nem parasztház, nem luxusvilla” – mondta lapunknak a díjnyertes családi ház tulajdonosa, aki a tervezés során szabad kezet adott Dévényi Tamás építésznek. Ez úgy zajlott, hogy az öttagú család hosszú oldalakon át leírta az életformáját az építésznek, aki ennek alapján megtervezte a házat. Dévényi szerint a sóskúti ház nem akar más lenni, mint egy élhető, modern családi ház. „Hiszek abban, hogy a múltba révedésből semmi jó nem jöhet ki. Ugyanakkor a népi építészet egyes elemeit nagyra tartom, és magam is használom ezeket"  – mondta lapunknak.

A tervezési fázis viszonylag hosszú ideig, két évig zajlott. Menet közben ráadásul módosult a helyi építési szabályzat, így lapos tető helyett a klasszikus, 41 fokos nyeregtetőre váltottak, ami a hazai parasztházak sajátja. A szobák ugyanakkor vasbeton pillérvázzal, vázkitöltő falakkal épültek, a nappali felett például négy pillérváz található. Ettől kap levegőt, tágasságot a tér, amit az óriási ablakok még jobban kiemelnek. A 260 cm magas, kétrétegű, hőszigetelő faablakokat külön le kellett gyártatniuk egy hazai céggel, mivel itthon nem találtak ilyen nagyméretű ablakokat.

Sóskút Budapesttől 30 kilométerre, délnyugatra található. A lejtős telken felépült tornácos, ötszobás, földszintes családi ház, a maga 180 négyzetméterével, meglepően visszafogott benyomást kelt. Ennek egyik oka, hogy Sóskút külterülete miatti kicsi a beépíthetőség, a másik oka talán az önmérséklet. Itt minden szoba 12 négyzetméteres, mivel a család szerint "ennyi élettér mindenre elég". A család ugyanakkor a tornácos kertben éli az életét, nyitottan az erdőre. Az év túlnyomó többségében itt tartózkodnak.

A ház alaprajza klasszikus téglalap, amely egy háromosztatú tér szerkesztését idézi. Homlokzatán és tetőfedésében kizárólag két anyag, a fa és a fém használata dominál. Mindezek rendkívüli szuggesztivitást kölcsönöznek az épületnek, amely tornácos részével a közeli erdő felé fordul. A házhoz tartozik egy kecskefarm, ahol sajtot készítenek, illetve egy óriási levendulaültetvény is, melynek látványa és illata uralja a kertet.

 

 

Bár a telek áráról nincs információnk, a tulajdonos elmondása szerint, a teljes építési költség négyzetméterenként 300 ezer forint volt, így nagyjából 54 millió forintból épült fel a ház. Sokat számított, hogy az építkezésen a tulajdonos volt a fővállalkozó és a felelős műszaki vezető, akinek eredeti foglalkozása is építési vállalkozó.

A szanitereket például egy német online szaniteráruházból rendelte, amely a hivatalos számlával, ÁFA-val együtt is kb. 15 százalékkal volt olcsóbb, mint a magyar üzletekben. De az is nyomott a latba, hogy a kőzetgyapotot 15-20 százalékkal kedvezőbben szerezték be a termék kizárólagos forgalmazójától, akinek vezetője régi ismerőse a tulajdonosnak.

„Nem akartunk passzívházat, mivel szeretünk nyitott ablakoknál élni. Ugyanakkor nyilván nekünk is fontos az energiatakarékosság. Az épület ezért komoly hőszigetelést kapott” – mondta. A 30 centiméteres téglára 16 centiméteres kőzetgyapotot tettek, amire még rákerült egy erdélyi mester által elkészített fazsindely is.

 

 

A ház hűtését-fűtését talajszondás hőszivattyú rendszer biztosítja, tehát a szobákban nincsenek fűtőtestek, kizárólag padló és falfűtés. "Napkollektor azért nincs, mert rezsicsökkentéssel és talajszondás hőszivattyú egyidejű telepítésével kb. 20 év lenne a napkollektor megtérülési ideje" - mondta a tulajdonos, saját számításaira hivatkozva.

A rezsicsökkentés azért növeli az összes megújuló energia beruházásának megtérülési idejét, mert a földgáz árát csökkentették, de annak az áramnak az árát, amivel a hőszivattyú működik (ún. geo tarifa) nem - mondta. Emiatt kevesebb a földgáz fűtéshez képesti megtakarítás, ergo nő a megtérülés időtartama. Ahogy fogalmazott, a rezsicsökkentés így öli meg az energiatakarékossága való törekvést a gyakorlatban.

(Fotó: Bujnovszky Tamás)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG