Hirdetés

Mi lesz veletek, magyar vendégmunkások? Újabb támadás készül

2018. február 19., 12:59

A svájci jobboldali populisták megint napirendre tűzték a bevándorlás kérdését, ezúttal teljesen kilépnének abból a megállapodásból, amelyet az EU-val a munkaerő szabad áramlásáról kötöttek. Ez alapján sok magyar is dolgozik odakint. De a kezdeményezés támogatása kérdéses, mert az EU-val való teljes szakítást eredményezheti, és 2021 előtt nem várható.

Chur (Fotó: Wikimedia Commons)
Svájc, Chur (Fotó: Wikimedia Commons)

A jobboldali populistának nevezett, idegenellenes svájci SVP (Schweizerische Volkspartei) újabb támadásra készül a bevándorlók ellen, beleértve az EU-ból érkezőket, akik közül a legtöbb német – tudósít a német Der Spiegel Online. Meg akarják változtatni azt az EU-val kötött megállapodást, amely lehetővé teszi a személyek szabad áramlását. (Ami az EU alapelveinek egyike – a szerk.)

A jobboldali párt 2016-ban egyébként elérte, hogy népszavazást tartsanak a kérdésről, és formálisan itt győzelmet ért el. De követeléseinek túlnyomó részét, mint a külföldi munkavállalók számának kvótaszerű korlátozását végül elvetették. Csak annyi maradt, hogy a külföldiek jelentkezése esetén először megvizsgálják, nincs-e svájci munkanélküli az adott pozícióra.

Hirdetés

Annak idején az említett szabad mozgásról szóló megállapodás segítségével a politikusok fokozatosan kihúzták az SVP-követelések alól a talajt. Most emiatt mennének neki az egész megállapodásnak – derül ki a Neue Zürcher Zeitung (Nzz.ch) cikkéből. A parlament erősebbnek ítélte a nemzetközi szerződést, mint a szavazást.

Szakítósdi az EU-val?

Ezért az új akciót “felmondási kezdeményezésnek” (Kündigungsinitiative) nevezték el. Csakhogy emiatt érvényét veszítheti az EU-val kötött többi kétoldalú szerződés is. Így a kezdeményezés lényegében az EU-val való szakítást eredményezheti. (Svájc, Norvégiához hasonlóan, nem tagja az EU-nak, de kétoldalú szerződések sora segítségével nagyon hasonló jogokat és kötelezettségeket élvez, mint a tagok – a szerk.)

A Brexit árnyékában

Az Nzz.ch szerint a Brexit-tárgyalásokra is tekintettel, az EU aligha lenne hajlandó Svájc számára az EU belső piacához hozzáférést engedni a személyek szabad mozgása nélkül. Ám a Brexit másképp is befolyásolja a dolgot: mivel újabb svájci népszavazásra várhatóan 2021 előtt nem kerül sor, addig még sok minden változhat a svájci közéletben, közhangulatban. Többek között a Brexit-tárgyalások kimenetele, annak a brit gazdaságra gyakorolt hatása is nagyon hatni fog a kezdeményezésre.

Tiszta vizet a bevándorlás-pohárba

A svájciak nagyon kényesek a jól működő gazdaságukra, az NZZ szerint az ország alapvetően sokat profitál az EU-val kötött szerződésekből. Így szerintük nem sok érv szól amellett, hogy a kezdeményezést elfogadják. Mégis üdvözlik azt, mert végre tiszta vizet önthet a pohárba a svájci bevándorlási kérdésekben. A svájciaknak már ötször kellett erről népszavazniuk az évek során.

A baloldalinak mondott Der Spiegel szerint máris ellenállás bontakozik ki a kezdeményezés kapcsán, az ipar szakszervezetei és munkaadói érdekképviseletei együtt tiltakoznak ellene. Mintegy 320 ezer munkavállalót képviselő szervezetekről van szó, szerintük a munkaerő szabad áramlása nagyban hozzájárult a svájci gazdasági növekedéshez. (Amelyet az erős svájci frank sem tudott megtörni – a szerk.)

Jó munkaerőt akasztanak le

Az ellenzők szerint az EU-megállapodás lehetővé teszi a svájci cégek számára, hogy az EU-ból pótolják azokat a kvalifikált szakembereket, akik hiányoznak a belső munkaerő-piacról. Svájcban is komoly a szakemberhiány, és a társadalom elöregedésével csak fokozódik.

A kérdés azonban nem csak 2021-ben lesz fontos, mert az EU a Svájccal kötött megállapodások módosítását tervezi. A Brexit kapcsán arra törekszenek, hogy a jövőben az EU-s jog változásait a társult országok automatikusan vegyék át, és az Európai Bíróság ítéletei is automatikusan érvényesekké váljanak a területükön.

A többség az EU-val maradna

A svájciak véleménye folyamatosan változik. A Gfs.bern novemberi közvélemény-kutatása szerint 60 százalékuk betartaná az EU-val kötött megállapodásokat, egy évvel korábban azonban ez még 81 százalék volt. A felmondásuk mellett novemberben 28 százalék, egy évvel korábban 19 százalék voksolt volna.

Nőtt viszont az EU-belépést támogatók aránya is, tízről 21 százalékra. Az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) 51 százalék csatlakozna (korábban 50).

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvan a magyarok kedvence – te szoktál náluk vásárolni?

Megvan a magyarok kedvence – te szoktál náluk vásárolni?

A GKI Digital 2015 óta készít nyilvános rangsort a magyar piac legnagyobb online kiskereskedőiről. A végleges sorrend alapját a GKI Digital forgalmi modellezése adta. A becsléseket ez alkalommal is pontosította a kutatócég a lakossági vásárlási szokásokat vizsgáló felmérések eredményeivel, valamint kereskedői riportok tényadataival.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX36472.99+1.81%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?