Hirdetés

Lehűlt az idő, de egy helyen maradt a kegyetlen kánikula, és sokáig nem is fog véget érni

2017. augusztus 07., 06:07

Nem is igazán egy helyen, hanem egy vonalon, mégpedig egy 16 kilométeresen: a bő egy hónapja egy figyelemfelkeltő eseményen a Tarlós-szauna becenevet elnyert budapesti 3-as metrón. Egész nyáron nagy volt a kontraszt, de az elmúlt egy hét időjárása végleg bebizonyította, milyen elképesztő baklövés történt.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások. Regisztráljon most! >>

A 3-as metrót a 70-es években kezdték építeni és 1990-ben lett kész. Akkor tulajdonképpen nem is volt 3-as száma, mert amíg nem készült el a vonal első szakasza, addig volt "a metró" és "a földalatti", megkülönböztetvén a mélyvezetésű, ma 2-es számú metrót és a kéregvasútként futó millenniumi földalattit. Utóbbit máig sem tekintik igazán metrónak és nem is nevezi senki annak, noha 1-es számot kapott és így meg lettek számozva a fővárosi földalatti vasutak, építési sorrendjükben, így lett a 3-as a most górcső alá vett szakasz.

A régmúlt

Annak idején ugyanazokat a kék, meglehetősen zajos szovjet metrókocsikat kezdték rajta közlekedtetni, amik a kettes vonalon is jártak, sőt Prágában is ezek futottak akkor, meg persze Moszkva számtalan vonalán. A múlt század közepén fel sem merült, hogy hűteni kéne a kocsikat vagy az állomásokat, leginkább azért, mert kevés volt az igazán forró nyári nap, nem kellett úgy tervezni, mint mondjuk Rómában vagy Madridban.

Hirdetés

Akkoriban persze semmilyen tömegközlekedési járművel nem merült ez fel, sőt még a személyautókban sem, így jó volt úgy, ahogy volt, pár megterhelő nap volt minden nyáron, minden járművön, de a felszínieken ezt a nyitott ablakok enyhítették. A 90-es években már érezhetően melegedtek a nyarak, és Budapest éves és nyári középhőmérsékletének statisztikája is igazolja ezt. Több lett a kellemetlen nap, de miután minden jármű meleg volt, ez még mindig nem tűnt annyira zavarónak.

Kettő jó lett, egyet elbaltáztak

A döntő változás akkor jött, amikor a kettes metrón az öreg szovjet kocsikat lecserélték, mégpedig meglehetősen kellemes, modern Alstom gyártmányúakra, melyek immár hűtést is kaptak, mindemellett végig lehet rajtuk baktatni, így ha a jármű egyik részében tömeg alakul ki, könnyebben el tud oszlani. Egyúttal az éppen megépülő négyes metró is ugyanilyen kocsikat kapott, ráadásul ott még az állomásokat is hűtik nyáron, de a kettes metróval utazók is észrevehették, hogy a kocsikból kiáramló levegő hűt annyit az állomásokon, hogy viszonylag kellemes a hőmérsékletük.

Ez volt az a pont, ahol a 3-as metró hirtelen kellemetlen lett, hisz volt mivel összehasonlítani. Azonban arra lehetett gondolni, hogy ugyanazokat a matuzsálemi szovjet kocsikat ott is lecserélik előbb-utóbb ugyanolyan kellemesekre, mint a másik két vonalon, és a kérdés megoldódik. Igen ám, de egyszer csak bejelentették, hogy felújítják a szovjet metrókat, és azok nem lesznek hűtve. Ráadásul az elmúlt pár évben jött pár különösen durva kánikula (úgy tűnik, most már ez a megszokott, a globális felmelegedést már csak Trump elnök tagadja, hogy pár bányát még nyitva tarthasson).

Az eredmény

Mindenki sejtette, hogy ez nagyon rossz lesz, de közölték, hogy majd mozgatják rajta a levegőt, jobb lesz egy fokkal. A remény igen mérsékelt változata ki is tartott a közelmúltig, amikor üzembe kezdtek állni az új szerelvények, és mindjárt le lehetett tesztelni őket a kánikulában. Az eredmény szerény: a hőmérséklet 34 fok, na és az állomások is jól felmelegednek, pláne, hogy a szakasz nagy részén nem túl mélyen fut a vonal, így még a barlang-hatás is kevéssé érvényesül.

A mostani kánikulában odáig fajult a helyzet, hogy sok utas irtózni kezdett a 3-as metrótól, utazását próbálta úgy tervezni, hogy minél kevesebbet kelljen vele menni, pláne, hogy időközben a villamosok, buszok és trolik nagyobb részét is hűtöttre cserélték, ami a villamosokon általában egész jól működik is. Így előállt az a helyzet, hogy a három hasonló metróvonal közül az egyik, ráadásul a leghosszabb és legforgalmasabb, meg van különböztetve, le van értékelve a többihez képest, mégpedig mindez drágán, hisz a felújítás is szép pénzbe kerül.

Bármit megérne

Hogy ez ki nem gondolta át vagy miért döntöttek így, nem akarjuk boncolgatni, de úgy véljük, hogy látván a végeredményt, mindenképpen érdemes lenne klímát szereltetni a kocsikba, ha pedig nem lehetséges, lefújni az egészet, kifizetni a nagy kötbért, avagy bánatpénzt az oroszoknak, és olyanokat venni, amik nem rosszabbak a másik két vonalon futóknál (esetleg ugyanolyanokat, legyen egységes).

Ez sokba kerülne, de véleményünk szerint minden pénzt megérne. A város és az ország elképesztő EU-támogatást elköltött sok dologra, ha erre nem sikerült szerezni, ezt ki lehetne fizetni saját zsebből, egy kétmilliós város amúgy is képes erre, még el is adósodhat, hisz a páratlanul alacsony kamatok időszakát éljük. Ugyanakkor sok beruházás zajlik egyidejűleg, vagy zajlott a közelmúltban, de egy sincs, amelyik akárcsak tizedannyi embernek akkora komfortérzet javulást hozna, mintha a 3-as metró klimatizálva lenne.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • március 12
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (február)
  március 13
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak (január)
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció

  Fogyasztói árindex

  március 14
  KSH: Ipar (január)
  Építőipar (január)
  MNB: Havi fizetési mérleg
  Monetáris Tanács ülésének rövidített jegyzőkönyve
  Adidas (2017 Q4)
  E.ON (2017 Q4)
  Fogyasztói árindex
  Ipari termelés
  Kiskereskedelmi forgalom

  március 15
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 16
  Ipari termelés
  Ipari termelés

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?