4p
Több érdekes adatot is tartalmazott a Magyar Nemzeti Bank előzetes statisztikai mérlege: rekordot ütött a kormány szabad pénzmennyisége, újabb csúcsot döntött a forgalomban lévő készpénz, akárcsak a jegybank külföldi eszközei is.

A Magyar Nemzeti Bank minap megjelent előzetes mérlege szerint a kormány jegybanknál vezetett kincstári egységes számláján is kisebb csúcsra hízott a pénzeszköz-állomány. Augusztus végén összesen 1955 milliárd forintot tett ki az állomány, aminél több pénze az államháztartásnak 2017 februárjában volt, akkor kicsivel a 2000 milliárd forintot is meghaladta az egyenleg.

A jegybanknál vezetett kincstári egységes számlán a kormány likvid, vagyis szabad pénzeszközei vannak elhelyezve. Az egyenleg éven belül nagyon hektikusan alakulhat attól függően, hogy hogyan alakulnak az államháztartás bevételei és kiadásai. A számlát alapvetően több tényező is befolyásolhatja, így

  • a nettó állampapír-kibocsátás, vagyis az, hogy mennyi állampapírt ad el az állam és törleszt egy adott időszakon belül. Értelemszerűen, ha a kibocsátás meghaladja a törlesztést, a számla egyenlege emelkedik, ha azonban többet törleszt az állam, mint amennyi forrást bevon, akkor az egyenleg csökkenni kezd.
  • Ebből a pénzből fedezi a kormány a költségvetési hiányokat, és adott esetben, ha többlettel zár egy hónapban a büdzsé, akkor a megmaradt összeg is erre a számlára kerül.
  • Kiemelkedő szerepe van még az egyenleg alakulásában az uniós forrásoknak is, melyek hol lassabban, hol nagyobb összegben érkeznek Magyarországra. A beruházások felgyorsítása érdekében a kormány előfinanszírozza a pályázatokat, amire a forrást ez a számla biztosítja. Ha pedig beérkeznek a pénzek, akkor szintén ide kerülnek ezek az összegek.

A friss adat alapján az 1955 milliárd forintból 418 milliárd forint a deviza-, a maradék 1536 milliárd pedig forintszámlán pihen. Az, hogy ismét kisebb csúcsra emelkedett a számla egyenlege, arra enged következtetni, hogy az államháztartás stabil anyagi alapokkal rendelkezik - bár ez a havi költségvetési tájékoztatók alapján is megállapítható.

Az előzetes mérleg forrás oldalán még egy említésre méltó oszlop található, ami a forgalomban lévő készpénz mennyiségéről árulkodik. Mint ismert, a kormány abban bízott, hogy a MÁP+, új szuperállampapírba a meglévő készpénz egy része is beáramlik. Minden jel szerint azonban ez a reménye nem teljesült a kormánynak, hiszen a kiemelkedő mértékű állampapír-vásárlások ellenére újabb csúcsra emelkedett a készpénz állománya augusztusban, immát 6313 milliárd forintnyi volt a háztartásoknál és a vállalkozásoknál. Ez majdnem 100 milliárddal haladja meg a júliusi mennyiséget, és több mint 550 milliárddal az egy évvel ezelőtti szintet.

Csúcson a külföldi eszközök is

Az MNB külföldi eszközeinek állománya júliusról augusztusra 668 milliárd forinttal, 10 187 milliárdra nőtt, ami kiugrónak számít. Utoljára 2016 februárjában állt 10 ezer milliárd forint felett ez az állomány. "A növekedés jelentős része átértékelődésből ered" - közölte az Mfor.hu érdeklődésére a jegybank. Vagyis abból, hogy a forint gyengült az euróval szemben: az uniós pénz egysége augusztus végén csaknem 4 forinttal ért többet, 331,11-et, mint július végén.

Ám a külföldi eszközöket az MNB úgynevezett finomhangoló devizaswap-állományának több mint 300 milliárdos emelkedése is hízlalta. Ezen állomány változása attól függ, hogy a jegybank mennyi külföldi pénzt cserél forintra a kereskedelmi bankokkal, ezáltal tudja az MNB a magyarországi likviditást alakítani. Ha sok devizát vásárol, akkor az lazításnak felel meg, hiszen viszonylag sok forint kerül a hazai pénzügyi rendszerbe, ezzel szemben, ha kevés devizát vesz, akkor az a likviditás szűkítése miatt monetáris szigorítással ér fel. A külföldi eszközök több mint 300 milliárdos emelkedése tehát beleillik abba a már ismert forgatókönyvbe, miszerint az MNB nem a jegybanki alapkamat csökkentésén keresztül lazít a monetáris politikáján, hanem ez esetben úgy, hogy több forintot enged a hazai pénzügyi rendszerbe.

Végül az Európai Bizottságtól érkező pénzek is hozzájárultak az MNB külföldi eszközei növeléséhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG