4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A mezőgazdaság 650-700 milliárd forintos jövedelmének fele-kétharmada ugyanis jelenleg támogatásokból származik, márpedig ezek a következő években csökkenhetnek – ez is elhangzott a Takarékbank által az AGROmashEXPO-n tartott sajtótájékoztatón.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az agrárium mind hozamokban, mind vagyoni-jövedelmi, mind támogatási szempontból jó állapotban van –hangsúlyozta Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyezető igazgatója. Hozzátéve ugyanakkor, hogy a hatékonyságban jelentős lemaradásban van az ágazat, még a közép-kelet-európai országoktól is. „Az agrárium ugyanis a megtermelődő források jelentős részét nem forgatja vissza termelő beruházásokba, inkább pénzügyi- vagy reáltőke-befektetésre használja, jellemzően megtakarítja vagy termőföldet vesz. Ennek következtében a termőföld vételi-bérleti árai is kezdenek elválni a reálistól” – fogalmazott a szakember.

A Takarékbank Agrár Üzletágának vezetője szerint a bankszektornak elsősorban a beruházások finanszírozásában kellene segítenie a gazdákat, hiszen ezen a téren – a pályázati pénzeken kívül – csak a hitelintézetekre számíthatnak. A mezőgazdaság jövedelme ugyan stabilan 650-700 milliárd forint, aggasztó ugyanakkor, hogy e jövedelemnek a fele-kétharmada támogatásokból származik, márpedig azok a következő pénzügyi ciklusban csökkenhetnek. Ez Hollósi Dávid szerint hatással lesz az ágazat jövedelmezőségére, a gazdák beruházási kedvére és a már felvett hitelek visszafizetésére is.

„Az unió megalakulásakor még 80 százalékos tortát képviselt az agrárium a közös büdzsében, 2021-től viszont már csak 28 százalékos részarányt tesz ki. Ha kevesebb a támogatás, akkor ez banki szempontból azt is jelentheti, hogy nőhet a hiteligény, de csak akkor, ha egyébként jól teljesít a gazdaság" – figyelmeztetett Hollósi Dávid. A következő évek feladatainak mindenképpen az állattenyésztési ágazatokat sújtó – most már rendszeresnek tekinthető – járványok kezelését, a változó klímaviszonyokhoz való alkalmazkodást és a jövő termelői generációjának megtalálását tartja. Sikernek könyvelné el a hatékonyság évi 5-10 százalékos javulását, amelyben sokat segíthetnek az ágazat szakirányításától jövő kezdeményezések, az osztatlan közös földek felszámolása, az öntözésfejlesztés és az adózás új alapokra helyezése.

Az új Takarékbank az agrárügyfelek számát és a kihelyezett hitelállományt tekintve is a három legnagyobb szereplő között található az agárfinanszírozási piacon, több területen pedig piacvezető. Több mint 30 ezer agrárügyfél vezeti a számláját a pénzintézetnél, amelynek majdnem 200 milliárd forintos a hitelállománya, 22 százalékos a piaci részesedése, és 11 ezer feletti a finanszírozott ügyfélszáma – hangsúlyozta Szabó Levente, vezérigazgató-helyettes.

A hitelintézet 7 agrárrégióban, 58 agrárcentrumban majdnem 1 millió hektár szántóhoz nyújt finanszírozást, s most új termékeket jelentettek be. Azt figyelembe véve, hogy elemzések szerint 10 év alatt háromszorosára növekedett a föld ára, megalkották a „Barázda” termőföldvásárlási hitelcsaládot, amelyet igényelni lehet a magánszemélyek közötti termőföld-adásvételhez, a termelők földvásárlásához, s arra is van mód, hogy a bank a teljes gazdálkodás vizsgálata után hitelezze meg a gazdálkodó termőföld-vételét.

A Takarékbank szakértői úgy látják, gépekben, hardverekben erősen ellátott a magyar agrárium. Az elmúlt 5-6 év elemzései kimutatták, hogy a hazai éves átlagos gépberuházási színvonal már az éves amortizáció felett van. Ugyanakkor ez a mezőgazdaság egyéb területeire nem vonatkozik. „A gépesítést tekintve az agrárium eljutott arra a színvonalra, hogy ma már maga a gép a legrugalmasabb erőforrás-tényező. A 2018-as gépköltések fele már géphitelezésből és géplízingből zajlott, a géppiac már 170-180 milliárd forintos forgalmat bonyolít és vélhetően a jövőben is erős marad a kereslet a gépek iránt” – hangsúlyozta Hollósi Dávid. Ehhez nyújt forrást a Takarék Agrár Üzletága és a Takarék Lízing 80 százalékos kamattámogatásos gépfinanszírozási forinthitele, amit február végéig mindössze 0,34 százalékos éves kamattal lehet igényelni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG