Hirdetés
Hirdetés

Az ország, ahol kevés gyerek születik, de minden második 100 évig fog élni

Fellegi Tamás, 2018. november 28., 06:07

Gyakran visszatérő téma, hogy itthon demográfiai válsággal küzdünk: viszonylag kevés gyerek születik, a társadalom pedig elöregszik. Ez azonban szinte semmi ahhoz képest, ami Japánban tapasztalható: ott sokkal tovább is élnek az emberek, mint nálunk, és ez a jövőben még inkább így lesz. Hogy kezelheti a helyzetet az egyébként gazdag ország?

Ami a születésszámot illeti, Japánban a mérték hasonló az itthonihoz: egy nőre átlagosan 1,4 gyermek jut. Azonban míg nálunk a várható életkor nem túlzottan magas, Japánban már most 84 év, a legmagasabb a világon. A népesség 28 százaléka idősebb 65 évnél, míg Németországban 21, Amerikában 15, Indiában mindössze 6 százalék az arány. Az Economist szerint a most születő japán gyerekek fele jó eséllyel meg fogja érni 100. életévét.

Ismert problémák

A növekvő életkor persze jó hír, de az ismert problémákat is magával hozza: az aktív, dolgozó korosztály létszámának csökkenése, illetve a nyugdíjasokhoz viszonyított arányának felborulása. Japánban, ahol szinte mindig is teljes foglalkoztatottság volt, most komoly munkaerőhiány van, miközben az emberek egyre hosszabb időt töltenek nyugdíjasként, és persze több egészségügyi ellátást vesznek igénybe ezalatt, így a szociális rendszer fenntarthatatlanná fog válni az egyébként még oly gazdag országban.

Hirdetés

Magas korhatár

A megoldást azonban Abe Sindzó miniszterelnök kissé másként képzeli el, mint ahogy nálunk próbálják kezelni a problémát. Ő egyrészt szeretné az idősebb generációkat jobban bevonni a munkába, ami növekvő életkor mellett reális is. Ha az emberek jóval tovább élnek, mint korábban, akkor aktív, munkaképes koruk is tovább tart, tehát a nyugdíjkorhatár bizonyos mértékig hozzáigazítható a várható életkorhoz, ráadásul a nyugdíjasok foglalkoztatása is reális opció (ez most nálunk is prioritás lett).

Japánban a 65 év felettiek 23 százaléka már most is dolgozik, vagyis a társadalom máris igazodott a magasabb életkor kínálta hosszabb munkaképességhez. A cégek egy része saját hatáskörben emelte a nyugdíjkorhatárt, és sok vállalat automatikusan tovább foglalkoztatja dolgozóit a korhatár elérése után, ezek szerint ők nem is sietnek nyugdíjba menni, ami egy nagy társadalmi előny. Ilyen körülmények között valószínűleg a kormány nyugdíjkorhatár-emelési szándékai sem fognak ellenállásba ütközni.

Bevándorlás

A másik megoldás viszont, amit a japán kormány támogatna, teljesen eltér a hazai irányzattól: ők nem bánnák a bevándorlást, fogadnák a migránsokat. Nyilván nem akármennyit és akárhonnan, és azt sem tudni, hogy mennyire preferálnák a hasonló kultúrából érkezőket (főleg Ázsia buddhista része), és mennyire nyitottak más térségek bevándorlói iránt.

A munkaerő 2 százaléka külföldi jelenleg, és a parlament olyan törvény elfogadására készül, amely szerint nagyobb arányban engednének be kék galléros, azaz kevéssé képzett munkaerőt, hogy a mezőgazdaságban és az építőiparban jelentkező munkaerő hiányt,  a kórházakban, idősotthonokban az ápolók hiányát enyhítsék. A következő öt évre 345 ezer bevándorlóra számítanak, ami kifejezetten kevés lesz a munkaerőigényhez képest, na meg azt is figyelembe véve, hogy a népességfogyás évi 400 ezer fő.

A The Guardian szerint ugyanakkor Japán eddig a Brexit utánra tervezett brit utat követte: ha valaki csak úgy megjelent, netán menedékjogot kért, azt nem engedték be (vagy csak elenyésző számban), hanem csak azok jöhettek, akik előre munkavállalói vízumot kértek és kaptak.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szerelmi dráma bonyolítja a brit miniszterelnök-választást

Szerelmi dráma bonyolítja a brit miniszterelnök-választást

Érezhetően csökkent Boris Johnson népszerűsége a múlt heti családi perpatvar után egy felmérés szerint. A miniszterelnöki posztért folyó verseny esélyese csúnyán összekapott párjával, de továbbra is vele együtt szeretne beköltözni a Downing Street 10-be. Johnson a történteket nem kommentálta, megerősítette viszont, hogy győzelme esetén október 31-én kilépteti országát az EU-ból.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?