4p
Recep Tayyip Erdogan elnök egyoldalú, provokatív lépései a Kelet-Mediterráneumban Rómától Rijádig és Kairótól Athénig kovácsolja össze az ellenfeleket. Az izraeli és az egyiptomi hírszerzés jelentései szerint a Hamasz támadásokat tervez Törökország területéről, beleértve a volt jeruzsálemi polgármester meggyilkolását. Káncz Csaba jegyzete.
Recep Tayyip Erdogan (Forrás: Fidelity)

Ciprus, Líbia, Szíria, Izrael, USA és az EU – ahova csak nézünk, a török külpolitika konfrontációs kurzuson van. Nos, vessünk egy-egy pillantást Erdogan neo-ottomán hadjáratának frontjaira.

Ankara-USA

Alig pár nap telt el a NATO 70-ik születésnapi találkozója óta, és a török elnök már azzal fenyegeti a szövetséget és Washingtont, hogy bezárja Incirlik-ben a légitámaszpontot és Kürecik-ben a radar-támaszpontot. Erdogan ezt arra az esetre helyezte kilátásba, amennyiben Washington büntetőintézkedéseket foganatosít Ankarával szemben a nyáron vásárolt orosz S-400 típusú rakétavédelmi rendszer miatt.

Ankara és Washington viszonyát megterhelte az is, hogy a képviselőház után a múlt héten az amerikai szenátus is népirtásnak ismerte el az Oszmán birodalomban az örményekkel szembeni fellépést az 1910-es években. Mindenesetre az amerikai külügyminisztérium elhatárolódik a határozattól. Ez Erdogant nem nyugtatja meg, és most válaszul az amerikai indiánok elleni tömeggyilkosságokat tervezi elfogadni népirtásként. A szenátus ráadásul a 2020-as katonai költségvetésben javasolja, hogy Ciprus ellen oldják fel a fegyverszállítási embargót, ami tovább irritálja Ankarát.

Ankara-EU

Egy belső EU-s jelentés szerint ebben az évben december közepéig 70 ezer migráns érte el az Uniót az Égei-tengeren keresztül, ami 46 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Szakértők már kétségbe vonják, hogy egyáltalán még működik-e a menekültegyezmény Ankarával.

Ankara-Líbia

Jelenleg Tripoliban székel egy, az ENSZ által elismert nemzeti egységkormány (GNA), másrészt pedig a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftar tábornokhoz köthető vezetés, amely az ország keleti felének legnagyobb részét ellenőrzi.  A Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Haftar „nem legitim vezető, és egy illegális struktúra képviselője” – húzta alá Erdogan a napokban, miután Isztambulban fogadta Fájez esz-Szarrádzs líbiai kormányfőt. Erdogan a múlt héten kilátásba helyezte, hogy csapatokat küld Líbiába, ha erre Tripoli kéri. Erre Moszkva is felhorkant, hiszen zsoldosai már jó ideje Haftar oldalán harcolnak.

Ráadásul Törökország és Líbia – egyetlen nemzetközi partnerrel sem egyeztetve - november 27-ei megállapodásuk értelmében közös kutatásokat végezhet a Földközi-tenger keleti medencéjében található olaj- és gázlelőhelyek után az egyezmény által meghatározott kizárólagos gazdasági övezetekben. Ez azonban megsérti Görögország gazdasági övezetét és ez ügyben Athén bírja az EU és USA támogatását.

Ankara-Ciprus-Görögország

Erdogan katonai ígéretei Líbia felé oda vezettek, hogy mára Görögország, Ciprus, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Szaúd-Arábia és Olaszország egy felszínében energia-orientált, mélységében viszont katonai partnerség felé araszolnak.

Ankara-Izrael

Arról már november elején beszámoltunk ezeken a hasábokon, hogy Izrael szerint Törökország Hamasz terroristákat rejteget, és pénzügyi központ szerepet tölt be a terrortámadások anyagi alapjainak megteremtéséhez. A héten viszont már olyan jelentések futottak be az izraeli és az egyiptomi hírszerzéstől, miszerint a Hamasz támadásokat tervez Törökország területéről, beleértve a volt jeruzsálemi polgármester meggyilkolását. Ankara fúróhajóinak nyomulása a ciprusi vizeken Izrael szemét is csípi: vasárnap egy izraeli vadászgép körözött egy török fúróhajó felett, világos üzenetet küldve Ankara címére.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG