Hirdetés
Hirdetés

Európa mentené a menthetőt Iránban

2018. május 09., 16:20

Miután Donald Trump bejelentette, hogy kivonul az Iránnal három éve kötött hathatalmi nukleáris egyezményből, a többi aláíró fél, különösen Európában, gőzerővel azon kezdett dolgozni, hogy a szerződést megmentsék, Amerika nélkül is működhessen tovább. Nincsenek könnyű helyzetben, igaz, együtt nem kis erőt képviselnek.

Élénk diplomáciai tevékenység kezdődött az érintett felek között rögtön azután, hogy mindenki szembesült az amerikai döntéssel. Az európai felek: Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nehéz helyzetben vannak, hisz egy szövetségesük lép ki a szerződésből, noha egyenként próbálták rávenni, hogy ne tegye, amíg nem találnak megfelelő megoldást.

Európának kínos

A három ország úgy látja, hogy Irán betartotta a szerződést, így nincs semmi ok a felbontására. Donald Trump ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a szerződés eleve rossz volt, mert nem terjedt ki a rakétákra valamint Irán szíriai és jemeni tevékenységére, ráadásul szerinte kijátszható. Hogy a helyzet még drámaibb legyen, Trump egyúttal a szankciókat is újraindítja 90-180 napon belül. Ez még kínosabb az európai feleknek, mert ha cégeik Amerikával is kapcsolatban állnak, azokat is sújtják a szankciók, ha Iránnal kereskednek, így például elvileg az Airbus sem szállíthat repülőgépeket Iránnak.

Hirdetés

Mit a cél?

Nem derül ki ugyanakkor, hogy Trump most konkrétan mit vár Irántól. 2015 előtt egyértelmű volt, hogy a nemzetközi közösség nagy része az iráni atomprogram leállítását akarta, hogy az ország ne fejleszthessen ki nukleáris fegyvert. A tárgyalások arra irányultak, hogy ezt elérjék, ráadásul a tárgyalásokat az Egyesült Államok vezette, igaz, Obama elnöksége alatt. A megállapodás végül az lett, hogy Irán felhagy az atomprogrammal, ezt az ENSZ ellenőrzi, cserében megszűnnek a vele szemben fennálló szankciók.

Diplomáciai nagyüzem

A francia elnök még ma tárgyalni fog Hasszán Rohani iráni elnökkel, a francia külügyminiszter pedig jelezte, hogy a szerződés továbbra is él, csak eggyel kevesebb résztvevővel. Az Európai Unió is jelezte, hogy ragaszkodik a szerződéshez, a német külügyminiszter pedig azt mondta: nem látja, hogy Amerika milyen alternatívát lát a szerződéssel szemben. A francia elnököt követően a másik két uniós aláíró hatalom vezetői is tárgyalni fognak az iráni elnökkel, és találkozik egymással az orosz és a német külügyminiszter is, hogy összehangolják a teendőket.

Az egyezmény megmentése sokban függ attól, hogy az érintett országok cégei hajlandók-e fenntartani iráni tevékenységüket az esetleges amerikai retorziók veszélye mellett is. Ha a cégek megijednek és tömegesen kivonulnak, az ugyanolyan, mintha maguk a szankciók lépnének életbe országaik részéről, így de facto az egyezmény összeomlását jelentik. Ha tehát meg is állapodik az öt hatalom és Irán a szerződés fenntartásától, meg kell oldaniuk, hogy elkerüljék a cégeket sújtó amerikai szankciókat. Ehhez viszont valamilyen módon egyezségre kell jutni az amerikai elnökkel, hogy ne lépjen fel az európai cégekkel szemben, ahogy a francia pénzügyminiszter a CNBC szerint mondja: ne játssza a gazdasági világrendőr szerepét.

Mennyit bírnak?

Irán legfőbb bevételi forrása az olajexport. Míg ez a 2015 előtti szankciók során összeomlott, most ez a veszély nem fenyeget, mert ha már nem, Kína egyedül megveszi az iráni olajat. Most a legnagyobb vevők Kínán kívül India, Japán és Dél-Korea. A szankciók azonban a gazdaság más ágazatait súlyosan megviselhetik: a bankrendszer például már eddig sem állt túl stabil lábakon. Kérdés, hogy Irán mennyit bír el ezekből a szerződés felmondása nélkül, illetve hogy az öt megmaradó aláíró hatalom mennyire tudja tompítani ezeket a hatásokat.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Az ázsiai nagyhatalom gazdasága óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, ám tavaly hirtelen úgy belassult a növekedés, amilyenre közel harminc éve nem volt példa. A hosszú ideig tartó dübörgés annak volt köszönhető, hogy a kínai munkások egy része mert váltani, kockáztatni, és miután kaptak némi teret az államtól a szabad mozgásra, megcsinálták a szerencséjüket: szalagmunkásból gyárigazgatókká váltak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?