5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A globális széndioxid kibocsátás volumene ismét emelkedő tendenciát mutat, három év stagnálás után is 1,4 százalékos növekedést mértek 2017-ben – a Nemzetközi Energia Ügynökség számításai alapján ráadásul ez az ütem tovább erősödhet az idei év során. A nap- és szélenergiánál is sokkal hatékonyabb forrás lehet a jövő záloga.

A tendencia szembe megy a Párizsi éghajlatvédelmi egyezményben foglaltakkal, amiben a támogató országok ígéretet tettek, hogy megpróbálják az átlaghőmérséklet emelkedését jóval 2°C alatt tartani az iparosodás előtti szinthez képest.

A növekvő széndioxid-koncentrációra az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Munkacsoportja (IPCC) lett figyelmes, akik megerősítették, hogy a világ továbbra is úton van, hogy 3 °C –kal emelje átlaghőmérsékletét az évszázad végére. A megújuló energiaforrások domináns használata létfontosságú a globális felmelegedés elleni harcban, ezen források aránya pedig jelentős növekedést mutatott az elmúlt évek során: a számítások szerint a nem fosszilis energiahordozók használatának aránya akár a 40 százalékot is elérheti 2023-ra.

A vízerőművekhez hasonló megújuló energiaforrások fognak várhatóan a legerősebb ütemben nőni, 2023-ra már a globális elektromos áramtermelés egyharmadát teheti ki. Ez igencsak biztató a szakemberek szerint, annak ellenére, hogy a elektromos áram a teljes energiaszektor csupán 20 százalékát teszi ki. A felhasználás maradék 80 százalékát – amely döntő többsége fűtésre és szállításra megy – továbbra is hagyományos energiahordozók biztosítják.

A jövő energiahordozója

A szén-dioxid villamosenergia-ágazatban történő felhasználásának csökkenése alapvető fontosságú a klímaegyezményben tett ígéretek teljesítéséhez: ez azonban szinte lehetetlen a bioenergia hozzájárulása nélkül – írja az Economist. A bioenergia fogalmát gyakran bizonyos dolgok – például fa, szén, vagy állati ürülék – elégetésével azonosítják. A gyakorlat főként a fejlődő országokban jellemző, ez azonban gyakran környezetkárosító anyagokat enged a légkörbe.

Mire lesz ez elég, EU? Csak 35 százalékkal csökkentenék az új autók széndioxid-kibocsátását 2030-ra

Az Európai Parlament 40 százalékos csökkentést akart, Németország és több keleti tagállam ragaszkodott volna az eredeti, 30 százalékos célértékhez. A megállapodás után jöhetnek a konkrét intézményközi egyeztetések. Tovább >>>

A modern bioenergia azonban távolról sem hasonlít elődjére: a fogalom olyan fenntartható energiaforrásokra utal, mint a fapellet, az etanol, a biogáz, vagy a repcemagból előállított biodízel üzemanyag. Ezen források jelentős potenciált hordoznak: 2017-ben  a teljes megújuló energiakészlet felét bioenergia tette ki, ami négyszer több, mint a nap- és szélenergia felhasználás együttvéve. A bioenergia segíthet csökkenteni azon ágazatok szén-dioxid kibocsátását, ahol más energiahordozók használata nehézkes: életképes alternatíva lehet az épületek fűtéséhez és a repülőgép-üzemanyagok leváltásához is.

A biomassza elégetése önmagában több szén-dioxidot enged a levegőbe, mint azonos mennyiségű szén vagy olaj felhasználása – nem mindegy azonban, honnan származik mindez. A fosszilis energiahordozók a több millió éve földbe zárt gázokat ereszti a légkörbe, míg a biomassza a növények által csapdába ejtett gázokat engedi vissza, ami nem zavarja meg a légkör kémiai egyensúlyát.

Közel a pont, ahonnan nincs vissza

A Nemzetközi Energia Ügynökség prognózisa szerint a bioenergia a globális energiamix 17 százalékáért lesz felelős 2060-ig (jelenleg csupán 4,5 százalékkal járul hozzá). Ezen időszakban a bioenergia 17 százalékkal csökkentheti a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiségét. Ehhez azonban már most is jelentős befektetés kellene a szektorba, nem beszélve a jogi környezet és a felhasználást promótáló kampányokról.

A testület szerint a korábban kitűzött 2 Celsius-fokos felmelegedés nem biztonságos határ, mert az eddig előre jelzettnél sokkal nagyobb pusztítással járna. Az emberek tömegesen halnának meg az extrém időjárás, a hőhullámok miatt, az infrastruktúrákban, épületekben és a gazdaságban súlyos károk keletkeznének, tovább gyorsulna a növény- és állatfajok kipusztulása, hol a vízhiány, hol pedig a hirtelen lezúduló rengeteg csapadék tenné tönkre az élelmiszer-termelés.

Alig néhány évünk maradt, hogy megmentsük a Földet

Az ENSZ friss klímaügyi jelentése szerint a világ kormányainak azonnali és drasztikus intézkedéseket kell hoznia, különben 2030-ig a globális felmelegedés szintje átlépi a 1,5 Celsius fokot, ez pedig visszafordíthatatlan pusztulást hozna a bolygóra. Tovább a cikkhez >>>

AZ IPCC jelentése szerint amennyiben 2 Celsius-fokkal emelkedne az átlaghőmérséklet, a tengerek szintje 10 centiméterrel növekedne 2100-ra, az Északi-sarkvidék vizeiben nem évszázadonként egyszer, hanem évtizedenként legalább egyszer lenne jégmentes a nyár, a korallzátonyok pedig nem 70-90 százalékkal csökkennének, hanem teljesen megszűnnének.

Ahhoz, hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot, az ember által okozott globális szén-dioxid-kibocsátás mértékét 2030-ra a 2010-es mértékhez képest 45 százalékkal kell csökkenteni, és az évszázad közepére nullára kell leszorítani. Magyarország különösen érzékeny az éghajlatváltozásra, az alulfejlett régiók, települések fokozottan sérülékenyek, míg a városok hőcsapdává válnak – írja a hirado.hu.

12 év múlva elpusztul a világ - Trump és az ausztrál kormány magasról tesz rá

A világ egyik legnagyobb emissziójú országát kormányzó Fehér Ház makacsul hallgat az ENSZ friss klímaügyi jelentéséről, mely szerint 12 évünk van a károsanyag-kibocsátás drasztikus mérséklésére, aztán gyakorlatilag vége a bolygónak, ahogy ismerjük. Ausztrália viszont annál hangosabban tiltakozik a dokumentum ellen, és nyíltan kiáll a szénipara mellett. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG