Hirdetés
Hirdetés

Gyanúsan korán halnak Putyin ellenfelei

2017. szeptember 18., 18:39

Elég hosszú már a listája azoknak, akik Vlagyimir Putyin orosz elnököt bírálták, és idő előtt távoztak az élők sorából. Lelőtték, megmérgezték, kizuhant, agyonverték, néha csak egy nappal egy fontos találkozó előtt vagy közvetlen egy vezető lapnak adott interjú után. Olyan is volt, aki Putyin születésnapján távozott.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Lelőtték, megmérgezték, lezuhant – ilyen veszélyesen élnek Putyin kritikusai – hangzik a német N-Tv.de cikkének címe. A sort Alexej Navalnijjal kezdik, aki évek óta Putyin kihívója, ellenzéki politikus. Egy bíróság 2013-ban korrupció vádjával több évre ítélte, amit azonban az Európai Bíróság önkényesnek minősített.

De fizikai támadások is érik, egy Kremlhez hű aktivista áprilisban festékkel öntötte le, ami szemkárosodást okozott és meg kellett műteni. De lehet, hogy ezzel még szerencséje van, mert számos Putyin-ellenfél az utóbbi években gyanús körülmények között elhalálozott Oroszországon belül vagy kívül.

Hirdetés

Állami terrorizmus?

Idén márciusban például Denisz Voronyenkovot a nyílt utcán ölték meg Kijevben, Ukrajnában több pisztolylövéssel. A politikus nemcsak Putyint bírálta, hetekkel korábban panaszkodott arra is, hogy országában embereket gyilkolnak meg, és állandó félelemben kell élni. A politikus emiatt decemberben Oroszországból is elmenekült.

A feltételezések szerint gyilkosa az orosz titkosszolgálat zsoldjában állt, ezt az ukrán vezetők mondják, akik „orosz állami terrorizmusról” beszélnek. Azt is kiszivárogtatták, hogy fontos szerepe lett volna az orosz csapatok titkos ukrajnai állomásoztatásának kivizsgálásában.

Micsoda véletlenek vannak

Kevéssel Voronyenkov halála előtt a Kreml kritikusának számító, Oroszországból már régen elüldözött Bill Browder pénzember ügyvédjét érte baleset. Az ügyvéd állítólag akkor esett ki az ablakon, amikor egy fürdőkádat akart a padlásra húzni kötéllel, munkaadója szerint azonban kilökték.

Micsoda véletlen, hogy éppen aznap kellett volna megjelennie Browder ügyében egy fontos bíróságon! Elképesztő, mik vannak. Browder egyébként az egyik legnagyobb külföldi befektető volt korábban Oroszországban, és korrupciós ügyeket leplezett le. Már 2005 óta nem utazhat be Oroszországba. (Sokak szerint egyébként valójában a korrupció által Putyin Oroszország, sőt talán a világ leggazdagabb embere.)

Bántalmazták az őrök

Browder egy másik ismerősét, Szergej Magnyitszkij gazdasági szakembert 2008-ban csukták le, majd a vizsgálati fogságban hunyt el. Azt feltételezik, hogy őrei bántalmazták. Az USA 2012-ben külön szankciókat hozott a gyanúsítottak ellen.

Vlagyimir Kara-Mursza ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov egykori szövetségese februárban mérgezés áldozata lett, napokig feküdt az intenzív osztályon. A politikus nem vigyáz magára, 2015-ben már volt egy mérgezése, akkor sok nehézfémet találtak a szervezetében.

Gyengítették az ellenzéket

Borisz Nyemcovot, az ellenzék reménységét 2015 februárjában a Kreml közelében lőtték agyon. Épp egy jelentésen dolgozott, amelyben be akarta bizonyítani, hogy az orosz hadsereg bizony ott van Ukrajnában. A merénylet mögött a Kremlhez hű csecsen vezért, Kadirovot sejtik. Az orosz ellenzék azóta is gyenge vezetője nélkül.

Két évvel korábban a Kreml másik prominens ellenségét, Borisz Berezovszkij ipar- és médiamágnást találták holtan, valószínűleg megfojtották. A halála előtti napon épp interjút adott, amelyben arról beszélt, hogy visszatér Oroszországba, valamint hogy Putyin szerinte bárkit képes megöletni. Berezovszkij ellen korábban is számos merényletet kíséreltek meg, ezért élt Nagy-Britanniában 2000-től.

Orosz volt a polónium

Alexander Litvinyenkót, Berezovszkij harcostársát, volt kémet is Nagy-Britanniában ölték meg, 2006-ban, egy polónium nevű radioaktív anyaggal. Ez a vizsgálatok szerint orosz laboratóriumból származott. A gyanúsítottakat Oroszország máig sem adta ki.

Egy orosz emberi jogi aktivistát, Natalja Esztemirovát 2009-ben raboltak el, majd öltek megy egy erdőben. Az illető csecsen családoknak segített eltűnt hozzátartozóik felkutatásában. Emögött is Kadirov állhat.

Korábban Esztemirova két barátját is meggyilkolták. Közülük Anna Politkovszkaja szintén a csecsenföldi „piszkos háborúban” történt jogsértésekkel foglalkozott. Épp Putyin születésnapján távozott az élők sorából.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?