Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Juncker beolvasott Orbánnak, és tett egy meglepő kijelentést

Wéber Balázs, 2019. április 22., 13:20

Fake news terjesztésével vádolta meg Orbán Viktort Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki mostantól személyesen is fel fog lépni a szerinte alaptalan híresztelésekkel szemben. Juncker beszélt arról is, hogy nem akar Európai Egyesült Államokat, a menekültek elosztásához viszont ragaszkodik. Végül elárulta, miként szeretne bekerülni a történelemkönyvekbe.

European Commission President Jean-Claude Juncker speaks at a press conference after a special EU summit on Brexit at the European Council in Brussels, Belgium, 11 April 2019. EU leaders gathered for an emergency summit in Brussels to discuss a new Brexit extension. EPA/OLIVIER HOSLET
Jean-Claude Juncker. EPA/OLIVIER HOSLET

Harcot hirdetett a fake news (álhírek) ellen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Szerdától visszalőnek

Hirdetés

A kereszténydemokrata luxemburgi politikus a Berliner Morgenpost című német lapnak azt mondta: az európai parlamenti (EP-) választás kampányának időszakában személyesen is fellép az Európai Uniót vagy a közösség javaslattevő és végrehajtó intézményét, az általa vezetett Európai Bizottságot érintő alaptalan híresztelésekkel szemben.

"Reagálnunk kell, ha kormányok olyan állításokat tesznek az EU-ról vagy a bizottságról, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. (...) Húsvét után, szerdától visszalövünk"

- mondta Jean-Claude Juncker.

Orbán is álhíreket terjeszt Juncker szerint

Úgy véli, hogy Oroszország mellett egyes uniós tagországok kormányai is megpróbálják "fake news révén terelgetni a választói akaratot egy bizonyos irányba". Példaként Orbán Viktort említette.

Szerinte miközben a magyar kormányfő azt állítja, hogy őt terheli a felelősség a brit EU-tagság megszüntetéséért (Brexit), valójában meggyőző bizonyítékok szólnak ennek az ellenkezőjéről.

"A magyar kormány azt is állítja, hogy én vagyok a hibás Európa kelet-nyugati megosztottságáért, holott a bizottság mindent megtett ezeknek az árkoknak a betemetéséért"

fűzte hozzá Juncker.

Nem akar olvasztótégelyt

Az Európai Bizottság elnöke a német lapnak adott bővebb interjúban arról is beszélt, hogy „le kellene mondani” az Európai Egyesült Államok tervéről.

„Nem hiszek abban, hogy valaha lesz egy amerikai mintájú egységes államunk. Nem is szeretnék ilyet. Nem szabad engedni, hogy az Európai Unió egy olyan olvasztótégellyé nője ki magát, amelyben minden különbség eltűnik.”

A menekültek elosztásához ragaszkodik

Szerinte migráció területén „egy jobb Európára” lenne szükség. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság hét javaslatot nyújtott be a menekültügyi rendszer reformjára, ezeket azonban a tagállamok eddig nem fogadták el név szerint említette Magyarországot és Lengyelországot.

„A menekültek, migránsok és illegális bevándorlók kérdése összeurópai téma. Szolidáris válaszra van szükségünk, és létre kell hoznunk egy elosztórendszert. Lehetetlen helyzet, hogy néhány állam – Magyarország, Lengyelország és mások – rendíthetetlenül ellenzik ezt a megoldást.”

Tízezer új határőrt szeretne

Hozzátette, hogy miközben mindenki az EU külső határainak védelméről beszél, az Európai Bizottság plusz tízezer európai határőr munkába állítását javasolja 2020-ig. Szerinte a tagállami kormányok 2027-ig akarnak várni ezzel, pedig „nagyobb tempót” várna el tőlük ezen a területen.

Juncker egyúttal rossz iránynak nevezte az EU-n belüli határellenőrzések bevezetését és meghosszabbítását. Szerinte ha a tagállamok elfogadták volna az Európai Bizottság javaslatát a külső határok védelmére, akkor a belső határok kérdése már fel sem merülne.

A nagy kérdés

Arra a felvetésre pedig, hogy milyen mondatot olvasna szívesen magáról a történelemkönyvekben, azt válaszolta:

„Becsülettel igyekezett.”

Annak pedig örülne, ha hozzáfűznék, hogy néhány dolgot rendbe tett.

UPDATE:

Szijjártó Péter reakcióját itt olvashatják: Visszaszólt Szijjártó Junckernek: nem kell senkit terelgetni.

UPDATE2:

Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője az Index.hu-val azt közölte: Juncker nem mondott olyat, hogy „húsvét után, szerdától visszalövünk”, szerinte ez "rosszul jelent meg” a sajtóban. Ma már a Berliner Morgenpost cikkében sem szerepel ez a mondat, a cikk eredeti verziójában azonban még szerepelt ez a kifejezés.

Egyéb kapcsolódó anyagok: Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus, A Fidesz nélkül ünnepelnek ma Milánóban a populista pártok.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Erősen kell igyekezniük a Fővárosi Közgyűlés újonnan megválasztott tagjainak, ha vagyon tekintetében be akarják hozni a régi motorosokat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?