Hirdetés
Hirdetés

Ma újabb mélyütést kaphat Boris Johnson

Wéber Balázs, 2019. szeptember 09., 16:55

A brit kormányfőt ma valószínűleg ismét leszavazzák a brit parlamentben, amely ráadásul több mint egy hónapra "bezár". Ez azt jelenti, hogy Boris Johnson kénytelen lesz kérni a Brexit újbóli elhalasztását az EU-tól – hacsak nem talál addig valamilyen kiskaput.

Irish Taoiseach Leo Varadkar (R) and British prime minister Boris Johnson deliver a joint press conference at the Government Buildings in Dublin, Ireland, 09 September 2019. EPA/AIDAN CRAWLEY
Boris Johnson ma Dublinban egyeztetett Leo Varadkar ír kormányfővel. EPA/AIDAN CRAWLEY

A brit parlament előreláthatólag ma este is elveti a brit kormányfő arra vonatkozó javaslatát, hogy tartsanak előrehozott választásokat október 15-én. Az ellenzéki képviselők – élükön a  munkáspártiakkal – ugyanis megerősítették, hogy nemmel fognak szavazni, nélkülük pedig nem lesz meg a javaslat elfogadásához szükséges kétharmados többség.

Nem lesz választás október 31-ig

Hirdetés

Mivel a mai vitanappal véget ér a brit parlament jelenlegi ülésszaka, és csak október 14-én kezdődik az új, az előrehozott választásokat, ha lesznek egyáltalán, legkorábban november közepén tarthatják meg.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a brit kormányfő elvileg kénytelen lesz a Brexit október 31-én esedékes időpontjának elhalasztását kérni az EU-tól – az őt gyakorlatilag erre kötelező törvényt múlt pénteken a felsőház is elfogadta, így az II. Erzsébet királynő formális jóváhagyásával életbe léphet.

Ezáltal Boris Johnson minden eddiginél szorultabb helyzetbe kerül, hiszen egy olyan lépésre kötelezi a törvény, amit ő konzekvensen elutasít.

Vannak még kiskapuk

A BBC szerint a kormányfői hivatalban most azt vizsgálják, hogyan tudna Johnson úgy kibújni a kötelezettség alól, hogy ne sértsen törvényt.

Az egyik lehetőség, hogy megkér egy vele szimpatizáló EU-tagállamot, hogy ne szavazza meg a halasztási kérelmet – annak elfogadásához ugyanis az összes uniós tagállam beleegyezése szükséges.

A másik lehetőség, hogy Johnson ugyan formálisan kérelmezi a kilépés elhalasztását, ugyanakkor küld egy másik levelet is Brüsszelnek, amelyben világossá teszi, hogy a kormány valójában nem szeretné elhalasztani a kilépést.

Jogászok ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy ha a miniszterelnök nem engedelmeskedik a törvénynek, akár börtönbe is kerülhet.

A konzervatívok nyernének

A kormányfő azzal érvel, hogy be kell teljesíteniük végre a választói akaratot – a britek 2016 júniusában kis többséggel ugyan, de az EU-tagság megszüntetésére voksoltak. Ellenlábasai viszont úgy vélik, hogy megállapodás nélkül semmiképp sem szabad kilépni, mivel az súlyos gazdasági károkat okozna. A Brüsszellel kötött egyezményt a brit parlament nem fogadta el.

Az előrehozott választásokat egyébként valószínűleg a Konzervatív Párt nyerte volna, amely mintegy 10 százalékkal erősödött azóta, hogy kiderült: Boris Johnson veszi át a párt és az ország irányítását.

UPDATE:

Újabb pofon Johnsonnak, nem lesz előrehozott választás

De ki az a Boris Johnson? Honnan jött és mit akar? Miben hasonlít Trumphoz, és miben különbözik tőle? Korábbi videókommentárunk:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

Ezek tulajdonosai nem azonosították magukat az október 31-ei határidőig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?