1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hosszas egyeztetés után végül az uniós állam- és kormányfők elfogadták a közösség 2014-2020 közötti keretköltségvetését amely 960 milliárd euró lesz. A hírt Herman Van Rompuy pötyögte be a Twitteren.

Az Európai Bizottság elnöke szerint nem tökéletes az Európai Unió új hétéves költségvetési keretéről szóló megállapodás, de jó alapot jelent az Európai Parlamenttel való tárgyalásra. Jose Manuel Barroso az európai állam- és kormányfők ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a bizottság jobban örült volna, ha a tárgyalások az eredeti javaslatához jobban hasonlító kimenetelhez vezetnek, de elismerte, hogy a megállapodás "jó katalizátora lehet a növekedésnek és munkahelyteremtésnek". Hangsúlyozta: a költségvetésben "jelentősek" a kohéziós támogatásra szánt összegek, és ezek a kifizetések jobban célozzák majd a növekedést és a munkahelyteremtést.

"Jó kompromisszum született" - mondta Francois Hollande francia elnök. "Jó és fontos megállapodás született. Megérte a fáradságot" - kommentálta a döntést Merkel német kancellár a hosszúra nyúlt egyeztetés után.

Magyar vélemény a döntésről

Magyarország azonos bánásmódot kért, az Európai Unió állam- és kormányfői pedig a csúcstalálkozón elismerték a magyar emberek által tett, az adósság és a hiány csökkentésére tett erőfeszítéseket - közölte Orbán Viktor a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. A kormányfő egyben bejelentette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől a minisztériumokhoz kerülő irányító hatóságok döntenek majd az uniós források felhasználásáról.

A miniszterelnök kifejtette, hogy az még nem dőlt el, hogy a jelenlegi pénzügyi időszakot az NFÜ viszi-e végig, és az irányító hatóságok az új pénzügyi időszak kezdetén veszik-e át a ügynökség feladatait, vagy fokozatos átállás lesz, és a két struktúra egy ideig egymással párhuzamosan működik majd. A koordináció a Miniszterelnökséghez kerül.

Orbán Viktor elmondta: az egy főre jutó nettó pozíciót tekintve Magyarország - Litvánia mögött - a második annak a megállapodásnak az értelmében, amely most született meg a következő időszak uniós keretösszege kapcsán. Az érthetőség kedvéért ez az jelenti, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban Magyarországra érkező, 7080 milliárd forintnak megfelelő uniós forrás mennyisége forintban hat vasúti vagonnak megfelelő 20000 forintos bankó, vagy euróban egy teljes kocsinak megfelelő 500 eurós. A kormányfő utalt, hogy egy főre vetítve a 2007 és 2013 közötti periódusban 660 ezer forintnyi az uniós támogatás, a következő periódusban pedig 712 ezer forint jut majd. Miközben a teljes költségvetés összege csökkent.

Nehezen jött össze, de mire is való ez a forrás?

A 2014-2020-as lesz az Európai Unió ötödik többéves pénzügyi kerete, amelynek saját forrásokra vonatkozó részére még a tagállamok parlamentjeinek is rá kell bólintaniuk. A többéves pénzügyi keret meghatározza hogy mennyi pénzt költhet, és mire az Unió, illetve rögzíti a kiadás finanszírozási módjának szabályait. A többéves pénzügyi keretről szóló rendelet nem azonos az EU éves költségvetésével és ez a rendelet legalább ötéves időszakra maximális éves összegeket – felső határokat – állapít meg arra vonatkozóan, hogy az Unió mennyi pénzt költhet a különböző szakpolitikai területeken belül. Ezenfelül megállapítja az összes kiadás felső határát is.

Az Unió bevételeit az EU saját forrásai alkotják, amelyeknek jelenleg három kategóriája van: a tradicionális bevételek (főként vámok és cukorilletékek), a hozzáadottérték-adóból származó saját források, illetve a bruttó nemzeti jövedelmen (GNI) alapuló saját források. A jelenlegi, 2007-2013-as pénzügyi keretről szóló megállapodás 864 milliárd euróig irányzott elő uniós kiadást. A legtöbb forrást - több mint 382 milliárd eurót - a fenntartható növekedésre fordítják; ez az összes kiadás mintegy 44 százaléka. Ugyancsak prioritást kapott a jelenlegi időszakban a természeti erőforrások kezelése és megőrzése, amelyre a kiadások körülbelül 43 százalékát, mintegy 371 milliárd eurót fordítanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Világmárkákra tenyereltek rá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 12:12
Az Ariston, valamint Bosch márkájú gépeket forgalmazó cégek oroszországi leányvállalatai kerülnek a Gazprom fennhatósága alá. 
Makro / Külgazdaság Mindenki villanyautózni fog?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 11:26
Az elektromos autók a vártnál lassabban, de egyre nagyobb szerelet kérnek maguknak. Persze van egy csomó kihívás, elég csak a magas árra és a finanszírozásra, az áramkutak hiányára, a hatótáv-félelmekre gondolni. Egyebek mellett ezek a kérdések lesznek terítéken a Privátbankár, az Mfor és a piac és Profit kiadója, a Klasszis Lapcsoport által szervezett hiánypótló,  "E" mint energia című május 16-án sorra kerülő konferencia villanyautó-szekciójában. 
Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG