5p
Vannak olyan kutatások, amelyek szerint bizonyos éghajlatú területeken jobban terjed az új koronavírus, mint másutt. De ezek még nem döntő erejűek, a legtöbb tudós nem meri kijelenteni, hogy ez a vírus is szezonális lenne. Az, hogy az egyik vírus szezonális, és nyáron visszaszorult, sajnos nem jelenti azt, hogy a másik is olyan.
(A kép illusztráció)

A megfázásos betegségek többsége tavasszal, a jó idő beköszöntével lassan el szokott tűnni. Az influenza, legalábbis Európában és más hasonló éghajlatú területeken inkább télen fordul elő, nyáron szinte sohasem. Reménykedhetünk abban hogy a koronavírus is eltűnik majd, ha beköszönt a nyár?

A Forbes.com meteorológus szerzője szerint még a CDC amerikai járványügyi kormányszervezet sem tud erre a kérdésre választ adni. A tudósok egyszerűen nem tudják még. Valószínűsíthető, hogy más kórokozókhoz hasonlóan ennek a vírusnak az aktivitása is csökkenni fog a nyári hónapokban, de nem biztos. Ráadásul egyes kórokozók, mint a normál influenza, csak a mérsékelt égövi országokban mutatnak ilyen szezonalitást.

A trópusokon az influenza nyáron is hasonlóképpen tud terjedni, mint nálunk télen. Nem tűnik el a melegben sem, aminek talán a magas páratartalomhoz lehet köze. Egyébként azt is kimutatták, hogy az időjárási körülmények szélsőséges és gyors változékonysága ősszel megnövekedett járványkockázatot jelez arra a szezonra.

A hivatalos verzió

“Még nem ismert, hogy az időjárás és a hőmérséklet befolyásolja-e a COVID-19 terjedését. Néhány más vírus, például a közönséges megfázás és az influenza, jobban terjed a hideg időjárású hónapokban, de ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen lenne megbetegedni ezektől a vírusoktól más hónapokban is. Jelenleg nem ismeretes, hogy a COVID-19 elterjedése mérséklődni fog-e, amikor az időjárás melegebb lesz. Sokkal többet szükséges még megtanulni a COVID-19 terjedéséről, súlyosságáról és egyéb jellemzőiről és a kutatások még folynak.” (Centers for Disease Control, CDC, USA)

Van több szezonális kronavírus

A megbetegedéseket okozó vírusok gyakran szezonálisak, de nem mindig – írja a Foxnews is Dr. William Schaffnerre, egy járványügyi alapítvány igazgatójára hivatkozva. Valamennyire biztató, hogy van négy olyan, korábban is ismert koronavírus-fajta, amelyek szezonálisak. De hogy pontosan miért is, azt még homály fedi a tudósok szerint. Ilyen lehetett a 2002-2003-ban kitört SARS kórokozója is.

A Bloomberg által idézett egészségügyi szakértők is azt mondják, hogy ha az influenza szezonális változatosságot mutat is, az nem jelenti azt, hogy egy másik légúti vírus is úgy viselkedik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 5-én azt közölte, nincs ok feltételezni, hogy a hőmérséklet szerepet játszik a járványban, de a kérdést érdemes vizsgálni.

Forró helyen kevésbé terjed?

Néhány kutató elemzést készített a témáról, de még nem tették közzé azt a megfelelő tudományos folyóiratokban, ami lehetővé tenné, hogy az eredményt más szakértők is ellenőrizzék. Amerikai és iráni kutatók egy csoportja arra a következtetésre jutott, hogy azok a helyek, ahol a Covid-19 fertőzés eddig sokáig jelen volt – például Wuhan Közép-Kínában, az olaszországi Milánó és Seattle az USA-ban – hasonlóan enyhe páratartalommal és körülbelül 5-11 Celsius fokos hőmérséklettel rendelkeznek télen.

További híreink a koronavírusról

A forróbb, nedvesebb helyeken viszont, mint például Bangkok, a vírust főként olyan embereknél találták meg, akik kívülről hozták be. Nem terjedt gyorsan a helyi közösségben – mondták a kutatók. Hozzátették azonban, hogy a jóslatokat egyelőre „rendkívül óvatosan” kell fogadni.

Jó neki, ha nedves

Különféle elméletek léteznek arról, hogy miért szezonálisak egyes vírusok. Bizonyítékok vannak például arra, hogy mind a hideg, száraz levegő, mind a különösen nedves körülmények kedvezőek az influenza terjedésének – írta a Bloomberg. Az emberek hajlamosak zárt helyen, tömegben tölteni a hideg és esős időt, fokozva a fertőződést. Ám több időt töltenek odakint szép időben, csökkentve a betegségek terjedését.

Lehetséges az is, hogy a nyár megemeli az emberek melatonin- és D-vitamin-szintjét, ami erősítheti immunrendszerüket. Olyan feltételezés is van, hogy a vírusok melegebb időben elveszítik erejüket, mert zsíros bevonatuk lebomlik.

Ebben volt nagyon más a SARS

A SARS légzőszervi szindróma 2002-2003-as súlyos járványa valóban enyhült a nyár folyamán. De ennek lehet, hogy kevés köze van az időjáráshoz. „A SARS nem természetes okok miatt halt ki” - írja Marc Lipsitch harvardi epidemiológus. Úgy véli, elsősorban az alkalmazott rendkívül intenzív közegészségügyi beavatkozások ölték ki.

A hatóságok többek között elkülönítették az eseteket és karanténba helyezték azok kapcsolatait is. A stratégia azért működött jól, mert a legfertőzőbb SARS-betegek nyilvánvaló tüneteket mutattak. Kína hasonló lépéseket tett most az új koronavírussal kapcsolatban is, de a vírus hosszú inkubációs periódusa (lappangási ideje) és a sok enyhe eset megnehezítették az elszigetelési erőfeszítéseket.

Ősszel úgyis visszajön?

Az influenza kitörésének enyhülése egyébként nem azt jelenti, hogy a vírus melegebb hőmérsékleten kihal. Csak nem terjed olyan könnyen. Tehát, ha a koronavírus nyáron esetleg el is múlik, ősszel könnyen visszatérhet – figyelmeztet a Bloomberg.

Beadták az első kísérleti oltást

Amerikai kutatók beadták az első kísérleti oltóanyagot az első önkéntesnek – írták amerikai lapok. A Kaiser Permanente Washington Research Institute kutatóintézet (Seattle) kísérletében 45 önkéntes két részletben, egymástól egy hónap különbséggel kap oltóanyagot. A kutatások azonban nem kecsegtetnek gyors eredménnyel, a széles körben alkalmazható, tömegesen gyártott oltás elkészültét legalább 12-18 hónapra teszik. Egyébként más szakemberek is legkorábban jövő év közepére becsülik ezt akkor, ha semmilyen váratlan nehézség nem jön közbe – ami viszont gyakran előfordul. (Lásd: De hol marad végre a koronavírus-vakcina?)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG