Hirdetés
Hirdetés

Robbanhat a merkeli hagyaték: növekszik a muszlimellenesség Németországban

Káncz Csaba, 2018. november 09., 08:25

Három évvel a Willkommenskultur meghirdetése után a németek csaknem fele gondolja azt, hogy muszlim menekülteket és migránsokat egyáltalán nem szabad az országba engedni. Az együttélést nem segíti, hogy az alsó-szászországi muszlim diákok harmada az iszlámért szívesen az életét adná.

German Chancellor Angela Merkel attends the 23rd European People's Party (EPP) Congress in Helsinki, Finland, 08 November 2018. European conservative centre-right parties gathered in Helsinki on 07 and 08 November, to elect the lead candidate for the next European elections that will take place from 23 to 26 May 2019. Top candidates are German MEP Manfred Weber and Finland's former Prime Minister Alexander Stubb. EPA/KIMMO BRANDT
A német kancellár az Európai Néppárt tegnap zárult kongresszusán Helsinkiben. EPA/KIMMO BRANDT

Angela Merkel kancellár múlt hétfőn jelentette be, hogy nem indul többet a CDU elnöki pozíciójáért, és a tíz nappal később készült közvélemény-kutatás máris komoly belpolitikai mozgásról tanúskodik.

A kancellártól megszabadult CDU/CSU bő egy hét alatt két százalékponttal lett népszerűbb és jelenleg 29 százalékon áll. A Merkellel a fő mumusát elvesztő eurószkeptikus AfD viszont tíz nap alatt brutális három százalékot zuhanva 13 százalékon állapodott meg.

Hirdetés

A keleti tartományok elutasítóbbak

De van-e oka az AfD-nek a kétségbeesésre?  Nos, egy friss lipcsei  tanulmány szerint nem igazán, hiszen a Willkommenskulturnak hosszú távú társadalmi és politikai hatásai vannak. A tanulmány szerint a felmérésben résztvevők 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a muszlim menekülteket és migránsokat nem szabad az országba engedni – négy éve még csupán 36,5 százalékuk mondta ugyanezt.  A megkérdezettek 56 százaléka szerint annyi muszlim van Németországban, hogy néha idegennek érzik magukat saját hazájukban – négy éve még csak 43 százalék állította ezt.

Növekedett a romákkal szembeni ellenérzés is. A tanulmány szerint a megkérdezettek 60 százaléka volt azon az állásponton, hogy a romák hajlamosak a bűn elkövetésére – öt százalékkal többen vélekedtek most így, mint 2014-ben. Mára a németek több, mint harmadának alakult ki az a véleménye, hogy a külföldiek csak a szociális juttatások kihasználásáért jönnek az országba, a keleti tartományokban pedig a megkérdezettek fele vallotta ezeket a nézeteket.

A felmérésbe bevont emberek 35,6 százaléka szerint országuk „veszélyesen felhígult” a külföldiek miatt, a keleti tartományokban pedig 44,6 százalék ért egyet ezzel a kijelentéssel. Harminc százalék határozottan kiállt a demokratikus értékek mellett, negyven százalékuk viszont előnyben részesítené a tekintélyelvűbb társadalmi struktúrákat.

Az együttélés kihívásai

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A lipcsei felmérés összhangban van azzal a szeptemberi kutatással, miszerint a németek kétharmada úgy látja: negatív irányba változott Németország a nemzetközi migrációs válság három évvel ezelőtti elmélyülése óta. Az Emnid közvélemény-kutató intézet szerint a németek 82 százaléka úgy véli, hogy jelentősen megromlott a társadalmi légkör 2015 szeptembere óta, és csupán 11 százalék nem tapasztalt ilyen változást.

A hangulat romlásához hozzájárulhattak az augusztusban nyilvánosságra hozott gyilkossági statisztikák is.  Eszerint 2017-ben a lezárt gyilkossági ügyek (amelyek esetében az áldozat német állampolgár volt - a szerk.) nem német állampolgár gyanúsítottjainak a száma 33 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ezzel párhuzamosan a meggyilkolt menedékkérők száma is megugrott 25-ről 40 főre.

Németországot az év elején megrázta az a felmérés is, amelyet az alsó-szászországi diákok között készítettek.   A muszlim diákok 29,9 százaléka ugyanis el tudja képzelni, hogy az életét adja az iszlámért. 27,4 százalékuk szerint a sária iszlám törvénykezése sokkal jobb, mint a német törvények.  19,9 százalékuk pedig úgy véli, hogy a muszlimokat elnyomják, és ez ellen erőszakkal kell védekezniük.

Káncz Csaba jegyzete

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?