6p
Miközben egyértelmű, közvetlen kapcsolat mutatható ki a bevándorlás és a gazdasági növekedés között, a migráció előnyei nem egyenlően oszlanak el, ezért sok helyen élből utálják az egészet. Erre a politikusok is előszeretettel tesznek rá egy lapáttal a népszerűségért cserébe. Ott utasítják el a legtöbben a bevándorlást, ahol a legnagyobb szükség lenne rá: Lengyelországban és Magyarországon.

Mit adtak nekünk a bevándorlók?

A bevándorlás korlátozása fékezi a gazdasági növekedést, ez ilyen egyszerű – írja a Financial Times-ban Ian Goldin, az Oxfordi Egyetem professzora saját friss kutatási eredményeire hivatkozva. A Citigrouppal közösen végzett kutatás alapján Goldin azt írja: az Egyesült Államokban 2011 óta elért gazdasági növekedés kétharmada közvetlenül is a bevándorlásnak köszönhető. Ha pedig az Egyesült Királyságban 1990-ben „lezárták volna” az országot a bevándorlás elől, a gazdaság teljesítménye legalább 9 százalékkal alacsonyabb lenne a mostaninál. Ez 15 év alatt több mint 175 milliárd font kiesést jelentett volna. Németország esetében egy ugyanilyen intézkedés 6 százalékos, mintegy 155 milliárd eurós kiesést jelentett volna 15 év alatt.

Ezek a számok áradásul nem tartalmazzák a migráció szélesebb körű, hosszú távú jótékony hatásait - különösen a szakképzett migránsok aránytalanul nagy hozzájárulását az innovációhoz és a jólét megteremtéséhez.

Aki hajlandó elhagyni a szülőhazáját, az sokat tehet új otthonáért

Elhagyni egy országot és új életet kezdeni egy másikban kockázatos dolog, így ez önmagában is egy olyan szűrő, amely kiválogatja a vállalkozó szelleműeket. Nem véletlen, hogy az Egyesült Királyságban a bevándorlók kétszer nagyobb eséllyel indítanak vállalkozást, mint a brit születésűek. Az USA-ban bevándorlók alapították a cégek 30 százalékát, miközben a népességnek csak 14 százalékát adják. Ráadásul a bevándorlók vállalkozásai sikeresebbek is: az amerikai „unikornisok” (legalább 1 milliárd dollárt érő startupok) több mint felét bevándorlók alapították, ahogy a Fortune 500 lista szereplőinek 40 százalékát is (ezen a legnagyobb árbevételű amerikai nyílt részvénytársaságok szerepelnek). Goldin szerint ugyanez a minta máshol is ugyanígy megfigyelhető.

Az Egyesült Államokban 2-3-szor nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy bevándorló vállalatot alapít, szabadalmaztatott innovációt hoz létre vagy Nobel- illetve Oscar-díjat nyer, mint egy született amerikai esetében. A pozitív folyamat pedig öngerjesztő : a bevándorlók alapvető fontosságú szereplői az innovatív és dinamikus gazdaságoknak. Ezek az országok a globális tudáshoz való hozzáférésüknek köszönhetően növekednek, és még több bevándorlót vonzanak.

A bevándorlók jellemzően anyaországukban (és annak költségén) tanulnak, és nyugdíjbavonulás előtt el is hagyják a célországot – ez azt jelenti, hogy jelentősen több adót fizetnek be a költségvetésbe, mint amennyi támogatást, juttatást felvesznek. Jelenlétük jellemzően magasabb fizetésekkel, magasabb termelékenységgel, alacsonyabb munkanélküliséggel és a nők munkaerőpiaci részvételének emelkedésével jár együtt.

A különbség a külföldön és belföldön születettek foglalkoztatási rátája között az egyes országokban. A sötétebb pont az alacsonyabb végzettségűek, a világosabb a magasabban képzettek adatát jelöli. Ahol az adat pozitív, ott a külföldi születésűek foglalkoztatottsági rátája magasabb. 2009-2010, forrás: Migration and the Economy / OECD

Nem egyformán oszlik el a bevándorlás okozta jövedelem – sokan csak a nehezét kapják

A bevándorlást azonban egyre kevésbé kötik össze a világban a pozitív gazdasági hatásokkal, és egyre inkább előtérbe kerülnek a hozzá kapcsolódó negatív előítéletek. Goldin szerint ez annak következménye, hogy a bevándorlás pozitív hatásai nem egyenlően osztódnak el a társadalmakon belül. A bevándorlás a legproduktívabb régiók fejlődését segíti, tovább szélesítve a regionális fejlettségbeli különbségeket. Egy Wisconsinban elbocsátott gyári munkásnak nem könnyű a Szilícium-völgyben elért előnyöket bizonygatni – vagy a Londonhoz hasonló dinamikusan fejlődő városokban elért fejlődést azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy ott éljenek.

Akik semmit sem tudnak a bevándorlókról, azok utálják a legjobban őket

A Citigroup-Oxford Martin School kutatás arra az eredményre jutott, hogy a migrációval kapcsolatos hozzáállás gyakran független annak valódi hatásától. Ott a legnagyobb a bevándorlás-ellenesség, ahol a legalacsonyabb a külföldön születettek aránya, mint például Lengyelországban vagy Magyarországon (2 százalék alatti), annak ellenére, hogy ezekben az országokban nagyon alacsony a termékenységi arányszám, súlyos a társadalmak elöregedése és növekszik a munkaerőhiány. (Lásd keretes írásunkat.)

Az országokon belül is gyakran fordított kapcsolat van a bevándorlás mértéke és a helyiek hozzáállása között. A Londonhoz vagy Melbourne-höz hasonló városokban, ahol a lakosság harmada külföldi születésű, sokkal befogadóbbak az emberek, mint azokon a vidéki területeken és kisvárosokban, ahol a bevándorlók csak egy kis részét teszik ki a lakosságnak.

Japánban kezd lejárni a lemez, amit Kelet-Európában csak most tettek fel

A kutatásban külön megemlítik Magyarország és Lengyelország, illetve Japán különleges helyzetét. A lengyel népesség kevesebb mint 1 százaléka külföldi születésű, a magyaré pedig kevesebb mint 2. Lengyelország és Magyarország a világ leggyorsabban elöregedő társadalmú, legalacsonyabb termékenységi rátájú országai között van, amelyeknek így alapesetben támogatniuk kellene a bevándorlást mint alapvető nemzeti érdeket, mégis itt a legnagyobb a bevándorlás társadalmi elutasítottsága. Ez a folyamat relatíve újkeletű Kelet-Európában.

Japán hosszú idő óta szembesül a világ egyik legnagyobb tempójú társadalmi elöregedésével. Ez aláássa a gazdasági növekedést, és egyébként az idősgondozás is egyre komolyabb válságba kerül az országban. Már vannak jelei annak, hogy a helyzet átalakíthatja a régóta meglévő, mélyen gyökerező bevándorlás-ellenességet az országban.

A politikusoknak csak az számít, hogy támogatást szerezzenek

Persze az, hogy a bevándorlásra egyre nagyobb politikai hangsúly helyeződik, egészen máshol gyökerezik: egyes politikusok kiragadott számokat vagy elszigetelt bűncselekményeket húznak elő, hogy politikai tőkét, támogatást kovácsoljanak maguknak belőlük. Jellemzően a jövedelmek stagnálása, az esetleges megszorítások miatti félelemre építenek. Miközben ezekre az aggodalmakra oda kell figyelni és beszélni is kell róluk, a bevándorlás megállítása nem a megfelelő válasz – írja Goldin.

A most bemutatott kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a bevándorlás további korlátozása csak lelassítja a növekedést, növeli az egyenlőtlenségeket, aláássa a társadalmi kohéziót és a bevándorlás további szigorításának ördögi köréhez vezet. A politikusok versengése abban, hogy ki tud keményebben bánni a bevándorlókkal, mindannyiunknak árt.

MTI Fotó: Marjai János

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG