Hirdetés

Mindenki nyugodjon le – ma kiderül, mennyire kemények a britek

Wéber Balázs, 2019. március 13., 13:15
Cimkék
Theresa May
, Brexit

A brit kormány már készül a megállapodás nélküli Brexitre: az importáruk többsége a kilépés után is vámmentes lesz, és nem vezetnek be határellenőrzést az ír-északír határon sem. A brit parlament alsóháza közép-európai idő szerint ma este nyolc órakor szavaz a no deal Brexitről – a kormánypárti képviselők saját belátásuk szerint voksolhatnak.

 A grab from a handout video made available by the UK Parliamentary Recording Unit shows John Bercow, Speaker of the British Parliament, as Members of Parliament get up to vote at the House of Commons parliament in London, Britain, 12 March 2019 on British Prime Minister May's amended Brexit. Theresa May wants parliament to back her 'improved' withdrawalk agreement she has negotiated with the EU over the so-called 'backstop'. The United Kingdom is officially due to leave the European Union on 29 March 2019, two years after triggering Article 50 in consequence to a referendum. EPA/UK
John Bercow, a brit parlament alsóházának elnöke a tegnap esti szavazáson. EPA/UK

Bekövetkezhet, amitől korábban (szinte) mindenki félt az Egyesült Királyságban: ha a brit parlament ma nem szavaz másként, akkor a szigetország (és Észak-Írország) megállapodás nélkül esik ki az EU-ból március 29-én – azaz jön a no deal Brexit. Erre azután kerülhet sor, hogy tegnap a brit parlament alsóháza elutasította a brit kormány és Brüsszel között létrejött alkut a kilépés feltételeiről. (A vita hátteréről itt olvashat részletesen.)

Armageddon jöhet...

Hirdetés

Korábban sorra jelentek meg olyan tanulmányok, amelyek alapján egy ilyen szcenárió megvalósulása Armageddon-szerű hatással lenne a brit gazdaságra.

A brit kormány jelentése szerint a GDP több mint kilenc százalékkal zuhanhat, a brit jegybank szerint a munkanélküliség duplájára nőhet, a font pedig negyedével is gyengülhet. Emellett elemzők sora figyelmeztetett arra, hogy a vámok megjelenése miatt akadozhat vagy akár le is állhat a termelés egyes gyárakban, áruhiány lehet a boltokban és jelentős drágulásra kell felkészülniük a fogyasztóknak –  a sort hosszasan lehetne folytatni.

... vagy mégsem

Ezeket a károkat kívánja mérsékelni a brit kormány ma bejelentett intézkedés-csomagja – ami egyben azt is jelzi, hogy London már komolyan számol a megállapodás nélküli kilépéssel.

A 12 hónapra szóló intézkedésterv szerint a no deal Brexit után is „vámmentes lesz a brit importérték 87 százaléka” – azaz a legtöbb importcikkre március 29. után sem fognak vámot kivetni.

Vámok csak a fennmaradó 13 százaléknyi importértéket terhelnék különböző mértékben. Ide tartoznak a marha-, a bárány-, a sertés- és a baromfihús-termékek, valamint egyes tejtermékek. London szerint ezzel is csak a brit mezőgazdasági termelőket támogatják.

Ugyanakkor vámokat vetnének ki a kész autókra is, amelyek ennek következtében drágulhatnak. Azoknak a nagy-britanniai autógyártóknak viszont, amelyek termelése az Európai Unióval kiépített beszállítói hálózatokra épül, nem kellene vámot fizetniük az importált részegységek után. Így akarják elkerülni, hogy akadozzon a beszállítás.

Nem lesz határ

A tervezet azt is kiemeli, hogy a no deal Brexit utáni átmeneti időszakban a brit kormány semmiféle ellenőrzést és vámot nem alkalmazna Észak-Írország és az Ír Köztársaság áruforgalmában – azaz nem vezetnének be fizikai ellenőrzést a határon. (Az EU és London közötti tárgyalások egyik legnehezebb pontja éppen az volt, hogy miként lehet elkerülni az ellenőrzést a kiválás után.)

Eközben brit elemzők egy része már azt mondja, hogy nem kell annyira félni a megállapodás nélküli kilépéstől. Nemrég a Daily Telegraph mítosznak nevezte azt a véleményt, miszerint ez a végkifejlet romba döntené a brit gazdaságot. Szerintük az csak mérsékelt gazdasági visszaeséssel járna. Ma pedig arról írt, hogy a no deal Brexit olyan kilépés, amelyet számos „minideal” szabályoz majd – magyarul mindenki nyugodjon le. 

Az EU is készül

Ma a román uniós elnökség is bejelentette, hogy folytatja a no deal Brexitre kidolgozott cselekvési terv végrehajtását. Az Európai Bizottság már tavaly decemberben elkezdte a felkészülést: a csomag 14 intézkedést tartalmaz azokon a területeken, ahol jelentős zavarok várhatók a 27 uniós tagország polgárai és vállalkozásai szempontjából. Ide tartozik például a pénzügyi szolgáltatások rendszere, a légi közlekedés, az éghajlat-politika és a vámügyek.

Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló pedig ma Strasbourgban azt mondta: még soha nem volt ilyen nagy az esélye a no deal Brexitnek.

És mi lesz most?

De egyáltalán engedélyezi-e a megegyezés nélküli távozást a brit parlament? Az biztos, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt képviselői nemmel voksolnak majd. Az viszont kérdés, hogy miként fognak szavazni az amúgy is megosztott toryk – Theresa May kormányfő, a konzervatívok vezére szerint képviselőik saját belátásuk szerint dönthetnek. (Ezt egyébként a Brexit-párti miniszterek kérték tőle.)

Ha az igen szavazatok kerülnek többségbe, akkor jöhet a no deal Brexit. Ha a nem voksok nyernek, akkor csütörtökön ismét szavaz a parlament – ezúttal arról, hogy kérjék-e hivatalosan az EU-tól a kilépés elhalasztását egy későbbi időpontra.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Olasz választások: félsiker Salvininek, kiütötték az Öt Csillagot

Olasz választások: félsiker Salvininek, kiütötték az Öt Csillagot

Visszatért a kétpólusú politikai rendszerhez Olaszország: a hétvégi tartományi választásokon Emilia Romagnában a baloldal, Calabriában a jobboldal nyert, az Öt Csillag Mozgalom viszont gyakorlatilag megsemmisült. Az establishment-ellenesnek indult mozgalom múlt héten vezetőjét is elvesztette, így a Demokrata Párttal alkotott koalíciója egyre törékenyebbnek tűnik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?