Hirdetés
Hirdetés

Mindenkinek sürgős lett: verik az Iszlám Államot

Fellegi Tamás, 2017. május 30., 06:07

Iraki részről folyamatos a harc a dzsihádisták ellen, de most hirtelen az orosz támogatású szír kormányerőknek is eszébe jutott, hogy most már az Iszlám Állam ellen kéne harcolni, és két helyen nagy erőkkel neki is kezdtek. Az amerikai védelmi miniszter szerint pedig élő dzsihádista ki nem juthat, hogy aztán máshol robbantson.

Felgyorsultak az események, 3 év után végre úgy tűnik, minden érintett úgy látja, ideje eltörölni az Iszlám Állam utolsó darabját, sőt utolsó emberét is. Több ok lehet: az egyik, hogy a különböző, sokszor egymással is ellenséges felek látják, hogy a másik jól halad, így a területekért megindul a verseny. Az amerikai és az orosz hozzáállásban pedig nagy lehet az utóbbi idők IÁ-hoz köthető merényleteinek sora.

Az évszázad ostroma

Irak részéről a harc folyamatos, amióta Obama Amerikája kiképezte és felszerelte az iraki haderőt két évvel ezelőtt. Moszul városáért már 8 hónapja zajlik a harc, de most már sikerült az ellenséget egy 5 négyzetkilométeres területre szorítani, igaz, az sűrűn lakott és a becslések szerint 165 ezer civil lakos tartózkodik ott. Folyamatosan röplapokat szórnak nekik, hogy meneküljenek ki onnan, hisz a most következő utolsó csapásban már képtelenség lesz a civil áldozatokat elkerülni.

Hirdetés

A várost a sokszoros túlerő gyorsan is felszabadíthatta volna, ha nem próbálják megóvni a civil lakosságot. Elsődleges szempont volt azonban, hogy gondosan, házról házra foglalják el a várost a lakosok megmentésével. Május elején azonban belehúztak: akkor nagyjából a város negyede volt dzsihádista kézen, most már csak ez a kis belvárosi rész. Ugyan Ramadánig be akarták fejezni a hadműveletet, de most már nem állnak le, hanem teljes erővel rácsapnak a kis területre.

3 év után

Maga az iraki miniszterelnök is megjelent ma Moszulban és bejelentette, hogy június 10-ig, a város elestének 3. évfordulójáig befejeződnek a harcok, és amikor mindent elfoglaltak, ő maga fogja bejelenteni. A 3 éves évforduló egy történelmi emléket ébreszt: a Szovjetunió megtámadása után pont 3 évvel, 1944. június 22-én indult az a hatalmas szovjet offenzíva, ami a nácikat napok alatt teljesen kiszorította a Szovjetunió 1939 előtti területéről.

Az iraki haderő egy része közben már felszabadult, rájuk már nincs szükség Moszulban, így a várostól nyugatra, Ninive tartományban kezdtek támadást. Felszabadították a jazidi falvakat, ahol az Iszlám Állam korábban nagy vérengzéseket rendezett, és a kurdok területe mellett egy folyosót nyitottak a szír határig, pontosabban a szíriai kurd határig. Innen feltehetően dél felé fokozatosan el fogják foglalni az dzsihádisták sávját, amely majdnem a jordán határig tart, igaz, a legnagyobb része lakatlan sivatag.

Orosz aktivitás

Szíriában eddig érdemben csak a kurd és szunnita arab koalíció, az SDF volt igazán aktív, ők északról körbekerítették Rakka városát, és ma a Tigris folyó déli oldalán is komoly területeket foglaltak, nem kizárt, hogy dél felől is be akarják keríteni a várost. Az elmúlt napokban viszont a szír kormányerők is megkezdték az Iszlám Állam ütlegelését orosz irányítással és légitámogatással: múlt héten Palmyrától délre foglaltak el nagyobb részt, most pedig Aleppótól délnyugatra szorítják vissza a dzsihádistákat meglehetősen jó ütemben.

Szíria Aleppó és Rakka közti része. A rózsaszín részeken a szír kormányerők, a sárgán az SDF szorította vissza az IÁ-t. Forrás: isis.liveumap.com

Szíria Aleppó és Rakka közti része. A rózsaszín részeken a szír kormányerők, a sárgán az SDF szorította vissza az IÁ-t. Forrás: isis.liveumap.com

Az utolsó szálig

Mindeközben az amerikai védelmi miniszter, James Mattis nyilatkozott a CBS-nek, és azt mondta, hogy Amerika stratégiát vált: a cél immár az Iszlám Állam teljes megsemmisítése, annak minden tagjával együtt, vagyis szó sem lehet arról, hogy a dzsihádisták közben elszivárogjanak, hogy máshol szervezhessenek terrorcselekményeket. Ez a stratégia óhatatlanul több civil áldozatot fog követelni, de ez véleménye szerint hozzátartozik a háborúhoz, eddig sikerült minimalizálni, de a harcok nem húzódhatnak a végtelenségig. Szerencsére a nagyobb városok már felszabadultak, egyedül Rakka még egy jelentősebb település, a többi terület, ahol harcolni kell, nagyrészt gyéren lakott.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?