Hirdetés
Hirdetés

Na, vajon melyik a legélhetőbb város, kedves János?

2018. március 21., 06:07

Noha nemrégiben volt egy kísérlet a város árnyoldalainak bemutatására, egy széleskörű felmérés szerint bizony Bécs nyerte el a megtisztelő címet, ráadásul már 9. éve. A Bécset követő legjobbak többsége is Európában van, még pedig nyugati felén. A legrosszabbról is szó esik: Bagdad lett, ugyancsak sok éve kullog a sor végén.

A felmérés 231 várost vizsgál meg, olyan szempontok alapján, mint a politikai stabilitás, egészségügy, oktatás, bűnözés, közlekedés, és a szabadidős tevékenységek lehetőségei. Az 1,8 millió lakosú Bécs a CNBC szerint már 9. éve nyeri a felmérést a kiváló egészségügynek, a nem túl drága lakhatási költségeknek és a kulturális élet sokoldalúságának köszönhetően.

A legjobbak és a kontinensek

Bécset a listán Zürich követi, majd a harmadik-negyedik helyen holtversenyben München és az új-zélandi Auckland osztozik. Az ötödik Vancouver Kanadában, a hatodik Düsselforf, a hetedik Franfurt, a nyolcadik Genf, a kilencedik Koppenhága, a tizedik Bázel. A többi kontinens, nevezetesen Dél-Amerika, Ázsia és Afrika viszonylagos lemaradásban van: Ázsia legélhetőbb városa Szingapúr, a világlistán a 25. helyet foglalja el. Dél-Amerikában, sőt egész Latin-Amerikában Montevideo lett a legjobb, a ranglistán 77. helyet kapta, Afrikában pedig a dél-afrikai Durban, ő a 89. helyen szerepel.

Hirdetés

Életszínvonal ugrás

A felmérés azt is megvizsgálta, hogy mely városokban nőtt a legtöbbet az életszínvonal az elmúlt 20 évben. Ebben térségünk (a kelet-európai felzárkózó országok) jár élen, Szarajevó a nyertes. Ott persze 20 éve a délszláv háború hatásai miatt igen alacsony lehetett a bázis, de a fejlődés mégiscsak örvendetes. A második helyezett Pozsony, amely egyébként 80. a legélhetőbb városok listáján, itt viszont valóban Szlovákia, és különösen fővárosa elképesztően gyors fejlődése állhat a háttérben.

Fővárosunk és társaink

Megkerestük a listán Budapestet, fővárosunk a 76. helyet kapta, közvetlenül előttünk Ljubljana és Dubaj tartózkodnak, kicsit előrébb Prága, utánunk kevéssel Varsó, Pozsony és Vilniusz. Bukarest a 107., Szófia a 116. helyet kapta a volt keleti blokk-társaink közül, a balti országok nélküli volt szovjetunió városai viszont meglehetősen le vannak maradva, Moszkva a 167., Jereván a 171., Kijev és Szentpétervár a 173. helyen osztoznak, Baku a 196. helyezett.

A másik véglet

Ami a legrosszabb helyezetteket illet, az utolsó az iraki főváros, a középkori hatalmas arab állam központja, az ezeregy éjszaka városa, Bagdad. A mai iraki főváros a szaddami diktatúra, majd a folytonos háborús helyzet és a sok merénylet miatt lett a legrosszabb város. A polgárháborús helyzet teszi élhetetlenné a jemeni fővárost, Szanát is, de hasonlóan rossz helyezést kapott Haiti fővárosa, Port au Prince, valamint Szíria fővárosa, Damaszkusz is, nem meglepő módon.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Heti befektetői fókusz: kereskedelmi háború, MNB-kamatdöntés, olasz válság

Heti befektetői fókusz: kereskedelmi háború, MNB-kamatdöntés, olasz válság

Újabb adok-kapokra került sor az Egyesült Államok és Kína között a rétestésztaszerűen nyúló kereskedelmi háború ügyében, ami jócskán lehúzta a főbb tőzsdeindexeket. Ezek utóhatása mellett augusztus utolsó hetében még két téma határozhatja meg a befektetői hangulatot. Globális szinten az, merre mozdul tovább az olasz kormányválság. Idehaza pedig a Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülése tűnik a legérdekesebbnek, amelyen ugyan nem várható az irányadó ráta megváltoztatása, de fontos, lesz-e az euróval szemben immár a 330-as szintnél toporgó forintot is érintő üzenet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?