Hirdetés

Na, vajon melyik a legélhetőbb város, kedves János?

2018. március 21., 06:07

Noha nemrégiben volt egy kísérlet a város árnyoldalainak bemutatására, egy széleskörű felmérés szerint bizony Bécs nyerte el a megtisztelő címet, ráadásul már 9. éve. A Bécset követő legjobbak többsége is Európában van, még pedig nyugati felén. A legrosszabbról is szó esik: Bagdad lett, ugyancsak sok éve kullog a sor végén.

A felmérés 231 várost vizsgál meg, olyan szempontok alapján, mint a politikai stabilitás, egészségügy, oktatás, bűnözés, közlekedés, és a szabadidős tevékenységek lehetőségei. Az 1,8 millió lakosú Bécs a CNBC szerint már 9. éve nyeri a felmérést a kiváló egészségügynek, a nem túl drága lakhatási költségeknek és a kulturális élet sokoldalúságának köszönhetően.

A legjobbak és a kontinensek

Bécset a listán Zürich követi, majd a harmadik-negyedik helyen holtversenyben München és az új-zélandi Auckland osztozik. Az ötödik Vancouver Kanadában, a hatodik Düsselforf, a hetedik Franfurt, a nyolcadik Genf, a kilencedik Koppenhága, a tizedik Bázel. A többi kontinens, nevezetesen Dél-Amerika, Ázsia és Afrika viszonylagos lemaradásban van: Ázsia legélhetőbb városa Szingapúr, a világlistán a 25. helyet foglalja el. Dél-Amerikában, sőt egész Latin-Amerikában Montevideo lett a legjobb, a ranglistán 77. helyet kapta, Afrikában pedig a dél-afrikai Durban, ő a 89. helyen szerepel.

Hirdetés

Életszínvonal ugrás

A felmérés azt is megvizsgálta, hogy mely városokban nőtt a legtöbbet az életszínvonal az elmúlt 20 évben. Ebben térségünk (a kelet-európai felzárkózó országok) jár élen, Szarajevó a nyertes. Ott persze 20 éve a délszláv háború hatásai miatt igen alacsony lehetett a bázis, de a fejlődés mégiscsak örvendetes. A második helyezett Pozsony, amely egyébként 80. a legélhetőbb városok listáján, itt viszont valóban Szlovákia, és különösen fővárosa elképesztően gyors fejlődése állhat a háttérben.

Fővárosunk és társaink

Megkerestük a listán Budapestet, fővárosunk a 76. helyet kapta, közvetlenül előttünk Ljubljana és Dubaj tartózkodnak, kicsit előrébb Prága, utánunk kevéssel Varsó, Pozsony és Vilniusz. Bukarest a 107., Szófia a 116. helyet kapta a volt keleti blokk-társaink közül, a balti országok nélküli volt szovjetunió városai viszont meglehetősen le vannak maradva, Moszkva a 167., Jereván a 171., Kijev és Szentpétervár a 173. helyen osztoznak, Baku a 196. helyezett.

A másik véglet

Ami a legrosszabb helyezetteket illet, az utolsó az iraki főváros, a középkori hatalmas arab állam központja, az ezeregy éjszaka városa, Bagdad. A mai iraki főváros a szaddami diktatúra, majd a folytonos háborús helyzet és a sok merénylet miatt lett a legrosszabb város. A polgárháborús helyzet teszi élhetetlenné a jemeni fővárost, Szanát is, de hasonlóan rossz helyezést kapott Haiti fővárosa, Port au Prince, valamint Szíria fővárosa, Damaszkusz is, nem meglepő módon.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

A fejekben az él a kis összegű kölcsönökről, hogy azokat a bankoknál csak körülményes módon lehet megszerezni, ellenben a pénzügyi szolgáltató cégek gyorsan és gond nélkül megítélik és folyósítják. De valóban így van ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?