4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Néhány héten belül benyújthatja a CEU akkreditációs kérelmét Ausztriában. Az ügyben Soros György tegnap az osztrák kancellárral tárgyalt, ma pedig az oktatási miniszterrel fog egyeztetni. Osztrák lapok szerint az intézmény Magyarországon nagy nyomás alatt áll, ezért költözhet át Ausztriába. Az amerikai milliárdos vizitje nagy vihart kavart az osztrák újságok fórumain és a közösségi médiában.
Soros György és Sebastian Kurz a kancellári hivatalban. Forrás: Osztrák Kancellári Hivatal/Dragan Tatic

Már a következő hetekben benyújthatja akkreditációs kérelmét a Közép-Európai Egyetem (CEU) Ausztriában a helyi akkreditációs szerv, az AQ Austria várakozásai szerint, adta hírül a Die Presse. Az osztrák lap szerint az akkreditációs folyamat az osztrák oktatási minisztériumtól függetlenül zajlik majd.

Jövő ősszel indulhat a bécsi képzés

A CEU alapítója, Soros György a mai napon egyeztet Heinz Fassmann néppárti oktatási miniszterrel az akkreditációról. A találkozó során az egyetemmel kapcsolatos „technikai kérdések” kerülnek majd szóba, közölte a miniszter egyik szóvivője.

Az egyetem már 2019 őszén megkezdheti oktatási és kutatási tevékenységét az osztrák fővárosban, az Otto Wagner egészségügyi komplexum területén. Az intézménynek egyébként már a korábbi, néppárti-szociáldemokrata kormány felkínálta, hogy költöztesse át képzését Bécsbe.

A kancellárral is tárgyalt

A magyar származású amerikai milliárdost tegnap hivatalában fogadta Sebastian Kurz osztrák kancellár is. A találkozón a CEU mellett szóba kerültek kül- és Európa-politikai kérdések is.

A kiszivárgott információk szerint a megbeszélésen elhangzott, hogy Ausztria tárt kapukkal várja a CEU-t, mivel támogatja a tudomány szabadságát. Kurz és Soros egyetértett abban is, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból egy sajnálatos döntés volt, a kemény (megegyezés nélküli) Brexitet pedig el kell kerülni. A migráció kérdésében ugyanakkor „teljesen eltérő nézeteket” fogalmaztak meg.

Kurzból is ellenség lett

Soros a fő mumusA Kurz-Soros találkozóval kapcsolatban a Der Standard megjegyzi: a kancellár fontosnak tartja, hogy olyan személyekkel is fenntartsa a párbeszédet, akik bizonyos témákban (például migráció) más nézeteket vallanak. A lap a magyar miniszterelnökről azt írja, hogy számára Soros egy „ellenségkép”, és a kormányfő a „burkoltan antiszemita kijelentésektől sem riad vissza, miközben a milliárdost szidja.” Ezzel párhuzamosan – teszik hozzá – néhány osztrák „szabadságpárti politikus is ellenséget lát Sorosban, összeesküvés-elméleteket terjeszt róla, és őt teszi felelőssé a 2015-es menekültválságért.”

A Die Presse emlékeztet arra, hogy a CEU Budapesten „masszív nyomás alatt áll”, és el akarja hagyni Magyarországot. „A nacionalista-konzervatív magyar kormány számára a Holocaust-túlélő Soros gyűlöletes személy, az ő nyakába varrják a 2015-ös migrációs válságot. Azzal vádolják, hogy saját terve  van a migránsok Európába telepítésére” – írja az osztrák lap.

A Die Presse felidézi azt is, hogy a magyar kormányközeli média szeptemberben Sebastian Kurzot is Soros-közeli politikusnak kiáltotta ki, miután a kancellár és pártja, az Osztrák Néppárt megszavazta a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben.

Kurzból annak ellenére lett hirtelen barátból ellenség – tesszük hozzá –, hogy a migráció kérdésében nagyrészt ugyanazon az állásponton van, mint Orbán Viktor kormányfő, és anno pártja világossá tette, hogy a magyar demokrácia állapota (a többi közt éppen a CEU-ügy) miatt fogadta el a Sargentini-jelentést.

Letiltott kommentek

Soros bécsi látogatása a jelek szerint Ausztriában is megosztja a közvéleményt. A Kurier vizitről szóló cikkét már nem lehet kommentálni, mivel egyes hozzászólók a milliárdos megölésével fenyegetőztek. „Volt már egy merénylet, ami sajnos nem sikerült. De jön majd a következő” – idézte a lap az egyik kommentelőt.

Hasonlóan heves reakciók érkeztek a kancellár Twitter-üzenetére is, amelyben Kurz a találkozóról számolt be. „Ez nem jó barátság.” „Tartsd távol tőlünk az ördögöt!” „Hogyan árulhatja el ilyen aljas módon a népét?” „Tudja, hogyan büntetik az árulókat?” „Miről beszélt az emberiség ellenségével?” – írták a hozzászólók.   

Decemberig kellene megegyezni

Mint ismert, a CEU október végén jelentette be, hogy elhagyhatja Magyarországot. Szerintük ha december elsejéig nem sikerül megoldást találni a helyzetre, akkor a felsőoktatási intézmény amerikai akkreditációjú mester- és doktori programjaira jelentkező új hallgatók a 2019/20-as tanévtől a CEU bécsi kampuszán tanulnak majd.

Az intézmény szerint teljesítik a felsőoktatásról szóló törvény módosításában megszabott feltételeket.  A magyar kormány ezt vitatja, így megállapodás egyelőre nincs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG