Hirdetés
Hirdetés

Betámadták Orbánt a média legyalulása miatt

Wéber Balázs, 2018. november 30., 14:30

Nyugati lapok szerint tovább gyengül a sajtószabadság Magyarországon azáltal, hogy egyetlen alapítványban fogják össze a jobboldali médiumok nagy részét. Ezáltal azok a kormány teljes kontrollja alatt lesznek, ami tovább erősíti Orbán Viktor miniszterelnök hatalmát. Eközben a még megmaradt kormánykritikus orgánumok a túlélésért küzdenek.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala
Róla szólnak a hírek, vele van tele a sajtó. Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Orbán aláássa a demokráciát – ezzel a címmel számolt be a Süddeutsche Zeitung arról, hogy Magyarországon egyetlen, nonprofit alapítványban fogják össze a magánkézben lévő, jobboldali, kormánybarát médiumok nagy részét.

„A mostani lépés, miszerint tíz vállalkozó egyidejűleg nemes adományozó lesz és beviszi a médiáját egy alapítványba, világosan jelzi, hogy a médiapiacon már régóta a budapesti hatalmi központ mozgatja a szálakat.”

Hirdetés

Terjed a manipuláció

A véleménycikk szerzője, Peter Münch szerint ezeket a sajtóorgánumokat tulajdonosaik már korábban is arra ösztönözték, hogy „csak jót írjanak" Orbánról és pártjáról, a Fideszről. Eddig azonban legalább a pluralitás látszata megvolt.

A szerző úgy véli: a magyar kormányfő európai partnerei szeme láttára, fokozatosan ássa alá a magyar demokráciát.

„Tovább terjed a manipuláció, az utolsó kritikus és független médiumok játéktere tovább szűkül.”

Ötven helyet zuhantunk

A cikk kitér arra is, hogy a Riporterek határok nélkül nevű civil szervezet sajtószabadságot vizsgáló felmérésében Magyarország ötven helyet esett vissza azóta, hogy Orbán Viktor 2010-ben ismét hatalomra került.

Magyarország jelenleg a 75. helyen áll világviszonylatban, és a jövőben tovább csúszhat lefelé, mivel „a jobboldali-populista kormány mindent megtesz azért, hogy az egykor virágzó médiát propaganda-sivataggá változtassa” – írja a Süddeutsche Zeitung.

Az 1,2 millió olvasót elérő liberális napilap egy másik cikkben idézi Urbán Ágnest, a Mérték médiaelemzőjét, aki szerint már nincs értelme sajtószabadságról beszélni Magyarországon, és  „mostantól teljes kontroll alatt lesz a kormányhoz közelálló, erősen jobboldali média".

Jobboldali egység

Külön cikkben számolt be az alapítvány létrejöttéről a legnagyobb német gazdasági lap, a Handelsblatt, valamint az osztrák Der Standard is. Utóbbi napilap idézi az alapítványba szintén bevitt Echo TV-t: az új médiaholding a jobboldal egységét szimbolizálja, miközben a baloldal egyre inkább szétesik.

„Miközben a jobboldali médiumok megerősödnek, és velük szemben nincsenek profitelvárások, addig a balliberális médiumok külföldi segítség nélkül a túlélésért küzdenek”

- írja a Standard.

Államilag kontrollált médiagépezet

Szintén terjedelmes cikkben foglalkozik az új alapítvány létrejöttével a Financial Times. A brit gazdasági lap kiemeli: Orbán Viktor médiabeli szövetségesei segítenek a magyar kormányfőnek abban, hogy tovább szűkítsék a szólásszabadságot. Az alapítvány célja, hogy „megerősítse Orbán Viktor miniszterelnök politikai hatalmának egyik pillérét.” Az FT idézi az Átlátszót, amely szerint 476 médiacím vándorolt át az új médiakonglomerátumba.

„Csaknem három évtizeddel a kommunizmus vége után láthatóvá válnak egy állami médiagépezet kontúrjai”

- mondta a lapnak Csáky Zselyke a Freedom House-tól.

A magyar média helyzetéről és az alapítványba szintén bekerült Hír TV fordulatairól szóló jegyzetünket itt olvashatja.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elindult az első hajó, amely a megegyezés nélküli brit kilépés áldozata lehet

Elindult az első hajó, amely a megegyezés nélküli brit kilépés áldozata lehet

Japán irányába indult hosszú útjára Angliából egy teherhajó, és miután március 30-án fog megérkezni, nem biztos, hogy kirakodhat, miután nem lesz érvényes kereskedelmi megállapodás Japán és Nagy-Britannia között, ha utóbbi szabályozatlanul esik ki az EU-ból. Végjáték lesz, az utolsó pillanatig hazardírozik a brit miniszterelnök és a parlament.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?