Hirdetés
Hirdetés

Betámadták Orbánt a média legyalulása miatt

Wéber Balázs, 2018. november 30., 14:30

Nyugati lapok szerint tovább gyengül a sajtószabadság Magyarországon azáltal, hogy egyetlen alapítványban fogják össze a jobboldali médiumok nagy részét. Ezáltal azok a kormány teljes kontrollja alatt lesznek, ami tovább erősíti Orbán Viktor miniszterelnök hatalmát. Eközben a még megmaradt kormánykritikus orgánumok a túlélésért küzdenek.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala
Róla szólnak a hírek, vele van tele a sajtó. Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Orbán aláássa a demokráciát – ezzel a címmel számolt be a Süddeutsche Zeitung arról, hogy Magyarországon egyetlen, nonprofit alapítványban fogják össze a magánkézben lévő, jobboldali, kormánybarát médiumok nagy részét.

„A mostani lépés, miszerint tíz vállalkozó egyidejűleg nemes adományozó lesz és beviszi a médiáját egy alapítványba, világosan jelzi, hogy a médiapiacon már régóta a budapesti hatalmi központ mozgatja a szálakat.”

Hirdetés

Terjed a manipuláció

A véleménycikk szerzője, Peter Münch szerint ezeket a sajtóorgánumokat tulajdonosaik már korábban is arra ösztönözték, hogy „csak jót írjanak" Orbánról és pártjáról, a Fideszről. Eddig azonban legalább a pluralitás látszata megvolt.

A szerző úgy véli: a magyar kormányfő európai partnerei szeme láttára, fokozatosan ássa alá a magyar demokráciát.

„Tovább terjed a manipuláció, az utolsó kritikus és független médiumok játéktere tovább szűkül.”

Ötven helyet zuhantunk

A cikk kitér arra is, hogy a Riporterek határok nélkül nevű civil szervezet sajtószabadságot vizsgáló felmérésében Magyarország ötven helyet esett vissza azóta, hogy Orbán Viktor 2010-ben ismét hatalomra került.

Magyarország jelenleg a 75. helyen áll világviszonylatban, és a jövőben tovább csúszhat lefelé, mivel „a jobboldali-populista kormány mindent megtesz azért, hogy az egykor virágzó médiát propaganda-sivataggá változtassa” – írja a Süddeutsche Zeitung.

Az 1,2 millió olvasót elérő liberális napilap egy másik cikkben idézi Urbán Ágnest, a Mérték médiaelemzőjét, aki szerint már nincs értelme sajtószabadságról beszélni Magyarországon, és  „mostantól teljes kontroll alatt lesz a kormányhoz közelálló, erősen jobboldali média".

Jobboldali egység

Külön cikkben számolt be az alapítvány létrejöttéről a legnagyobb német gazdasági lap, a Handelsblatt, valamint az osztrák Der Standard is. Utóbbi napilap idézi az alapítványba szintén bevitt Echo TV-t: az új médiaholding a jobboldal egységét szimbolizálja, miközben a baloldal egyre inkább szétesik.

„Miközben a jobboldali médiumok megerősödnek, és velük szemben nincsenek profitelvárások, addig a balliberális médiumok külföldi segítség nélkül a túlélésért küzdenek”

- írja a Standard.

Államilag kontrollált médiagépezet

Szintén terjedelmes cikkben foglalkozik az új alapítvány létrejöttével a Financial Times. A brit gazdasági lap kiemeli: Orbán Viktor médiabeli szövetségesei segítenek a magyar kormányfőnek abban, hogy tovább szűkítsék a szólásszabadságot. Az alapítvány célja, hogy „megerősítse Orbán Viktor miniszterelnök politikai hatalmának egyik pillérét.” Az FT idézi az Átlátszót, amely szerint 476 médiacím vándorolt át az új médiakonglomerátumba.

„Csaknem három évtizeddel a kommunizmus vége után láthatóvá válnak egy állami médiagépezet kontúrjai”

- mondta a lapnak Csáky Zselyke a Freedom House-tól.

A magyar média helyzetéről és az alapítványba szintén bekerült Hír TV fordulatairól szóló jegyzetünket itt olvashatja.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elkeserítő: fillérekért dolgozik nagyon sokat a magyar

Elkeserítő: fillérekért dolgozik nagyon sokat a magyar

Ugyanannyi ledolgozott munkaórára több átlagos bér jutott tavaly, mint 2017-ben - összegezhetnénk a nemrégiben megjelent friss statisztikák tanulságait. A helyzet azonban egyáltalán nem annyira kedvező, mint amilyennek elsőre tűnik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?