Hirdetés

Kiosztott egy bókot Orbán Viktornak a volt francia elnök

2019. március 23., 20:00

A francia elnök szerint Európa még sosem volt ennyire megosztott. Ugyanakkor szerinte az Orbán-kormány tiszteletet érdemel.

Budapest, 2019. március 23. Orbán Viktor miniszterelnök (j) a Karmelita kolostorban fogadta Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnököt 2019. március 23-án. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Nicolas Sarkozyt. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Európa az összefogás és a kompromisszum szinonimája, és most azért gyenge, mert megosztott - mondta Nicolas Sarkozy, Franciaország volt elnöke a Mathias Corvinus Collegium budapesti migrációs konferenciáján az MTI szerint.

Kompromisszum kellene

Hirdetés

Kifejtette: még soha nem volt ennyire szükségünk Európára, de Európa még sosem volt ennyire megosztott, mint most; sokan azért fordulnak el Európától, mert úgy gondolják, Európa gyenge, és ennek oka a megosztottság.

Szerinte az uniós tagállamoknak össze kell fogniuk, akkor is, ha nagyon különböznek egymástól, ugyanis kompromisszum nélkül nem működhet Európa. Tiszteletben kell tartani az eltérő identitást, de ha nincs bennünk készség a kompromisszumkötésre, Európa nem győzhet - jelentette ki.

Megjegyezte: a Brexit "tévedés" a briteknek és az EU számára is, mert félő, hogy a megosztottság nem fog itt megállni. A volt francia elnök szerint most arról kell beszélni, hogy mi lesz Európával a következő ötven évben, és Emmanuel Macron francia államfőnek igaza volt, hogy vitát nyitott erről.

Megvédené a határokat

Hangsúlyozta: Európának joga van ahhoz, hogy határai legyenek, és joga van ezeket a határokat megvédeni. Ha egy Európán kívüli ország európai segélyekben akar részesülni, küzdenie kell az illegális bevándorlással szemben - mondta.

Hozzátette: nagy fejlesztési tervet kellene kidolgozni Afrikára vonatkozóan, hogy minden fiatal találjon munkát a saját országában.

Nicolas Sarkozy arra is kitért, hogy nem lehet folytatni a "szociális turizmust" Európában, a külföldiekre vonatkozó szabályokat harmonizálni kell, hogy ne az alapján válasszanak új hazát az emberek, hogy hol a legkedvezőbbek a segélyek.

Azt is mondta: túl sok mindennel foglalkozik az EU, egyes témaköröket vissza kell adni a nemzetállamoknak, így sokszínű, de működőképes lesz Európa.

Bók az Orbán-kormánynak

A volt francia elnök úgy fogalmazott, Magyarország "édesapám országa", nagy történelme van, bátor nemzet, mélységesen európai ország az értékeinél, a kultúrájánál és a történelménél fogva, továbbá demokratikus ország.

Ha valaki háromszor egymást követően megnyeri a választást egy instabil világban, az tiszteletet érdemel - tette hozzá, a Fidesz 2010-es, 2014-es és 2018-as parlamenti választási győzelmére utalva.

Budapest, 2019. március 23. Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Karmelita kolostorban fogadta Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnököt 2019. március 23-án. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor Rómával szövetkezne

A magyar miniszterelnök a konferencián azt mondta: afrikai invázió fenyegetheti Európát, ezért nem szabad megvárni, amíg a baj idejön. Beszélt arról is, hogy a nyugati soft power széttépi a hozzá hasonló politikusokat, és még senkinek sem volt olyan rossz reputációja Nyugaton, mint neki. Szerinte Magyarországnak szüksége van egy nagy szövetségesre: Olaszországra.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?