1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Csak ebben az évben a spanyol autonóm tartományoknak 35,5 milliárd eurós adósságot kellene megújítaniuk. Ennek nagyobb részét még az év első felében, a legnagyobb gondban a déli tartományok lehetnek: így a már bóvliba vágott Valencia, a mentőcsomagot követelő Katalónia valamint Andalúzia.

Megint délen van a gond

Az adósságválságban Európának a déli tagállamok okozzák a legnagyobb fejtörést (Görögország, Spanyolország, Olaszország, Portugália), hasonló a helyzet a spanyoloknál, ahol szintén a déli tartományok adósodtak el a leginkább. A napsütéses órák száma és a megújításra váró adósságok mintha egyenes arányban állnának egymással...

"Katalónia nem Spanyolország" - focimeccseket a katalán ultrák rendre kifeszítenek hasonló transzparenseket



A most pénzügyi segítséget nem kérő, hanem valósággal követelő Katalónia az év első negyedévében még sikerrel újította meg 816 milliós lejáró adósságát, június végéig azonban már közel 6,9 milliárd euró adóssága jár le a Spanyolországból való kiválásról rendre informális népszavazást kiíró tartománynak. Az egész évben nagyjából 13,5 milliárd eurónyi adósságot kell megújítaniuk, ezzel a katalán tartományi kormányon van a legnagyobb nyomás. Az S&P májusban leminősítette a tartományt, egy lépésre vannak a bóvli kategóriától, nem úgy mint a szomszédos Valencia, mely már a spekulatív kategóriában vergődik. A 2013-ig 1 milliárd eurós kiigazítást jóvá hagyó Valenciának 8,12 milliárd euróra lesz szüksége év végéig.

A dobogó harmadik fokán a fővárost találjuk, Madrid ugyanis külön tartománynak számít a spanyol közigazgatási rendszerben. A fővárosnak közel 2,7 milliárd eurónyi adóssága jár le idén, az első negyedévben ebből 85 millió eurót sikerrel bevonzottak, de a nyárig még 1,2 milliárdra lesz szükségük. Az első három helyezett a megújításra váró adósság 70%-át tudja magáénak.

A negyedik helyezett listánkon ismételten egy déli tartomány, Andalúzia, a tartomány gazdasága a válság előtt épp a nagy ingatlanfejlesztési projektek miatt pörgött fel. Sevillában már dolgoznak a kiigazítócsomagon, de annak bejelentését elhalasztották: a tartományi vezetés tovább egyezkedik a szakszervezetekkel. A közszférában itt leépítés helyett (Valenciában 4000 dolgozót küldenek utcára 2013-ig) a fizetések csökkentésével spórolnának. Az andalúzoknak idén 2,44 milliárd eurónyi forrásra van szükségük, mögöttük a sorban La Rioja van, 2 milliárd euróval.

A központi kormányzat megelégelte a költekezést

A hiánycél tartására törekvő spanyol kormány a büdzsében szigorú költségplafont szabott a tartományoknak, mivel a tavalyi deficitet is megnyomta a tartományok túlköltekezése. Pedig több helyen is vezettek be szigorításokat, a katalánok ingatlanadót kaptak a nyakukba, az élőmunka járulékterhe itt a legmagasabb az országban. Madridban pedig már az is felmerült, hogy privatizálják a metróhálózat egy részét, miközben drasztikusan emelték a jegyárakat.

Vannak persze tartományok, akiknek nincs miért aggódniuk - legalább is ami a saját kincstárukat illeti. Navarra mutatja a legjobb példát, összesen 91 millió eurónyi lejáró tartozást kell megújítaniuk az idén, az első és harmadik negyedévben 0 euró adósságot kell refinanszírozniuk.

Ki adott pénzt az eladósodott tartományoknak?

A tartományok adósságával az a legnagyobb gond, hogy az adóssághegyek növekedésével egyetemben, valamint a válság elhúzódásával már csak igen drágán jutottak forráshoz. Az elrettentő példa Valencia, mely a legutóbbi kötvénykibocsátáskor a spanyol állampapírok hozamához képest 5 százalékpontos felárral tudott csak forráshoz jutni (500 millió eurót jegyeztek le a befektetők, 7%-os hozammal). A Spanyolországban széles körű autonómiával rendelkező 17 tartomány elsősorban banki hitelekből és kötvényekből finanszírozza magát, a nagyobb hitelezők között találjuk azonban az állam egyik hitelintézetét, mely a gazdasági tárca alatt működve a tartományi fejlesztéseket hitelezte. A kormány terve szerint csökkentené a tartományi önállóságot, már ami az adósságfinanszírozást illeti - a drága tartományi kötvények helyett közös kötvényeket, ún. hispanobonosokat adna ki.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG