Hirdetés
Hirdetés

Török offenzíva: Moszkva reménykedik, Kína inkább figyelmeztet

2019. október 15., 13:38

A török hadsereg szíriai hadműveletei megszólalásra késztették mind az orosz, mind pedig a kínai diplomáciát

Kurd harcosnők. Forrás: Reuters
Kurd harcosnők. Forrás: Reuters

Oroszország reméli, hogy a török és a szíriai fegyveres erők nem kerülnek közvetlen konfliktusba Észak-Szíriában - jelentette ki Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes. Bogdanov elmondta, hogy kapcsolatfelvétel történt "mindenki között" ennek elkerülése, valamint annak érdekében, hogy a felek álláspontját összhangba hozzák a nemzetközi jog normáival és elveivel, valamint "számításba vegyék a folyamatba bevont összes fél jogos érdekeit".

A magas rangú diplomata ugyanakkor nem kívánta kommentálni a törökök és a kurdok közötti orosz közvetítés lehetőségével kapcsolatos értesüléseket. "Reméljük természetesen, hogy meg tudnak állapodni. Mindenkinek meg kell egyeznie a másikkal: a szíreknek a kurdokkal és a szíreknek a törökökkel" - mondta.

Hirdetés

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy változatlanul október 29-én tervezik a szíriai alkotmányozó bizottság első ülésének megtartását.

Hétfői híradások szerint a kurd vezetésű milíciák megállapodtak Damaszkusszal, hogy az október 9-én megindított török offenzíva megállítása érdekében szíriai kormányerők érkezhetnek a török határ térségébe.

Az egyezségnek megfelelően az Interfax hírügynökség szerint a szír csapatok bevonultak a Haszeke tartománybeli Tell-Tamír, a Rakka tartománybeli Tabku és az Aleppó tartománybeli Manbídzs városba. Korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök kilátásba helyezte ez utóbbi település elfoglalását.

Peking a hadműveletek azonnali leállítására szólítja föl Ankarát

Kína felszólítja Törökországot, hogy állítsa le hadműveleteit Szíriában, és térjen vissza a problémák politikai úton történő megoldásának helyes útjára - jelentette ki Keng Suang kínai külügyi szóvivő.

Kína mindig is ellenezte a haderő alkalmazását a nemzetközi kapcsolatok terén, és azt tanácsolja az érintett feleknek, hogy tartsák magukat az ENSZ Alapokmányában foglalt iránymutatáshoz és alapelvekhez, valamint a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáihoz - fogalmazott a szóvivő, aki arra szólította fel a feleket, hogy a nemzetközi jog keretein belül kijelölt diplomáciai csatornákon keresztül keressenek megoldást a fennálló problémákra.    Keng úgy vélekedett: tiszteletben kell tartani, és meg kell óvni Szíria szuverenitását, függetlenségét és területi egységét.

Mindazonáltal - folytatta, - Szíriában továbbra is súlyos problémát jelent a terrorizmus, ráadásul a katonai akciók arra késztethették a terroristákat, hogy elmeneküljenek az országból. Az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet pedig kihasználhatja ezt az alkalmat arra, hogy újult erővel térjen vissza - mutatott rá a szóvivő, majd arra szólította fel Ankarát, hogy vállaljon felelősséget, és a nemzetközi közösséggel együtt vegye fel a küzdelmet a terrorizmussal szemben.

A hadművelet leállítására már az Európai Unió és az Egyesült Államok is felszólította Törökországot, Washington pedig hétfőn szankciókat vezetett be két török minisztérium és három tárcavezető ellen.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Katás vagy? Az új online számlázás komolyan érinthet!

Katás vagy? Az új online számlázás komolyan érinthet!

Kedden újabb gazdaságvédelmi akciótervet jelentett be a kormány, amely inkább a költségvetés számára igyekszik biztosítékokat adni, mint a vállalkozóknak. Az online számlázás gyakorlatilag teljes körűvé tétele legalábbis ebbe az irányba mutat. Véleménycikk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?