Hirdetés
Hirdetés

Trump Putyin karjaiba tereli szövetségeseit

2018. május 25., 06:06

Korábban is már sok mindenben döbbentette meg szövetségeseit az amerikai elnök, de az Iránnal kötött szerződésből való egyoldalú kilépéssel abba a helyzetbe hozta őket, hogy béküljenek a korábbi ellenséggel. Putyin befektetői találkozó alkalmából fogadja a világ vezetőit, közülük sokan külön is tárgyalnak vele.

Az eseményre Szentpéterváron, Putyin szülővárosában kerül sor, és nem akármilyen társaság gyűlik össze: a világ 10 legnagyobb gazdasága közül Japán, Németország, Franciaország és India a legmagasabb szinten képviselteti magát, de megjelenik az új kínai alelnök is, valamit az IMF igazgatónője.

Orosz-francia csúcs

A Bloomberg szerint a csúcsok csúcsa az eseményen Putyin és Macron elnökök találkozója. Macron eddig támogatta az Ukrajna miatti Oroszország-elleni szankciókat, de akárcsak Németországnak, Franciaországnak is egyre fölöslegesebbnek tűnő teher ez, mivel eredményt nem hozott négy év alatt. Eddig azonban hűen kitartottak a nagy szövetséges, Amerika mellett, viszont miután Trump elnök egyoldalúan kilépett az Irán és 6 hatalom közötti atomszerződésből, most joggal gondolják úgy, hogy őket sem kötelezi tovább semmi arra, hogy az értelmetlen szankciókban sokáig részt vegyenek.

Hirdetés

Macron és Merkel máris hangnemet váltott: a francia elnök azt nyilatkozta, hogy stratégiai és történelmi párbeszédet szeretne, hogy összekösse Putyin Oroszországát Európával (történelmileg a két ország sokszor volt szövetséges, például a két világháborúban), Merkel már múlt heti oroszországi látogatásán is hangsúlyozta a közös pontokat. Ukrajna, Szíria, és néhány másik ügy kérdésében még eltérnek a nézetek, de Irán ügye azonnali együttműködésre kényszeríti a feleket, hisz ha fenn akarják tartani az Iránnal kötött szerződést, együtt kell kidolgozniuk, hogyan semlegesítik az amerikai szankciók hatását.

Japán óhaj

A japán miniszterelnök, Abe Sinzó a máig fennálló második világháborús területi vitát szeretné lezárni Oroszországgal. Ez nem egyszerű kérdés, mivel Oroszország nem fogja a Kurill-szigeteket, vagy akár csak egy részüket egyoldalúan visszaadni Japánnak, még gazdasági előnyökért sem. Oroszországnak egy esetben lenne értelmi ilyen engedményre: ha saját területi igényit, például a Krím Oroszországhoz tartozását elismernék a főbb hatalmak, erre persze Japán ráhatása nem túl nagy.

Kakukktojás

Az egyetlen kakukktojás az iráni aláíró felek közül Nagy-Britannia, amely nem enyhül Oroszország irányában a mérgezési ügy miatt, melyben egy volt orosz kémet és lányát megmérgezték, és Nagy-Britannia szerint az ügy az orosz kormányig nyúlik. Ennek kétségkívül ellentmond, és ezt Putyin is hangsúlyozta, hogy ha egy ország profi szervezete követ el merényletet, azt nem ilyen pancser módon teszi, hogy pár hét alatt felgyógyuljon az áldozat.

Ajándék

Az Iránnal kötött szerződésben mindenesetre Nagy-Britannia és benne marad, hisz az nem Oroszországról szól. Együttműködni azonban emiatt muszáj lesz, jóllehet Nagy-Britannia az oroszokkal folytatott tárgyalásokat rábízhatja Németországra és Franciaországra. Putyin mindenesetre most nem várt ajándékot kapott Trumptól azzal, hogy az amerikai elnök egyoldalúan magára hagyta szövetségeseit, akik így most már összebarátkoznak Oroszországgal.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagyvárosi szmogot szabadítunk a lakásra, amikor főzünk

Nagyvárosi szmogot szabadítunk a lakásra, amikor főzünk

Egy friss amerikai vizsgálat szerint a nyílt lángon való főzés okozta beltéri légszennyezés a kültéri határértékek szerint is nagyon veszélyes lehet az egészségre.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?