Hirdetés

Vagyonelkobzás, kiutasítás – folytatódik az angolszász kampány Kína ellen

Káncz Csaba, 2020. január 27., 09:36

Az ausztrál média letartóztatásokat és deportálásokat követel, mivel „az autokrata Kínai Kommunista Párt folytatja titkos és erőszakos kampányát”. Új-Zélandon a szélsőjobboldali Action Zeelandia csoport indított hecckampányt a kínai származású országgyűlési képviselő ellen. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
illusztráció
illusztráció

Az Egyesült Államokban és Ausztráliában tovább folyik az évek óta tartó központi kampány kínai kulturális intézmények és Peking feltételezett befolyásolási ügynökei ellen. Az USA-ban tavaly legalább 10 Konfúciusz Intézetet zártak be egyetemeken, legutóbb egy hete a Marylandi Egyetem szüntette be az együttműködést. A 2018-as amerikai Nemzetbiztonsági Törvény ugyanis megtiltotta az egyetemeknek, hogy egyszerre fogadjanak el adományokat a Pentagontól és a kínai kormánytól.

Letartóztatások, deportálások

Az ausztrál elhárítás (ASIO) jelentése már 2017-ben „széleskörű kínai beavatkozásról” számolt be az ausztrál politikába és az egyetemeken. Canberra szerint Peking feltételezett befolyásolása a teljes ausztrál akadémiai és egyetemi életet behálózza. A kínai egyetemeken jelenleg 33 ausztrál tanulmányokkal foglalkozó központ működik, Ausztráliában pedig 16 Konfúciusz Intézetet működtet Peking.

Ausztrália a múlt hónap elején egy újabb szintet lépett, és 90 millió dolláros költségvetéssel felállított egy olyan rendőrségi- és titkosszolgálati akciócsoportot, amelynek feladata „a külföldi beavatkozás elleni küzdelem és büntető eljárás lefolytatása”.

Ki nem mondva az ausztrál kormány ezzel az 1.2 millió főre becsült kínai származású közösséget hivatalosan is megfigyelés alá helyezte. Az ausztrál sajtó ujjong, Peter Hartcher, a Sydney Morning Herald nemzetközi szerkesztője letartóztatásokat és deportálásokat követel, mivel „az autokrata Kínai Kommunista Párt folytatja titkos és erőszakos kampányát Ausztráliában”.

Nos, csak három hetet kellett várni és a csoport máris lecsapott. A beszámolók szerint az ausztrál rendőrség befagyasztotta a bakszámláját egy feltételezett külföldi ügynöknek. Reece Kershaw, a szövetségi rendőrség új vezetője kiszivárogtatta, hogy a 40 fős különítmény az idei év első felében több feltételezett „külföldi ügynök” ellen fog fellépni, „a letartóztatás, kiutasítás és vagyonelkobzás módszereit használva”.

Új-Zélandon is folyik a kampány

A már-már hisztérikus Kína-ellenes kampánynak Új-Zélandon is vannak fejleményei. A szélsőjobboldali Action Zeelandia (AZ) ezekben a hetekben indított hecckampányt a kínai származású országgyűlési képviselő, Jian Yang ellen, olyan jelszavakkal, mint „Ne engedjük, hogy ellopják az országunkat”. A csoport Yangot „ismert kínai kommunista kém”-nek titulálja – ami azért nem teljesen megalapozatlan vádaskodás.

Új-Zélandon már 2017-ben a helyi Wilson Center jelentése két, kínai származású országgyűlési képviselőt egyszerűen a Kínai Kommunista Párt ügynökének nevezett. Abban az évben az új, Munkáspárti kormány első intézkedéseként megtiltotta a külföldiek számára az ingatlan-vásárlást, egyértelműen bűnbaknak kikiáltva a kínai bevándorlókat, akik jelenleg az ország lakosságának 4 százalékát teszik ki.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Eddig 100 milliárd forint értékben fizetett ki számlákat az orosz félnek a magyar megrendelő, vagyis a kormány. Az egész projekt során összesen mintegy 110 számlát fog kiállítani a kivitelező.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?