Hirdetés
Hirdetés

Veszélyes időzítésű amerikai hadgyakorlat indult

Káncz Csaba, 2019. február 08., 09:35

Jelenleg is folyik a hadgyakorlat a második legnagyobb amerikai városban. Egy tavalyi stratégiai tanulmány már kiemelte a latin-amerikai nagyvárosokat, ahol az amerikai hadsereg a közeljövőben harcokba bonyolódhat. Csakhogy a venezuelai válság egy veszélyes globális hatalmi harccá fajult. Káncz Csaba jegyzete.

A hazai sajtó ingerküszöbét nem érte el az a hadgyakorlat, amelyet a Pentagon a hét eleje óta tart a második legnagyobb amerikai városban, a négymillió lakosú Los Angeles-ben. A nagyvárosi hadviselést természetes körülmények között gyakorló hadsereg nem tájékoztatta előzetesen széles körben a lakosságot, így több ezer ember esett pánikba a hirtelen lövöldözéstől és az alacsonyan elhúzó katonai helikopterektől. A helikopterek mellett a légierő bevetette a P-8 Poseidon felderítő gépet is, amelyet eredetileg ellenséges tengeralattjárók felderítésére fejlesztettek ki és dugig van töltve elektronikus megfigyelő berendezésekkel.

Érdekes időzítés

Hirdetés

Washington 2002-ben hozta létre az úgynevezett Északi Parancsnokságot (US Northern Command), amely felhatalmazást kapott a hadsereg belföldi bevetésére a „nem-katonai hatóságok”-nak nyújtott segítség keretében rendkívüli állapot bevezetése esetén. Valóban, Trump elnök az elmúlt hetekben többször fenyegetőzött azzal, hogy rendkívüli állapotot vezet be, ha a kongresszus nem biztosítja a pénzügyi forrásokat a Mexikótól elválasztó falhoz. Az elnök már eddig is több ezer katonát vezényelt a déli határra.

De joggal feltételezhetjük, hogy a nagyvárosi hadviselést modellező hadgyakorlatnak egyéb motivációi is lehetnek. Különösen most, amikor a teljes amerikai politikai vezetés hangsúlyozza a venezuelai kormány leváltásának szükségességét, amelynek során a katonai opciót sem zárja ki.

Nagyvárosi harc Latin-Amerikában

Ez annak a fényében is felettébb érdekes, hogy tavaly tavasszal az egyik vezető amerikai katonai akadémia (US Army War College) stratégiai tanulmányok intézete egy tanulmányban felhívta a figyelmet Kína és Oroszország latin-amerikai térnyerésére, amely hátrányosan befolyásolja az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket. A szerző külön kiemeli a latin-amerikai nagyvárosok jelentőségét, hiszen az amerikai hadsereg ott is harcokba bonyolódhat a közeljövőben. Márpedig a tanulmány szerint „a nagyvárosok jelentik a 21. század konfliktusainak új arénáját”.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az amerikai vezető hatalmi körök idegességéről árulkodik mindenesetre a New York Times szerdai szerkesztőségi állásfoglalása. A cikk szerint: „Részben mivel a Trump kormányzat teljes vállszélességgel állt be a venezuelai rezsimváltás mögé, a válság egy veszélyes globális hatalmi harccá fajult. Márpedig a venéz polgároknak ez igazán nem hiányzik.” Caracas szoros kínai és orosz politikai kapcsolataira utalva a szerkesztőségi cikk tárgyalásokat szorgalmaz Maduro és Guaidó között.

De ilyen tárgyalások nem folynak Caracas-ban, a Fehér Ház türelme pedig minden bizonnyal véges. Különösen, mivel Trump már 2017-ben „katonai opcióról” értekezett Venezuela kapcsán és a színfalak mögött tanácsadóival megvitatta a rezsimváltás lehetőségét is. Az amerikai erők dél-amerikai parancsnoka, Craig Faller admirális mindenesetre az elmúlt órákban hangsúlyozta, hogy csapatai készek megvédeni az amerikai diplomáciai létesítményeket és a személyzetet Venezuelában.

Káncz Csaba jegyzete

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?