Hirdetés
Hirdetés

Veszélyes időzítésű amerikai hadgyakorlat indult

Káncz Csaba, 2019. február 08., 09:35

Jelenleg is folyik a hadgyakorlat a második legnagyobb amerikai városban. Egy tavalyi stratégiai tanulmány már kiemelte a latin-amerikai nagyvárosokat, ahol az amerikai hadsereg a közeljövőben harcokba bonyolódhat. Csakhogy a venezuelai válság egy veszélyes globális hatalmi harccá fajult. Káncz Csaba jegyzete.

A hazai sajtó ingerküszöbét nem érte el az a hadgyakorlat, amelyet a Pentagon a hét eleje óta tart a második legnagyobb amerikai városban, a négymillió lakosú Los Angeles-ben. A nagyvárosi hadviselést természetes körülmények között gyakorló hadsereg nem tájékoztatta előzetesen széles körben a lakosságot, így több ezer ember esett pánikba a hirtelen lövöldözéstől és az alacsonyan elhúzó katonai helikopterektől. A helikopterek mellett a légierő bevetette a P-8 Poseidon felderítő gépet is, amelyet eredetileg ellenséges tengeralattjárók felderítésére fejlesztettek ki és dugig van töltve elektronikus megfigyelő berendezésekkel.

Érdekes időzítés

Hirdetés

Washington 2002-ben hozta létre az úgynevezett Északi Parancsnokságot (US Northern Command), amely felhatalmazást kapott a hadsereg belföldi bevetésére a „nem-katonai hatóságok”-nak nyújtott segítség keretében rendkívüli állapot bevezetése esetén. Valóban, Trump elnök az elmúlt hetekben többször fenyegetőzött azzal, hogy rendkívüli állapotot vezet be, ha a kongresszus nem biztosítja a pénzügyi forrásokat a Mexikótól elválasztó falhoz. Az elnök már eddig is több ezer katonát vezényelt a déli határra.

De joggal feltételezhetjük, hogy a nagyvárosi hadviselést modellező hadgyakorlatnak egyéb motivációi is lehetnek. Különösen most, amikor a teljes amerikai politikai vezetés hangsúlyozza a venezuelai kormány leváltásának szükségességét, amelynek során a katonai opciót sem zárja ki.

Nagyvárosi harc Latin-Amerikában

Ez annak a fényében is felettébb érdekes, hogy tavaly tavasszal az egyik vezető amerikai katonai akadémia (US Army War College) stratégiai tanulmányok intézete egy tanulmányban felhívta a figyelmet Kína és Oroszország latin-amerikai térnyerésére, amely hátrányosan befolyásolja az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket. A szerző külön kiemeli a latin-amerikai nagyvárosok jelentőségét, hiszen az amerikai hadsereg ott is harcokba bonyolódhat a közeljövőben. Márpedig a tanulmány szerint „a nagyvárosok jelentik a 21. század konfliktusainak új arénáját”.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az amerikai vezető hatalmi körök idegességéről árulkodik mindenesetre a New York Times szerdai szerkesztőségi állásfoglalása. A cikk szerint: „Részben mivel a Trump kormányzat teljes vállszélességgel állt be a venezuelai rezsimváltás mögé, a válság egy veszélyes globális hatalmi harccá fajult. Márpedig a venéz polgároknak ez igazán nem hiányzik.” Caracas szoros kínai és orosz politikai kapcsolataira utalva a szerkesztőségi cikk tárgyalásokat szorgalmaz Maduro és Guaidó között.

De ilyen tárgyalások nem folynak Caracas-ban, a Fehér Ház türelme pedig minden bizonnyal véges. Különösen, mivel Trump már 2017-ben „katonai opcióról” értekezett Venezuela kapcsán és a színfalak mögött tanácsadóival megvitatta a rezsimváltás lehetőségét is. Az amerikai erők dél-amerikai parancsnoka, Craig Faller admirális mindenesetre az elmúlt órákban hangsúlyozta, hogy csapatai készek megvédeni az amerikai diplomáciai létesítményeket és a személyzetet Venezuelában.

Káncz Csaba jegyzete

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?