Hirdetés

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Káncz Csaba, 2019. január 17., 09:30

Elképesztő szintű az iráni politikai felháborodás Varsó azon lépése kapcsán, hogy helyszínt ad egy Irán-ellenes globális konferenciának. A lengyelek döntése óriási pofont jelent Berlin, Párizs és az EU számára. Varsó Amerika kiemelt partneri pozíciójára törekszik, kihasználva, hogy Washington és Berlin között egyre feszültebb a diplomáciai viszony. Káncz Csaba jegyzete.

A handout photo made available by Iran's Presidential Office shows Iranian President Hassan Rouhani waving during his address in the city of Gonbad-e Kavous, Golestan province, north-eastern Iran, 14 January 2019. Media quoted Rouhani as saying that an Iranian-made satellite named 'Payam' will be put into orbit in the near future. EPA/IRANIAN PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Hassan Rouhani iráni elnök köszönti híveit az iráni Gonbad-e Kavous városában. EPA/IRANIAN PRESIDENTIAL OFFICE

A The Wall Street Journal vasárnap számolt be arról, hogy a neokonzervatív John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó arra utasította a védelmi minisztériumot: dolgozzanak ki terveket Irán megtámadására, miután tavaly szeptemberben az USA bagdadi nagykövetségére állítólag a perzsa állam által támogatott milíciák mértek - egyébként áldozatot nem követelő - csapást.  Pontosan egy éve a Reuters hírügynökség már megszerezte azt a bizalmas amerikai külügyi táviratot, amely utasítja a diplomatákat, milyen eszközökkel fordítsák az európai hatalmakat Irán ellen általában, a nemzetközi nukleáris megállapodás (JCPOA) ellen pedig különösképpen. A távirat instrukciókat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy milyen érvekkel győzködjék az európai kollégáikat: ezek szerint „a Trump-kormányzat stratégiája arra irányul, hogy az iráni rezsim gátlástalan agressziójának gátat szabjon”, és „amelynek csupán része Irán nukleáris programja”.

Óriási politikai vihar

Hirdetés

Ezek után már érthetőbbé válik az az elképesztő szintű iráni politikai felháborodás, amely Mike Pompeo külügyminiszter múlt heti bejelentését követte, miszerint Washington február 13-14-én egy Irán-ellenes globális konferenciát szervez varsói helyszínnel, ahová 70 ország magasrangú képviselőit hívják meg.   Az iráni külügyminisztérium azonnal berendelte a lengyel nagykövetet konzultációra, kijelentve, hogy a lengyel kormány együttműködése ennek a konferenciának a megrendezésében ellentétes az EU elmúlt években mutatott konstruktív álláspontjával.  Teherán szerint Washington ezzel az eseménnyel meg akarja osztani az EU-t: míg a régi tagállamok jó kapcsolatokra törekszenek Iránnal, addig az új tagállamokat most Amerika megpróbálja Irán-ellenes álláspontra kényszeríteni.

Az iráni külügyi államtitkár még a teheráni lengyel temetőről is felrakott egy fényképet, emlékeztetve, hogy Irán 2000 lengyelt fogadott be, akik Sztálin munka / halál táborai elől menekültek az országba és aztán többen ott élték le az életüket.  Az iráni politika legbefolyásosabb tanácsának szóvivője szerint Varsó amerikai katonai bázist akar az országba csábítani (Camp Trump) és ezért tesz gesztust a neokonzervatívoknak.

Megbontani az EU egységet

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Valóban, Varsó lépése óriási pofont jelent Berlin, Párizs és az EU számára – azon belül személyesen Federica Mogherini külpolitikai főmegbízottnak -, akik próbálják megőrizni az iráni nukleáris alkut.  A nyugat-európai erőközpontok ellenzik az egyoldalú amerikai szankciók bevezetését Irán ellen és nem osztják a washingtoni neokonzervatívok véleményét, miszerint a Közel-Kelet problémáiért csak Irán lenne a felelős.

A lengyelek most Amerika privilegizált partneri pozíciójára törekszenek Európában, kihasználva, hogy Washington és Berlin között egyre feszültebb a diplomáciai viszony.  Varsó ezen cél elérése érdekében hajlandó szembemenni Nyugat-Európával és kockára tenni az eddig kitűnően működő iráni kapcsolataikat.  A lengyelek egyben Izraelnél is begyűjtenek egy nagy piros pontot, hiszen Tel-Aviv határtalanul örül annak, hogy a lengyelek megbontják az EU közös álláspontját Irán ügyében.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

A fejekben az él a kis összegű kölcsönökről, hogy azokat a bankoknál csak körülményes módon lehet megszerezni, ellenben a pénzügyi szolgáltató cégek gyorsan és gond nélkül megítélik és folyósítják. De valóban így van ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?