Hirdetés

Világszerte kísértenek Trump dilettáns nagykövetei

Káncz Csaba, 2020. február 10., 09:11

Trump nemcsak, hogy rekord számban nevez ki floridai pénzes ismerősöket nagyköveteknek, hanem ezek ráadásul kiszorítják a professzionális diplomatákat a nagykövet-helyettesi pozíciókból. Értesülésünk szerint a budapesti nagykövetségen nyomott a hangulat, mert a nagykövet elfojt minden olyan kezdeményezést, amely a hazai jogállamiság eróziójával kapcsolatos megszólalásokra vonatkozna. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Donald Trump republikánus párti elnökjelölt kampánygyűlésén beszél a Virginia állambeli Ashburnben 2016. augusztus 2-án. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Donald Trump (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Donald Trump és Orbán Viktor mögül mára gyakorlatilag eltűntek azok a karakteres pártok, amelyek egykor hatalomba segítették őket. Mindkét autokrata vezető az utóbbi években felszámolta a környezetvédelem intézményrendszerét is. Nem utolsósorban pedig mind Washingtonban, mind Budapesten a két vezető mára kiüresítette a külügyminisztérium diplomáciai tartóoszlopát.

Kiüresedett Külügyek

Orbán utasítására 2014-ben százával űzték el a Külügyből a nyugati beállítottságú diplomatákat, hogy mára stabilan tartsa kézben az ügyeket a miniszterelnök mellett két, szovjet diplomáciai akadémián végzett tanácsadója. Trump hatalomra kerülésekor erőteljesen megkurtította a külügyminisztériumának (State Department) a költségvetését, és évekig nem nevezett ki nagyköveteket kulcsfontosságú országokba. De lehet, hogy az amerikai karrier-diplomaták már visszasírják azt a korszakot?

A dilettánsok kakukkfiókát játszanak

A Foreign Policy friss elemzése szerint ugyanis az utóbbi időszakban Trump nemcsak, hogy rekord számban nevez ki floridai pénzes ismerősöket nagyköveteknek, hanem ráadásul ezek megérkezve állomáshelyükre rövid úton kiszorítják a professzionális diplomatákat a nagykövet-helyettesi pozíciókból. Holott a nagykövet-helyettes tölt be olyan kulcsfontosságú funkciókat, mint a nagykövetség személyzeti politikájának- és biztonságának a felügyelete. Oda se neki, Trump politikai kinevezettei az elmúlt hónapokban kitúrták professzionális helyetteseiket az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Kanadában, Romániában, Izlandon és a Dél-Afrikai Köztársaságban.

Ez utóbbi ország fővárosában, Pretóriában jelenleg az a Lana Marks a nagykövet, aki kinevezését megelőzően divattervező volt és – nem utolsósorban – tagja Trump floridai Mar-a-Lago magánklubjának. A nagykövet – miután kiszorította helyettesét - , saját fiát tette meg kabinetfőnökének. Kár, hogy ilyen pozíció nem létezik egy nagykövetségen, de ez bizonyára nem zavar túlságosan egy divattervezőt.

A budapesti játszma

Trump 2018-ban Adrian Zuckerman New York-i ingatlanos ügyvédet jelölte bukaresti nagykövetnek. Zuckerman a New Jersey szövetségi államban fekvő Bedminster golfklubjának tagja. 2017-ben csak nyolc alkalommal játszott a klubban – igaz, ezek azok a napok voltak, amikor Trump is odalátogatott.

A szenátus 2018-ban erősítette meg annak a David Cornsteinnek a kinevezését Budapestre, aki hosszabb ideje ismeri már Trump elnököt és 2011-ben pénzzel is támogatta a magyar kormány  későbbi lobbistáját, Connie Mack-et. Cornstein 2017-ben részt vett Arthur Finkelstein politikai PR guru temetésén, aki többek között az Orbán kormány kommunikációs tanácsadója volt. Értesülésünk szerint jelenleg a budapesti nagykövetségen rendkívül nyomott a hangulat, mert a nagykövet elfojt minden olyan kezdeményezést, amely a hazai jogállamiság eróziójával kapcsolatos megszólalásokra vonatkozna.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen MKB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Vírus a szomszédban: nincs pánik, de már mindenki erről beszél

Vírus a szomszédban: nincs pánik, de már mindenki erről beszél

Ausztriában az emberek nem rohanták le a boltokat a koronavírus miatt, és maszkot sem hordanak tömegesen, de mára ez lett az első számú beszédtéma, mondta el a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak. A Wiener Zeitung újságírója szerint az utazási irodákban drasztikusan csökkent a foglalások száma. Ausztriában tegnap két fertőzöttet találtak, és ez valószínűleg csak a kezdet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?